Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko vydalo varování USA kvůli Ukrajině

12. 11. 2021

Rusko vydalo varování USA kvůli Ukrajině

12. 11. 2021 josh-xy

Ruský velvyslanec v USA varoval, že nově oznámená dohoda, podle níž by Washington mohl Ukrajině dodat smrtící zbraně, by mohla dále rozdmýchat krvavý občanský konflikt v zemi a ztížit trvalou mírovou dohodu.

Anatolij Antonov ve čtvrtečním prohlášení uvedl, že „dokument o strategickém partnerství“ podepsaný americkými a ukrajinskými diplomaty je pouze „souborem hesel – škodlivých“. Podle něj „téměř v každé linii existuje geopolitický nástroj, jak se postavit Rusku“.

Antonov dále řekl, že „plány dodávat zbraně režimu v Kyjevě jen zhorší situaci na jihovýchodě Ukrajiny. Věříme, že byla promarněna další příležitost povzbudit Kyjev k zastavení války.

Pakt, podepsaný americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem a ukrajinským ministrem zahraničí Dmitrijem Kulebou dříve toho dne, znovu zavázal Washington k jeho politice uznání územních nároků Kyjeva na sporný Krymský poloostrov a deklaroval záměr „prohloubit naše strategické partnerství rozšířením bilaterální spolupráce“. v politické, bezpečnostní, obranné, rozvojové, ekonomické, energetické, vědecké, vzdělávací, kulturní a humanitární sféře.

V textu dohody se navíc uvádí, že obě země zavedou „řadu podstatných opatření, aby zabránily vnější přímé a hybridní agresi proti Ukrajině“, přičemž se zavázaly, že povedou Rusko k odpovědnosti za ozbrojený konflikt na Donbasu. Moskva popírá, že by přiživovala napětí ve válkou zničené oblasti, a trvá na tom, že Kyjev odmítá splnit Minské dohody, které měly ukončit boje.

Znění se rovněž široce zaměřuje na myšlenku, že jakékoli partnerství mezi těmito dvěma zeměmi je „založeno na společných demokratických hodnotách, respektování lidských práv a právního státu a na závazku Ukrajiny provádět hluboké a komplexní reformy nezbytné pro plnou integraci do evropské a euroatlantické instituce.“

Kyjev se v posledních týdnech dostal pod palbu OSN poté, co zahájil represi proti řadě populárních ruskojazyčných kanálů vysílaných zevnitř země. Mise mezinárodní organizace kritizovala Kyjev za uzavření provozoven bez řádného soudního řízení s tím, že je „znepokojena tím, že tato rozhodnutí nejsou v souladu s mezinárodními standardy o právu na svobodu projevu, protože nebyla přijata nezávislým orgánem. neprokázal nezbytnost a přiměřenost těchto omezení.“

Před několika měsíci byla zakázána Strana, třetí nejpopulárnější zpravodajský server v zemi, kritizující vládu prezidenta Volodymra Zelenského. Mezitím tento týden byly uzavřeny anglicky psané noviny The Kyiv Post z diaspory kvůli obvinění z tlaku ze strany úřadů.

V srpnu vyvolala kontroverze tehdejší estonská prezidentka Kersti Kaljulaid poté, co trvala na tom, že Ukrajina je daleko od provedení reforem považovaných za nezbytné pro vstup do EU, což je dlouhodobá ambice promajdanských politiků. „Nejprve musíte vybudovat vlastní ekonomiku, demokracii a svobodnou společnost – teprve potom se na to můžete vůbec začít ptát. Ale dokud to nebude hotové, nemůžete se na to ani ptát,“ řekla.

pokec24.cz