Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko odpovědělo na protest USA proti jednáním o zřízení ruských námořních základen na Kubě

11. 8. 2020

Rusko odpovědělo na protest USA proti jednáním o zřízení ruských námořních základen na Kubě

11. 8. 2020 Janinna  

 

Vedení ruského ministerstva obrany formulovalo odpověď na protestní prohlášení Spojených států.

 

„Partneři“ jsou nespokojeni s výsledkem jednání mezi ruským ministerstvem obrany a Kubou o otevření námořní základny na „Ostrově Svobody“.

Americký protest

 

Ruští „partneři“ ze Spojených států po rozhovorech velitele ruského námořnictva na Kubě o rozmístění námořní základny, vyslovili postupné protesty – po linii vojenské (Pentagon) a diplomatické (ministerstvo zahraničí).

 

Pentagon uvedl, že zvažují variantu použití síly a „pečlivě sledují“ vojenskou činnost Rusů poblíž amerických hranic „v zóně přímých amerických zájmů“.

 

Mluvčí ministerstva zahraničí Morgan Ortagusová uvedla, že vytvoření základny ruského námořnictva s rozmístěním [na ní] balistických raket je přímým porušením dohod mezi Moskvou a Washingtonem platných od konce Karibské krize.

Ruská odpověď

 

Protesty „amerických kolegů“ okomentoval Ivan Drygalo – je vedoucím odboru informací a komunikací ruského ministerstva obrany pro námořnictvo.

 

Ruská námořní základna na Kubě.

Zdroj obrázku: http://29palms.ru/

 

Představitel ruského ministerstva obrany uvedl, že v současné době je na Kubě rozmístěn základ dočasné základny pro ruské námořnictvo, která se používá při společných manévrech ruských a kubánských námořníků.

 

Drygalo úmyslně neupřesnil, zda se základna změní na trvalou – o čemž ve skutečnosti bylo dosaženo dohody.

 

Ruské ministerstvo obrany rovněž uvedlo, že základna bude fungovat bez ohledu na pozici Spojených států a jejich protesty. Také se vyjádřili k prohlášení o dohodě, která ukončila Karibskou krizi.

 

Zde mluvíme o pozemních raketových základnách – přičemž sám Washington tuto dohodu opakovaně porušil.

 

https://bit.ly/3gXdM2w

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář