Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1938 očima žurnalistů a dokumentů XX, PhDr. Marie Novotná

14. 9. 2020

Rok 1938 očima žurnalistů a dokumentů XX

PhDr. Marie Novotná

 

A další zpráva z téhož dne.

Na Brněnsku se nic nevyklizuje

Tak zvané české vysílání z Vídně patrně mrzí rozhodnutí mezinárodního výboru v Berlíně, že se nikde u nás nebude konat plebiscit a proto se snažilo včera odpoledne zneklidnit Brno a jeho okolí zprávou, že prý čs. úřady vyklizejí Želešice, Modřice a Komárov, které patří k brněnskému německému jazykovému ostrůvku. Na této zprávě, jak se úředně sděluje, není ani zbla pravdy. Žádná z těchto obcí se nevyklizuje a vyklizovat nebude, poněvadž je naprosto jisté, že tyto obce nebudou zabrány.

A opět zpráva z téhož dne. Brno na straně dal

Za včerejšek se sešlo v brněnských sběrnách darů pro uprchlíky z pohraničí dalších 27.000 Kč. Sbírka tedy dosáhla za týden od neděle do neděle částky 142.169 Kč.

A poslední informace z téhož dne.

Zápis o 126. schůzi městské rady konané dne 14. října 1938. V této schůzi byla projednána Zpráva o péči města Brna o uprchlíky. Vzhledem k hromadnému stěhování obyvatelstva z okupovaných oblastí vydal Zemský úřad v Brně řadu výnosů, z nichž nejdůležitější bylo nařízení, aby uprchlíci byli pokud možno soustřeďováni ve venkovských okresech k dalšímu opatření. Pobyt uprchlíků v Brně byl a je pouze prozatímní a po tu dobu je jim poskytována strava a peněžité příspěvky (částka Kč 8,- denně na jednu osobu včetně dětí) na účet ministerstva sociální péče.

V posledním týdnu a zvláště v posledních dnech okupačního období uprchlo do Brna do dnešního dne celkem asi 550 osob…

Kromě toho projíždělo Brnem a zdrželo se zde pouze po dobu několika hodin asi 150 uprchlíků, kterým bylo poskytnuto v nádražní poradně osvěžení a strava a dány jim poukázky na volné jízdné.

Většina uprchlíků přicházela ve stavu zuboženém a stísněném následkem krutého nakládání ze strany ordnerů, před kterými všichni co nejrychleji utíkali, majíce možnost vzíti s sebou jen nejnutnější svršky. Všem těmto uprchlíkům bylo poskytnuto okamžité osvěžení na nádraží a bylo jim také dle potřeby poskytnuto i nejnutnější šatstvo.

Pro uprchlíky byla zřízena v čekárně I. třídy na nádraží zvláštní poradna za součinnosti Spolku Červeného kříže, Solidarity a IWCY. V této poradně se poskytují uprchlíkům všechny potřebné rady a pokyny. Těm, kteří nebyli vráceni zpět nebo odesláni do jiných okresů, byly vydány poukázky na nocleh, stravu příp. poskytnuta peněžitá podpora.

Město Brno zřídilo společné ubikace na Cejlu čís. 73, na sokolském stadionu a v pavilonech bývalé epidemické nemocnice na Červeném kopci. V těchto ubikacích se vystřídalo za poslední týden na 350 uprchlíků. Kromě toho byli jednotlivci i celé rodiny umísťováni v soukromých rodinách. Na popud starosty ing.dr. Spaziera byla zahájena sbírka peněžitých darů. Peníze k tomu cíli určené jsou zasílány Spořitelně města Brna, kde se dosud sešlo asi Kč 100.000,-. Rovněž docházejí do úřadu sociální péče a spolku Červeného kříže věcné dary jako šatstvo, prádlo, obuv, potraviny aj., kterými jsou uprchlíci dle potřeby ihned obdarováni…. Došly desítky mužských, ženských a dětských šatů a kabátů, denního a nočního prádla, obuvi, přikrývek, rukavic, ručníků, svetrů, kravat, punčoch aj. Na poukaz zemského úřadu bylo v posledních třech dnech odesláno asi 200 uprchlíků do Svatobořic u Kyjova, dalších 60 po dohodě s okresním úřadem Brno-venkov do Líšně, Omic, Bosonoh a Žebětína. Tato opatření učiněna z důvodu, že všem těmto uprchlíkům se naskytuje ve venkovských okresech vetší pracovní možnost.

Poněvadž odliv uprchlíků v posledních dnech byl větší než jejich příliv, byly zrušeny společné ubikace na stadionu a na Cejlu a udržována jest pouze noclehárna na Červeném kopci se 200 lůžky. Stav ku dnešnímu dni je asi 70 uprchlíků ve společných ubikacích. Pro nejbližší dny se počítá s denním provozem 40 -50 uprchlíků.

Kromě uprchlíků, kteří prošli shora zmíněnou poradnou a jsou tudíž v naší evidenci, co se týče ubytování, stravování, poskytování peněžitých a jiných darů jakož jich dalšího transportování, přibylo dle sdělení policejního ředitelství, v posledním týdnu do Brna dalších 3.000 uprchlíků, kteří jsou roztroušení v rodinách, hotelích  a vůbec soukromě ubytováni. Tito uprchlíci si nevyžádaly pomoci úřadů, nebyly to pravděpodobně osoby úplně bez prostředků a tudíž potřebné sociálního opatření.

O všech těchto uprchlících vede přesnou evidenci policejní ředitelství, které má v patrnosti činnost i pohyb všech těchto osob  a postupuje velmi rigorosně všemi prostředky, aby jejich řady se nerozmnožovaly a nutí je, aby pokud možno ihned opouštěly Brno.

Dle posledních instrukcí zemského úřadu nesmí se zdržovati v Brně ti uprchlíci, kteří nemají osvědčení od okresního úřadu pro ně příslušného. Tito musí býti ihned posíláni do sousedních okresů. Město Brno bere zřetel , kdy je zapotřebí okamžitého opatření, např. evakuovaná rodina s malými dětmi nesnese další transport a musí jí býti zde přechodně poskytnut nocleh, strava i jiné opatření, než bude z Brna odeslána.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář