Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko nezachrání ropa - To ruská pšenice má cenu zlata

28. 9. 2020

Rusko nezachrání ropa - To ruská pšenice má cenu zlata

Anton Čablin

20. září 2020

 

Na exportních trzích má ruská pšenice rekordní cenu. Od začátku sklizně 1. července podražila ruská pšenice, která má obsah bílkovin 12,5 procenta, o 8 procent. Nyní stojí pšenice na export přes 220 USD za tunu.

 

Je důležité, že Rusko nadále upevňuje své postavení na zemědělských trzích. Pšenici hodně kupuje Alžírsko, které je tradičně orientováno na Francii. Zde je určitou nevýhodou to, že tento stát snižuje požadavky na kvalitu dováženého obilí. Ruská pšenice při přijatelnější ceně stále ustupuje francouzské pšenici. Letošní neúrodu ve Francii řešilo Alžírsko hledáním nových dovozců.

 

Rosselchoznadzor (Federální služba veterinárního a fytosanitárního dozoru) oznámil, že se také připravuje vstup do Iráku. Ten je pro ruskou pšenici nový. Státní Sjednocená obilná společnost hodlá zvýšit dodávky do Bangladéše, což je jeden z nejperspektivnějších trhů v jihovýchodní Asii. Jednání se vedou rovněž s Jordánskem.

 

Jsou zaznamenány mohutné tendry na dodávku ruské pšenice do Turecka a Saúdské Arábie, i když tyto země ve sféře ruského zemědělského exportu jsou. Přitom je zajímavé, že hlavním konkurentem na trhu Saúdské Arábie je Ukrajina, která má pro tento rok v zemědělství ambiciózní úkoly.

 

Úspěšně pokračuje spolupráce Ruska s Egyptem, který je mezi pěti největšími dovozci ruské pšenice a směsi pšenice s žitem. Podle ministra zemědělství Patruševa bylo do Egypta od začátku roku odesláno 3,5 milionů tun zrna. V plánu je zvýšit i dodávky živočišné produkce.

 

Podle Vladimira Tkačenka, zakladatele poradenské skupiny VvCube není zvýšení cen obilí tak velké, jak by mohlo, s ohledem na makroekonomickou situaci, být. Na konci loňského roku nastala jiná dynamika měny, rubl od října do začátku ledna posiloval. Přestože je dnes kurs rublu mnohem nižší než udávají loňské ukazatele, na poklesu cen obilí se to neodrazilo.

 

Nyní kromě Ruska patří mezi pět největších vývozců pšenice ještě USA, Kanada a EU. Jak se vlivem pandemie tento stav změní v dalším zemědělském roce?

 

Myslím, že hlavním faktorem je velká světová poptávka po obilí a poměrné snížení nabídek od všech jeho vývozců. Pochopitelně, že rozložení sil ovlivnil i koronavirus.

 

Nicméně situace s ozimy, pokračující obchodní války kolem řady produktů i války na Blízkém východě rovněž cenu obilí ovlivňují. Přesto není zvýšení cen tolik citelné jak by být mohlo, zatím není vyšší než 4 %. Odborník společnosti AMarkets má zato, že se nedá očekávat pokles cen, protože poptávka bude stále velmi vysoká.

 

Růst cen pšenice na světovém trhu je také ovlivněn špatnou úrodou kukuřice v USA. Vrchol cen je patrně nyní, dále se dá očekávat mírný pokles. Avšak ceny stejně zůstanou vysoké, protože poptávka dovozců vzrůstá.

 

Jak silné budou pozice Ruska?

 

Letos se urodí málo kukuřice a slunečnice na jihu Ruska. To může zpomalit prodej sklizené pšenice i ječmene. Zemědělci nemusejí kvůli kukuřici a slunečnici uvolňovat sklady.

 

Připomínám, že v létě znalci předpovídali ohledně úrody téměř katastrofu kvůli špatným klimatickým podmínkám: sucho, kroupy.

 

V Centrálním okruhu, v Povolží a v regionech Západní Sibiře bude sklizeň obilí vysoká, až rekordní. To může vyrovnat nízkou úrodu na jihu. Předpokládá se sklizeň pšenice 82,5 až 82,6 milionů tun, ječmene 20,7 milionů tun, kukuřice 14 milionů tun a ostatního obilí 12,2 milionů tun. Hrubá sklizeň se odhaduje na 129,4 milionů tun, to znamená vyšší než v předešlých letech.

 

Ministerstvo zemědělství uvádí k dnešnímu dni sklizeň obilí a luštěnin ze 35,9 milionu hektarů (asi 75 % plochy) ve výši 108 milionů tun. O rok dříve to bylo jen 89,9 milionů tun.

 

Průměrná sklizeň je 30,1 metrických centů na hektar (v roce 2019 bylo 29 centů na hektar). Pšenice sklizená z 24 milionů hektarů dala 77,9 milionů tun, o 14,2 milionů tun více než v roce 2019

 

Převzato z Svpressa.ru

outsidermedia.cz

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář