Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 2022 - Rok narození multipolárního světa

1. 1. 2023

Rok 2022 - Rok narození multipolárního světa

V roce 2022 daly rozvíjející se země jasně najevo, že již nejsou ochotny tolerovat unipolární světový řád pod vedením USA.

31. prosince 2022 - 07:20

 

Komentuje na webu SouthFront Lucas Leiroz, výzkumný pracovník v oblasti společenských věd na Rural Federal University of Rio de Janeiro; geopolitický poradce.

Rok 2022 byl plný geopoliticky důležitých událostí. Přestože byl rokem ve znamení konfliktů, eskalace napětí a vysokých rizik, byl zároveň ve znamení mimořádně významného multipolárního obratu.

 

Rok začal uprostřed rostoucího napětí mezi Ruskem a Ukrajinou, které se dále zhoršovalo a přerostlo v otevřený konflikt. Koncem roku 2021 Kyjev, stále více se držel západní protiruské paranoie, zahájil novou kampaň nadměrné militarizace, která přinesla značná rizika pro ruskou národní bezpečnost. Ukrajinský  režim také podporoval eskalaci občanské války a podle několika zpravodajských zpráv zveřejněných ruskou vládou by plánoval „konečné řešení“ občanské války na východě s absolutním vyhlazením Donbasu.

 

Aby zastavila toto násilí a neutralizovala rizika pro vlastní bezpečnost, zahájila Moskva 24. února speciální vojenskou operaci s cílem demilitarizovat a denacifikovat Ukrajinu. Tím Moskva konečně zasáhla do osmiletého konfliktu mezi etnickými Rusy a ukrajinskými neonacistickými silami a přinesla lidem na Donbasu naději.

 

NATO se nejprve odmítalo aktivně zapojit do konfliktu a posílalo pouze finanční a humanitární pomoc. Situace se ale začala měnit v dubnu, kdy byly do Kyjeva odeslány první balíčky zbraní. Moskva tento krok ignorovala, aby se vyhnula eskalaci, a poté atlantická aliance zahájila vlnu systematických dodávek zbraní a začala se aktivně účastnit konfliktu – který nyní není ničím jiným než zástupnou válkou NATO proti Rusku.

 

Rusko je evidentně vojensky nadřazené, přičemž Ukrajina nemá šanci na vítězství. Západní trvání na posílání zbraní místo zprostředkování míru však Ukrajincům umožňuje prodlužovat konflikt, a to i bez vojenského pokroku. Navíc se odhaduje, že jednu třetinu vojáků, kteří v současnosti bojují na ukrajinské straně, tvoří zahraniční žoldáci, včetně vysloužilých vojáků NATO – což ukazuje, že Západ je skutečně ve válce s Ruskem.

V této politice protiruské agrese američtí spojenci poslouchají rozkazy Washingtonu, aniž by z toho měli nějaký prospěch. Rok končí příchodem zimy do Evropy a generováním bezprecedentní energetické krize, kdy se EU rozhodla dodržovat politiku ekonomických sankcí, kterou od začátku operace na Ukrajině podporují USA proti Rusku. USA, Velká Británie a EU prosazují nejrůznější bojkoty proti Moskvě, zatímco na druhé straně rozvíjející se svět tuto antistrategickou politiku odmítá a buduje pořádek stále více založený na pragmatismu a solidaritě.

 

Plán bojkotovat ruskou ekonomiku nátlakem se absolutně nepovedl, protože sankce si vynutily ještě větší integraci mezi Ruskem, Čínou a Indií – a následně i mezi těmito zeměmi a všemi dalšími rozvíjejícími se partnery, kteří s nimi udržují úzké vazby. Současná situace navíc urychlila proces dedolarizace, kdy Rusko v současnosti obchoduje s energií a ropou v rublech.

Bez šance na vítězství na Ukrajině se Západ uchýlí k útokům na své nepřátele v jiných částech světa. V srpnu navštívila Tchaj-wan předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiová, která porušila čínskou suverenitu nad ostrovem, protože Peking návštěvu formálně zakázal. Případ vyvolal bezprecedentní bezpečnostní krizi, kdy Čína na americkou provokaci reagovala vojenským odrazujícím cvičením v Tchajwanském průlivu. V blízké budoucnosti skutečně existuje nebezpečí eskalace a USA velmi nezodpovědně slibují, že Tchaj-wan vojensky podpoří, pokud Čína na ostrově zasáhne, což svět vážně ohrozí.

USA se přitom za každou cenu snaží rozdmýchat sociální chaos v Číně jinými způsoby. Podporovány jsou například protesty proti čínské zdravotní politice. Cílem je destabilizovat zemi všemi možnými způsoby. Něco podobného se děje v Íránu, kde byl v říjnu zahájen pokus o barevnou revoluci s násilnými protesty, a to i za použití střelných zbraní a teroristických metod ze strany „demonstrantů“.

 

Roček: Čínský hlavolam o očekávaném počtu mrtvých


V poslední době se také jako dominový efekt zhoršují další bezpečnostní krize. Například ázerbájdžánští teroristé začali blokovat silnice a vyvolali humanitární krizi v oblasti Arcach a také zahájili několik provokací proti ruským mírovým jednotkám. Dalším bodem neustálých třenic je Kosovo, kde ozbrojené skupiny zaútočily na srbské síly a nerespektovaly stávající mírové úmluvy.

 

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)