Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko přesunulo do Chersonské oblasti atomová děla

4. 6. 2022

Rusko přesunulo do Chersonské oblasti atomová děla

nes 9:41 – Kyjev

Alex Švamberk

 

Ruské okupační síly přesunuly do Chersonské oblasti čtyři velkorážná samohybná děla 2S7 Pion, která mohou střílet i atomovou munici. Uvedlo to podle Ukrajinské pravdy ukrajinské velitelství Jih s tím, že mají sloužit k zastrašení obyvatel.

 

Ruské dělo Pion nasazené u Charkova

 

Ruské dělo Pion nasazené u Charkova Foto: Profimedia.cz

 

Rusko se snaží upevnit svou vládu nad okupovanými oblastmi, kde pokračují protesty obyvatel.

 

Každý den se ve městě objevují ukrajinské vlajky a různé nápisy odsuzující okupaci. V některých částech Chersonské oblasti operují i partyzáni.

„Okupanti se obávají rostoucího odporu mezi místním obyvatelstvem Chersonské oblasti,“ uvedlo ukrajinské velitelství Jih.

„Vedení okupačních úřadů se přesunuje jen za doprovodu velkého počtu strážců v neprůstřelných vestách a obrněných vozidlech.

Proto byla do oblasti přesunuta možná až čtyři děla Pion.

 

Ukrajinské letectvo zesílilo aktivitu, získalo další suchojeEvropa

 

 

Tato samohybná děla mají ráži 203 mm a mohou vystřelovat i náboje s jadernou hlavicí. Dostřel činí 37 km, při použití munice s raketovým pohonem až 55 km.

Piony, které měla ve výzbroji, se příliš neosvědčily. Byly velmi těžké, samotné dělo vážilo přes 14 tun a celý systém 46,5 tuny.

Vzhledem k dlouhé hlavni byl systém málo obratný a výstřel byl tak hlučný, že to ohrožovalo posádku. Samotné vozidlo navíc vezlo jen čtyři granáty každý o váze přes metrák.

Piony byly nasazené v Afghánistánu, v Čečensku a v Gruzii. V bojích o Náhorní Karabach je použili Ázerbájdžánci.

Ukrajinská děla Pion při střelbě

V konfliktu na Ukrajině je použily obě strany s nejasnými výsledky. Rusové k zaměřování modernizované verze 2S7M Malka používají drony Orlan-10.

https://www.novinky.cz/zahranicni