Jdi na obsah Jdi na menu
 


S demonstranty nemá cenu jednat, smetl Babiš ze stolu Hamáčkovu výzvu

6. 6. 2019

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek smetl ze stolu výzvu předsedy koaliční ČSSD Jana Hamáčka, aby jednal se zástupci spolku Milion chvilek pro demokracii, který organizuje protivládní demonstrace. Babiš Novinkám řekl, že jednat s demonstranty nemá cenu, protože neposlouchají jeho argumenty a uvěřili lžím.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

FOTO: Petr Horník, Právo

 

Dnes 15:28 - Praha

(Aktualizováno: 16:59 )

 

Barbora Zpěváčková, Novinky

 

Hamáček Babiše vyzval k jednání s demonstranty ve Sněmovně po jednání politického grémia sociální demokracie. Babiš Novinkám řekl, že lidé na náměstích uvěřili lžím, které se pořád opakují. Na dotaz, jestli podle něj tedy nemá cenu s demonstranty jednat, odpověděl: „Nechtějí poslouchat, nemá to cenu.”

 

Dodal, že ve Sněmovně se v květnu konal kulatý stůl na téma záruky nezávislosti státního zastupitelství. „Byl tam nejvyšší státní zástupce, paní (ministryně spravedlnosti Marie) Benešová, (šéf poslanců Pirátů Jakub) Michálek i pan (Mikuláš) Minář (předseda spolku Milion chvilek pro demokracii - pozn. red.). Lidé, kteří demonstrují, chtějí opatření v justici. Seděli jsme s Rekonstrukcí státu, ta jednání probíhají,” podotkl Babiš.

 

„A pan Minář stále, i když ví, že se vyjednává, tak bude opakovat ty lži, které opakuje,” rozčílil se Babiš.

 

Zdůraznil také, že ho Hamáček k ničemu osobně nevyzval. „On mi nepsal, nic mi neřekl, nevím, že by mě vyzýval. Dnes jsem ho viděl, nic neříkal. Když bude chtít, tak ať mi to napíše,” řekl premiér.

Hamáček nevidí důvod odcházet z vlády

 

Hamáček svoji výzvu přednesl před novináři na čtvrtečním tiskovém brífinku ve Sněmovně. Řekl, že ČSSD vnímá, že situace je vážná.

 

„Názor lidí na demonstracích vnímáme a myslíme si, že je potřeba s nimi komunikovat. Pokládal bych za vhodné, aby se pan premiér sešel s organizátory demonstrací a aby spolu komunikovali, stejně jako se scházel s Rekonstrukcí státu,“ řekl Hamáček.

 

Nikdo podle něj nechce, aby situace ve společnosti eskalovala. Zdůraznil, že sociální demokraté nešli do vlády proto, aby řešili problémy hnutí ANO. „My jsme tam šli proto, abychom řešili náš volební program. Důvod, proč jsme šli do vlády, tady stále je, a pokud se nám bude dařit naše priority prosazovat, tak nevidíme důvod, abychom z vlády odcházeli,“ uvedl Hamáček.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář