Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruská pomoc USA - nikoliv propaganda, ale nutnost, Ljubov Stěpušova

6. 4. 2020

Ruská pomoc USA - nikoliv propaganda, ale nutnost

Ljubov Stěpušova

3. dubna 2020

 

USA se staly epicentrem pandemie nového koronaviru. Dokáží udržet nemoc pod kontrolou? Odbornice Alexandra Borisova má zato, že v tomto případě je možno hodnotit ruskou pomoc jako nutnou.

 

USA se staly centrem pandemie

Dne 24. března uvedla Světová zdravotnická organizace, že se USA mohou rychle stát epicentrem globální pandemie. Podle údajů WTO z 2. dubna bylo nejvíce nakažených v USA, a to 163 199. Za předešlý den tam zemřelo 1 200 osob. (Poznámka: 4. dubna je uváděno v USA 250 tisíc pozitivně otestovaných)

Americká vojenská loď s tisíci lůžek připlula do New Yorku, aby poskytl pomoc nemocnicím nejvíce postiženého města v zemi, avšak lékaři upozorňují, že jim docházejí léky a soupravy pro testování. Prezident Trump je kritizovaný za zlehčování nebezpečí. Řekl, že epidemie bude v zemi vrcholit v průběhu dvou týdnů a že bude úspěch, pokud zemře jen asi 200 tisíc osob, a ne dva miliony. Pandemie se stala vážným politickým problémem po celém světě, USA nevyjímaje, a přitom tam v listopadu budou prezidentské volby.

 

USA přešly na „autoritativnější formu řízení

Vědecká pracovnice Centra severoamerických studií Ruské akademie věd Alexandra Borisovová uvedla, že USA pomůže vyrovnat se se situací přechod od „obvyklé ultraliberální formy vlády“ k „autoritativnější“, jako to například bylo po 11. září 2001 a po finanční krizi v roce 2008. Řekla: „I dnes za podmínek epidemie mají lidé sklony sdružit se kolem prezidenta a schvalovat vůči sobě autoritativnější jednání (karanténa).“

 

Zasáhnout do hry může postoj vlád států

Borisovová uvažuje: „Vlády některých států se nechtějí podvolit při zavádění karantény federálnímu centru a mezi federální vládou a regionálními vládami dochází k vážnému střetu.“ To by mohlo vadit při zdolávání epidemie, ale státy se hodně spoléhají na finanční i materiální podporu centra a administrativě Trumpa se musejí podřídit. Trump se obrátil ke státům s tím, aby všude zavedli karanténu. Dost silný nátlak byl vyvíjen na guvernéra Floridy, ale i dalším guvernérům, kteří karanténu nezavedli.

 

Ruská pomoc je pro USA nezbytná

Podle Borisovové je nedostatek léků, zařízení a testů v USA způsoben tím, že mají složitý byrokratický systém přídělů z federálního centra. Řekla: „Kdo objedná masky, už mu nepřijdou injekční stříkačky. Je nutno je objednat znovu. Proto první, který se přižene, dostane materiální pomoc. Jestliže bude situace kulminovat za dva týdny, nemůže už dojít k výrobě a je potřeba se spolehnout na stávající zásoby.“

Právě z těchto důvodů lze považovat naši letadlem poslanou materiální pomoc za nezbytnou.

Převzato z Pravda.ru

Outsidermedia.cz

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář