Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko a Spojené státy zvyšují počet jaderných hlavic v pohotovosti

14. 6. 2021

Rusko a Spojené státy zvyšují počet jaderných hlavic v pohotovosti

V roce 2021 se počet nasazených jaderných zbraní ve světě zvýšil. Na začátku  

14. června 2021 - 11:30

 

O tom svědčí údaje ve zprávě  Stockholmského institutu pro výzkum míru (SIPRI).

 

„Zatímco Spojené státy a Rusko snižovaly své celkové zásoby jaderných zbraní demontáží vysloužilých hlavic v roce 2020, odhaduje se, že počátkem roku 2021 měly obě země v operačním nasazení asi o 50 více jaderných hlavic než před rokem.“ pše se ve zprávě.

 

Ruská federace navíc v roce 2021 zvýšila svůj celkový vojenský jaderný arzenál přibližně o 180 hlavic, zejména nasazením podmořských balistických střel a pozemních mezikontinentálních balistických střel.

 

Celkově jaderné mocnosti snížily celkový počet jaderných hlavic z 13 400 na 13 080, ale celkový počet rozmístěných jaderných hlavic se zvýšil z 3 720 v loňském roce na 3 825. Současně více než 90% světových jaderných zbraní patří Ruské federací a Spojeným státům.

 

Ostatní státy vyzbrojené jadernými zbraněmi investující do budoucnosti

 

Dalších sedm států, vlastnících jaderné zbraně, také vyvíjí nebo nasazuje nové zbraňové systémy nebo oznámilo svůj záměr tak učinit. The UK’s 'Integrated Review of Security, Defence, Development and Foreign Policy', zveřejněné na začátku roku 2021 změnil politiku snižování jaderného arzenálu země a zvýšil svůj plánovaný strop pro nukleární zbraně ze 180 na 260.


Čína je uprostřed významné modernizace a rozšiřování svého inventáře jaderných zbraní a zdá se, že Indie a Pákistán také rozšiřují svůj jaderný arzenál.

Severní Korea nadále zdokonaluje svůj vojenský jaderný program jako ústřední prvek své národní bezpečnostní strategie. I když v roce 2020 neprovedla žádné jaderné zkušební výbuchy ani testy balistických raket dlouhého doletu, pokračovala ve výrobě štěpného materiálu a ve vývoji balistických raket krátkého a dlouhého doletu.

„Začátek platnosti Smlouvy o zákazu jaderných zbraní od roku 2021 zdůrazňuje rostoucí propast mezi státy vyzbrojených jadernými zbraněmi, které všechny investují do dlouhodobé budoucnosti svých jaderných sil, a ostatními zeměmi, které  netrpělivé očekávají pokrok v oblasti jaderného odzbrojení slibovaný Smlouvou o nešíření jaderných zbraní, “ uvedl Matt Korda, spolupracovník výzkumného týmu v rámci programu SIPRI pro jaderné odzbrojení, kontrolu a nešíření zbraní a výzkumný pracovník v projektu jaderných informací FAS.

 

(rp,prvnizpravy.cz,sipri,foto:arch.)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář