Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko vyhlašuje plynovou válku EU

21. 6. 2022

Rusko vyhlašuje plynovou válku EU

21.6.2022 09:55

V nezkrácené a mnou necenzurované formě uveřejňuji tvrdý úvodník bruselského portálu Politico.eu, který překvapivě obnažuje realitu změny vnímání Ruska z počátečního chudáčka, který bude rozdrcen dokonalými sankcemi a přiveden do situace, že bude prosit o milost v tvrdého a mocného soupeře. Stojí za to si článek přečíst…

Kremelská plynová hra ohrožuje klimatickou politiku, ekonomiky a politickou stabilitu bloku.

Pouze 40 procent normálního množství plynu proudí podmořském plynovodu Nord Stream mezi Ruskem a Německem

LAURENZ GEHRKEKARL MATHIESEN A PAOLA TAMMA

  1. června , 2022 21:53

Ruský prezident Vladimir Putin hraje tvrdou hru s Evropskou unií - přerušuje dodávky plynu některým z nejlepších ruských zákazníků v kvílení vzteku nad sankcemi uvalenými po invazi na Ukrajinu.

Vyvíjí enormní politický tlak na vlády, hrozí, že Evropané zmrznou, pokud bude letošní zima studená, a potenciálně podkopává klimatické cíle bloku, protože země nahrazují plynovou energii uhlím. Mohlo by to dokonce uvrhnout kontinent do recese.

Simone Tagliapietra, analytička think tanku Bruegel, nazývá ruskou politiku "energetickým vydíráním".

Pouze 40 procent normálního množství plynu proudí podmořském plynovodu Nord Stream mezi Ruskem a Německem, což ovlivňuje dodávky do Francie, Itálie, Rakouska, jakož i Německa. Ruský monopol na vývoz plynu Gazprom již zastavil všechny dodávky do Polska, Bulharska, Nizozemska, Finska a Dánska poté, co energetické společnosti v těchto zemích odmítly poklonkovat požadavkům Kremlu platit za dodávky v rublech.

V reakci na to některé země plánují zapálit uhelné elektrárny.

"Je třeba uznat, že Putin snižuje dodávky plynu do Evropy kousek po kousku, také aby zvýšil cenu, a my musíme reagovat našimi opatřeními," řekl německý ministr hospodářství a klimatu Robert Habeck v televizním rozhovoru pozdě v neděli a dodal, že "je to napjatá, vážná situace."

Rakousko plánuje otevřít (?) uzavřenou elektrárnu, aby znovu spalovala uhlí.

Polsko chce dotovat uhlí používané pro vytápění domácností.

Nizozemsko se v pondělí rozhodlo zrušit dřívější plány na omezení výroby ze svých čtyř uhelných elektráren.

Italská vláda plánuje na úterý krizové setkání a premiér Mario Draghi nařídil dvě zplyňovací jednotky pro zkapalněný zemní plyn a hovořil se zeměmi včetně Kataru, Angoly a Alžírska, aby podepsaly dohody o dodávkách plynu v zoufalé snaze zajistit dodávky v případě ruského odstavení.

Brusel chce vyvolávat  důvěru, ale obavy jsou jasné.

"Situaci, ve které se nacházíme, bereme velmi vážně. Ale jsme připraveni," uvedla v pondělí na setkání s novináři předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. "Nacházíme se v těžkých časech. Časy nejsou stále jednodušší," dodala.

Špinavé nabídky

Spěch se spalováním uhlí, aby se zajistily dodávky energie, je pro Evropany, kteří si uvědomují klima, symbolicky nepříjemný. Málokdo však očekává, že EU nebo její členské státy budou v jejich úsilí o snížení emisí skleníkových plynů vykolejeny z kurzu.

V Německu jsou úředníci neoblomní, že návrat uhlí bude krátkodobý a neohrozí cestu země k nule uhelné energie do roku 2030. Uhlí bude fungovat jako rezervní zdroj pro energetický sektor, což zemi umožní vybudovat své zásoby plynu před zimou. Mezitím vláda plánuje rychle zvýšit čistou energii.

V Berlíně konzervativní opozice kritizovala Habecka za to, že umožnil zvýšení spotřeby uhlí, zatímco vyloučil, že tři zbývající německé jaderné elektrárny zůstanou v provozu do konce letošního roku.

"Nechápu, že zelený ministr pro klima dává přednost tomu, aby více uhelných elektráren běželo déle, než uhlíkově neutrální jaderné elektrárny," řekl v pondělí německé televizi Jens Spahn, zástupce šéfa křesťanských demokratů v parlamentu. Politiku jaderného odstavení přijala bývalá vůdkyně jeho strany Angela Merkelová.

Tato politika také způsobuje stres uvnitř vládní koalice.

"To, co je nezbytné, je udržet tři zbývající jaderné elektrárny v provozu déle," řekl Bijan Djir-Sarai, generální tajemník liberálních Svobodných demokratů. "To je fakt, který ministr hospodářství nemůže jednoduše ignorovat."

Habeck připustil, že tento krok je "prolomením tabu", a řekl, že uhlí je stále lepší než oživení atomové energie a argumentoval, že změna jaderné politiky by měla dopad až na konci příštího roku - příliš pozdě na to, aby pomohla tuto zimu. Podpořil ho kancléř Olaf Scholz, který v rozhovoru zveřejněném v pondělí řekl, že "jaderná energie nám nepomůže teď, ne v příštích dvou letech, což je to, na čem záleží".

Političtí lídři vyzývají své lidi, aby šetřili energií a omezili spotřebu plynu, zatímco vlády pracují na zvýšení úrovně skladování, aby kontinent mohl přečkat zimní přerušení dodávek plynu v Rusku. Jako poslední možnost uvažují o přídělovém systému plynu.

Zastavení dodávek plynu by téměř jistě uvrhlo blok do recese. Evropská centrální banka varovala, že eurozóna se v příštím roce sníží o 1,7 procenta, pokud Rusko uzavře kohoutek úplně.

"Přerušení dodávek energie a nízké možnosti okamžitého nahrazení dodávek plynu z Ruska by pravděpodobně vyžadovaly určitý přídělový systém a přerozdělení zdrojů, což by vedlo ke snížení výroby v eurozóně, zejména v energeticky náročných sektorech," uvedla banka a předpověděla, že pokud k tomu dojde, ekonomika bloku se příští rok zotaví.

Ten článek jsem dával tak, jak byl napsán. Ukazuje velmi plasticky, že dřívější megalomanské představy jak EU prostřednictvím sankcí rozdrtí Rusko vzaly velmi rychle za své , ale ještě výrazněji, jaká dilemata změna situace představuje pro oblast klimatické politiky, která, zejména v Německu byla ještě nedávno prioritou a která naráží na realitu omezených možností, které EU vyvolalo svou sankční politikou

Jiří Vyvadil

Asi tak.

http://vasevec.parlamentnilisty.cz/clanky/rusko-vyhlasuje-plynovou-valku-eu