Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko varuje západní země a USA před nepředvídatelnými důsledky

16. 4. 2022

Rusko varuje západní země a USA před nepředvídatelnými důsledky

Rusko oficiálně varovalo USA – a další spojenecké země – před dodávkami zbraní na Ukrajinu. Varování přišlo ve formální diplomatické nótě Moskvy, jejíž kopii si prohlédla média v USA.

Dvoustránková diplomatická nóta – kterou ruské velvyslanectví ve Washingtonu předalo americkému ministerstvu zahraničí – varuje, že dodávky zbraní ze strany USA a NATO „přilévají olej do ohně“ konfliktu na Ukrajině a mohly by vést k tomu, co ruští diplomaté označují za „nepředvídatelné důsledky“.

Zpráva byla odeslána v úterý, právě když začaly prosakovat informace o novém balíčku americké vojenské pomoci Ukrajině. Jen o několik hodin později prezident Biden schválil zásilku vojenské pomoci ve výši 800 milionů dolarů – včetně poprvé dodávaných dělostřeleckých zbraní dlouhého dosahu, jako jsou houfnice – s cílem vyrovnat se ruským vojenským kapacitám na Ukrajině.

Vysoce postavený představitel americké administrativy se nechal slyšet, že toto varování lze považovat za ústupek Ruska, že vojenská pomoc USA a NATO Ukrajině se ukázala jako účinná.

 

15. dubna 2022

 21:36 Česká republika dodala na Ukrajinu raketomety RM-70 Grad

První pohled na raketomety RM-70, které byly nedávno dodány ukrajinské armádě z českých zásob. Tyto systémy MRLS jsou v podstatě variantami tradičních 122mm raketometů BM-21 „Grad“ a do užívání jich bylo předáno nejméně 20.

 

by Redakce 16. 4. 2022

ac24.cz