Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řež v Sýrii - Turci pomohli letectvu a Syrské arabské armádě zničit stovku militantů a techniku

15. 6. 2020

Řež v Sýrii - Turci pomohli letectvu a Syrské arabské armádě  zničit stovku militantů a techniku

10. června 2020

 

Teroristická skupina Hurras ad-Din se dne 8. června pokusila o útok na syrská vojska v údolí Al-Gab. Útok nebyl úspěšný a teroristy to stálo přibližně 100 útočníků a desítky kusů vojenské techniky.  Podrobnosti sdělil vojenský zdroj.

 

Krom teroristů utrpěl ránu i obraz Turecka, které je garantem plnění dohod s Ruskem ohledně režimu příměří v deeskalační zóně v Idlibu. Ankara Rusku slíbila, že bude nejen kontrolovat jí podřízené bojovníky Syrské národní armády, ale také bude potlačovat jakékoliv snahy teroristů o zahájení vojenských akcí proti vládním silám. Nástup Hurras ad-Din v údolí Al-Gab ukázal celou neschopnost Turecka dodržovat svou část úmluvy.

 

Turecko by se chtělo nějak očistit před Ruskem a zahraničními partnery, proto poskytlo během útoku teroristů syrské i ruské straně souřadnice seskupení bojovníků, které mu byly známy. Přitom Ankara schválila syrskému letectvu útoky na pozice teroristů. Letectvo zničilo přední oddíly banditů. Schválila i útoky ruských bojových letadel. Požadovala jen, aby se neútočilo na obydlená místa, kde mezi teroristy „pracují“ turečtí poradci.

 

Po jednání s tureckou stranou provedla ruská letadla čtyři cílené útoky bombardérem Su-24 na polní sklady militantů, tři z toho byly se zbraněmi a municí a jeden s palivem. Ruská armáda vždy vybrala cíle mimo osady. Ruské útoky nezpůsobily velké škody lidem v osadách, ale zato ztráty na munici a palivu znemožnily teroristům dále účinně bojovat proti syrským vládním vojskům.

 

I přes tuto spolupráci nebude zřejmě obnoven obraz Turecka jako země schopné plnit závazky, které na sebe vzalo. Neúspěch Ankary v potlačení teroristů v Sýrii zřejmě povede k obnovení bojů tak obtížně zastavených. Důvěra k Turecku je zřejmě vyčerpaná. Jestliže se budou útoky teroristů opakovat, nezbude vládě Sýrie jiná možnost, než definitivně neutralizovat hrozbu od militantů, aby zajistila bezpečnost syrských občanů.

 

 

outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář