Jdi na obsah Jdi na menu
 


Regionální volby v Rusku ve stínu Navalného nebo spíše Navalný ve stínu ruských regionálních voleb.

16. 9. 2020

Regionální volby v Rusku ve stínu Navalného nebo spíše Navalný ve stínu ruských regionálních voleb.

Konečná verze!!!

Posted on 16 září, 2020      by vlkp

 

S  dnešním článkem mám mimořádný pech. Dvakrát, vlivem mojí  vlastní nepozornosti mi  unikl dříve než byl definitivně  dokončený, takže až  nyní, na potřetí vám jej předkládám jako definitivně  hotový. Beru tuhle nemilou  příhodu jako další pokyn z  hůry, abych už toho datlování nechal a věnoval se něčemu úplně  jinému. Ale  dneska ještě ne.Musím vám  totiž  dodat kompletní text o ruských regionálních volbách.

 

Kdykoliv  jsou v  Rusku nějaké volby,  mají to naše  sdělovala  snadné. Automaticky už předem  píší  o  podvodech  a manipulacích,  vládnoucí věrchušky. Když  se  ovšem stane, jako před dvěma  roky  na  dálné  Sibiři, že  se například  gubernátoremse  stane  příslušník   opozičního tábora, okamžitě  se vytasí s verzí  – i přes  veškeré snahy  režimu se  nedali občané zastrašit a  hlasovali proti Putinovi.  Hlas  dali demokraci, odmítli  despocii a  putinovský  styl  Vedle toho přidají  pár  tajemných náznaků, že  se probouzejí  ruské prodemokratické  – rozuměj  prozápadní síly.  Ačkoliv.. no na to ačkoliv  si ještě  trochu počkejte.

 

Zatím začnu konstatováním, že ještě nikdy  v minulosti se o nějakých  ruských volbách v  tuzemsku i blízkém zahraničí nepsalo tak málo, jako před  třídenním hlasováním  ve  41 z 85 regionů Ruské federace. Kde  se  volili jednak gubernátoři, ale  také  místní zastupitelstva  různých stupňů. Mlčeli a mlčí i tradiční kremlobijci  -Míra Karas, Libor  Dvořák, o ostatních  typu Šír, Svoboda, Votápek nemluvě. A  co mne překvapilo vůbec  nejvíce je  nulový informační  výstup o jejich  výsledcích. Informace z Ruska a o Rusku se  týkají  výhradně  aféry  s Navalným a  pak vztahu téhle  země k Bělorusku. Ostatní jako by  neexistovalo. Včetně  voleb!!!

 

Jen sem tam těsně  před  jejich startem se  trochu naznačovalo, že  aféra  s „otráveným“ Navalným by mohla… Zkrátka, že  Navalného stín jaksi  cosi způsobí minimálně na  ruské vnitropolitické šachovnici, protože on je  tím, koho  se  Putin osobně  a jeho režim obecně  bojí.

 

Je to tak?  Skutečně  se odehrávalo tohle  hlasování ve  stínu Navalného nebo se naopak ve světle reálných výsledků dostal reálně  Navalný do politického stínu  volebních čísel?

 

Tohle mne mimořádně zajímalo. Už proto, že  v minulém týdnu mi kolega  Intibo,který  moderuje  relaci Trikolora na Slobodném vysielači a má  tu i svou  vlastní s názvem Okénko, v soukromé výměně  poslal  videa, která  natáčel  sám guru protiputinovské opozice v několika  sibiřských městech, kde na předvolebním tripu vyzýval  tamní voliče, aby  se postavili  zkorumpovanému  Jednotnému Rusku a  volili  tzv. smart – chytře. Tedy , že nedají  hlas  kandidátovi/straně  svého srdce nýbrž  tomu z opozičních kandidátů, kdo má největší  šance na  dobrý  výsledek. Bez ohledu na jeho politickou orientaci a příslušnost. Není to poprvé, co s  touto  taktikou přišel. Když ji použil naposled  vydělali na  ní  velice Zjuganovovi komunisté, zejména  v Moskvě…. Inu  skvělý výsledek  z pohledu prozápadních  sil v Rusku!

 

Ovšem Navalný   ví, že kráčí  po správné cestě…. Ale Intibo mi ta  videa nalinkoval z jiného důvodu,   vysvětlují prý, proč  se onen útok či „útok“na Navalného v  Tomsku vůbec  odehrál – prý  aby  tamní  volby  nebyly  v jeho režii! A že  to  za tím incidentem  klidně mohli stát místní  vysokoblahorodí, kterým a  to potvrzuji, ona  Navalného videoexhibice jistě  šla  hodně proti srsti, protože popisovala  jejich  přehmaty  a korupci.  Odmítl jsem Intibovu  teorii o Navalného nějakém masovém vlivu, s poukazem na  obecně  nízkou popularitu, držící se kolem  2%  /podle  výzkumů opozičního centra Levada/ .  Ale přirozeně, že  mne zajímalo, do jaké míry  má pravdu Intibo, či já. Volby  na  to daly  rychlou odpověď.

 

Velkým markantem  tohoto hlasování  bylo  jeho   roztažení do tří dnů. Kvůli koronavirové krizi. Některé ze  stran, jenž   nyní v hlasování propadly, okamžitě  označily  tuto technickou záležitost  za příčinu jejich neúspěchu. Prý umožňovala větší falšování výsledků a  na  druhou stranu vyžadovala daleko větší  objem peněz  pro zajištění zájmů jejich kandidátky  než starý  formát.  Není mi  jasné jak peníze  ovlivní nebo neovlivní  volby a jejich výsledek,jestliže se volí v jednom dni nebo ve  třech. A  falšování výsledků?  Na to nejsem odborník. Ale vycházím z toho, že  existuje jistě všude nějaká volební komise, která pečlivě  dbá na  neporušenost pečetí volebních uren. To snad  není tak těžké ohlídat ve  dvou po sobě  následujících nocích. Ta  změna navíc  byla uzákoněna  dávno před  termínem hlasování a  všichni  ní věděli.  Viz  článek už zmíněného Libora Dvořáka  na portálu  Českého rozhlasu:

 

Nově způsob voleb v Rusku bude méně přehledný, kontrolovatelný a transparentní

 

dovolím si citovat:

 

Podle některých ruských liberálních analytiků je důvod pro zásadní proměnu ruského volebního zákonodárství nikoli koncepční či zdravotně bezpečnostní, ale zcela konkrétní a rovněž vynucený.

 

Jsou to profurgalovské bouře v Chabarovsku a vůbec na celém ruském Dálném východě, které naznačují, že stále nespokojenější národ by napříště nemusel být ovladatelný tak snadno, jako byl doposud, a že právě v regionech by strana moci Jednotné Rusko mohla stále častěji volby prohrávat.

 

 Kritici této zákonodárné změny upozorňují hlavně na fakt, že několikadenní volební proces je méně přehledný, kontrolovatelný a transparentní než ten dosavadní. Oč jde patrně především.

 

Inu,  jak už  jste  četli v úvodu   Dvořák dodržel tradiční schéma  referování o ruských  hlasováních  – krok první,předvolební: stejně to bude podvod!

 

Že je  tu nějaký  koronavirus? Nebo, že  v zemi jako je  Rusko, zejména  na  Sibiři  řídce  osídlené, kde  vzdálenost  100 km znamená  sousedy přes plot? Že tedy  3 hlasovací  dny mají smysl? Nezajímá! Přece  podle některých ruských liberálních analytiků….

 

A ještě  ty profurgalovské bouře v Chabarovsku – to byl  onen sibiřský  region, kde minule  Jednotné Rusko prohrálo a  nezískalo gubernátorský,  který připadl opozici. Aby  se po nějakém čase ukázalo, že  gubernátor  Furgalo je pěkný ptáček, zapletený dlouhodobě s  místní mafií a  mající snad dokonce prsty  v nějaké vraždě. Takže  si pro něj přišla policie a zatkla  ho. A lidé šli do ulic za  Furgala  a že prý je  to kremelský putinovský komplot. A   také útok na  zástupce opozice, v podtextu  té liberálně  demokratické. Nikdo už nás  neobtěžoval s  informací, že  Furgalo neměl s Navalným a spol. ani minimum společného, protože  je členem strany  bigotního ruského extremisty  Vladimíra  Žirinovského! Hlavní je, že  se stavěl proticentrální Moskvě  a tím proti ruskému prezidentovi. Už tímje  demokrat. A  klidně i liberální…. To jsou ale konce!

 

Nicméně je  fakt, že  zejména  volby  v  sibiřských  regionech se  hodně  řešily a že  zde  ani ne tak Putin, nýbrž  jeho místní  Jednotné Rusko tu nejsou  úplně,  či vůbec   za  rytíře na  bílých koních. Do Moskvy  daleko. A Moskva je  zde  chápána  spíše  jako parazit tyjící z tvrdé práce  místních ve  složitých  přírodních podmínkách, inkasující  zisky  z  těžby  surovin, ale  regionům  málo vracející.  Informačně  velmi hodnotný  text na toto téma otiskla například  moskevská Pravda.

 

Mimo jiné tam stojí, že bohatství a s ním i prosperita  se týká jen 13-ti štastných  regionů. Netvrdí to nikdo menší než Igor Melamed, generální ředitel Mezinárodního centra pro regionální rozvoj.

Velkým problémem je, že 60, nebo dokonce 70% ruských regionů nemá konkurenční výhody. Prostě nemají příležitosti nebo dokonce  pro úspěšný rozvoj. V textu  jsou  uváděny  příklady, kdy  z regionů je  vše odváděno do center  -Moskvy a  Petrohradu, protože  regionální podniky jsou začleněny  do gigantických koncernů, jenž mají  centrály  v obou ruských metropolích. Daně  tedy  zůstávají v  centru a nevrací se zpět.

Tolik základní citace.

 

Rusisté mezi vámi si  jistě  přečtou  celý text a získají detailní obraz o tom, jak byly před volbami nastaveny  výhybky  a proč

 

Jednotné  Rusko si,  zejména na Sibiři, nemohlo být  jisto  výsledky. Problémy, z našeho pohledu  gigantické, tu jsou denní realitou. A  do toho ještě Navalný a jeho křížové tažení proti korupci v  sibiřských centrech a pak ta  otrava….. Plus  těžká  palba  zahraničních/českých medií o tom, jak Rusko A Rusové už mají plné zuby  toho mocí a vražděním posedlého cara  Putina. Takže  jak to nakonec  dopadlo?

 

Začněme  tím nejdůležitějším – předběžnými výsledky  gubernátorských voleb. Červený graf je  volební účast, modrý počet  získaných hlasů  vítěze z odevzdaných hlasů.

 

Rezultát  je  jednoznačný – všichni  kandidáti na gubernátory  za Jednotné Rusko přesvědčivě  získali úřad a to hned  v prvním kole!!!!

 

A volby do zastupitelstev?  Od  gubernátorských se liší, ale  ne příliš. Navalného formace  a jeho  „chytrá volba“  jakž  takž  zafungovala   jen ve  dvou případech  – v Tomsku a  Krasnojarsku. V Tomsku Jednotné Rusko ztratilo většinu v městské radě  – ze  27  mís  nyní drží  „jen“  11. Navalného lidé pak získali „hrdé“ dva mandáty!

 

Abych byl konkrétní, jak to v Tomsku spočítali:

Jednotné  Rusko (24,33%), Komunistická strana Ruské federace (17,58%) a Žirinovského Liberálně demokratická strana (15 , 13%). To je tedy  prozápadní liberálně  demokratická orientace jako hrom!!!  Putina ohrožují kmunisté a ruští nacionalisté… Kdyby  se na celoruské úrovni někdo z nich ,místo Putina  stal držitelem výkonné moci, považoval by  to Západ  za  výhru?  Už to vidím!

 

Krasnojarsku  to má býti nějak podobně.

 

Jinak?  Jinak Jednotné Rusko!

 

Ještě  někdo hodlá tvrdit, že  Moskva a Putin stáli o to odstranit Navalného ze  scény, protože  má  reálný politický vliv  a představuje pro ně  hrozbu? Mimochodem  – právě  čtu, že  Navalný se chystá vrátit  do Ruska  a tamní politiky…..

 

Dal jsem si  ruskými zdroji práci, abych vnikl alespoň trošku pod povrch  a  hledal  nějaké dosud neznámé a neprezentované podstatné skutečnosti nebo specialitu  těchto voleb.

 

Znovu platilo, že kdo hledá – najde!

 

Může  být , že  tohle  hlasování  zrodilo určitý nový  fenomen na  ruské politické scéně. Dosud  neznámý, ale  s politickým potenciálem do budoucna.  Jde o čerstvě  vzniklou stranu Noví lidé!  Nemyslím, že  jste o ní slyšeli. Nikoliv  Navalný, Titov, nebo nějací  pohrobci věčného volebního lůzra  Borise  Němcova, nýbrž   jacísi Noví lidé! Na první pokus, po ani  ne  6 měsících úřední existence,  dokázali bezpečně  překonat 5% uzavírací klauzuli ve  všech 4 guberniích, kde  kandidovali – Rjazani, Kostromě, Kaluze a  Novosibirsku. Tedy na  ruských periferiích a venkově!

Kde  se Noví lidé vzali, co představují a  kdo jsou?

 

Ví se o nich jen málo. Například  to, že ji založil  majitel  ruské společnosti Faberlic Alexej Nechajev.  Dále pak to, že  sestavovali  velmi pečlivě  kandidátky. A  důsledně  se vyhýbali „osvědčeným“  opozičně  politickým figurám. Vsadili  na kandidáty bez politické minulosti, ale  s  čistým  osobním štítem a  řekněme  místní  známostí a  významem. Zkrátka –  našli nové persony, jež se v minulosti ničím neušpinily a proto se jim vzhledem k tomu, že existovaly protestní nálady a oni  nabídly nové tváře, podařilo se jim  získat takové vysoké procento.Podle charakteristik má  jít  o formaci pro tzv. městského  voliče. S několika nosnými tématy  – boj proti korupci, ale také  ekologie  by  hrála důležitou roli.

 

Strana  městského voliče  uspěla  v okrajových guberniích? Ano, tohle  se  dá rozvinout,na  tom lze  stavět na  celoruské  úrovni v budoucnu. Nikoliv na  Navalném a  podobných

 

Jsou tu ovšem ještě  další zajímavosti. Jednou z nich nepochybně reprezentuje  fakt, že   Dokonce takový  britský  The Independent psal o vyhlídkách Nových lidí předem.!!!!

 

Jak o nich  věděl?  Má opravdu o tolik lepší zpravodaje  než je  kremlobijec  Míra Karas z ČT a  podobní  další čeští korespondenti   v Moskvě, kteří  přece  vždycky  mají prst na tepu ruských událostí, zejména  v opozičním táboře?  A tady nic? Nulová informovanost?

 

Přidám ještě  další  zajímavost kolem Nových lidí. Tradiční opozičník Titov  se svou  formací Strana  růstu  dopadl i těchto volbách jako vždycky. Tedy nula  od nuly pošla. Stěžoval si na zoufalý nedostatek peněz. Opravdu  bez těch se nemá lézt nejen do hospody, ale  ani do politiky. A přece ruské zdroje píší , že  …

 

…celý Novosibirsk byl pokryt reklamou pro Nové lidi,….. Předchozí měsíc byla strana aktivně propagována různými telegramovými kanály, jejichž služby v takových případech také stojí peníze….Shrnuto, politologové vysvětlují úspěch strany s největší pravděpodobností velmi velkým rozpočtem na reklamu.

 

Český a  zdá se, že  ani světový  mainstream,  až na The Independent, dosud Nové lidi nezaregistroval. Se zájmem  budu sledovat, kdy se tak stane, začne  Nové lidi adorovat a především, jak se tahle  zbrusu nové politická formace   začne  vyvíjet v prostředí ruské reálpolitiky. Nepochybně  stejně interesantní mohou být informace i  zdá se  – velkorysém finančním pokrytí tohoto politického projektu. Nehodlám nic  nazanačovat  či  konspirovat o zahraničních  vlivech a  dárcích. Klidně za  tím  může  stát  jeden  či několik  ruských  Babišů, či Vítků Bártů, kteří…  /doplňte  si pro jistotu sami/.

 

Klasickému prefabrikovanému  zpravodajství o Rusku jako říši všeho zla  nezbývá, po v podstatě  volebním triumfu Putinova  Jednotného Ruska,  než  vytáhnout  kapesníky a  prefebrikovanou verzi o podvodných a nesvobodných  volbách. Když zamlčí úspěch  Nových lidí, -bude pro bezmozkového, o fakta  se nezajímavého informačního konzumenta hlavního proudu   opět uvěřitelná. Nicméně  fenomen Nových lidí to jaksi zásadně narušuje. Ale  oni  už si nějak poradí. Ve  smyslu verze  2- i přes  snahy  kremelského režimu falšovat se lidé nedali zastrašit  a  Noví lidé dokázali… Moc  se na  to těším!

 

Popsal jsem  základní  faktické  markanty  místních voleb v  Rusku. Je  jasné, že Putin, po  velkém výsledku v referendu o nové ústavě, má další důvod k oslavám. Drží   jasný důkaz, že  jeho politika i on osobně  stojí na  pevném voličském fundamentu. Zbývá  tedy  řešit otázku — jak je možné, že  Rusko za ním tak stojí,  kde  bere  voličskou základnu o které si západní politici mohou nechat jen snít?

 

Ano, je  zde  jednoduché vysvětlení, tak často minimálně podprahově používané v západních/českých sdělovadlech – to víte, polo či zcela negramotný věčně opilý ruský mužik se vždycky  klaněl věrchušce a má to prostě v genech – volit  cara gosudara a  sám nemyslet. A když mu ještě někdo  dá před  hlasováním stakan vodky… nebo v jiné verzi.  v Rusku je všechno podvod! I ten mužik!

 

Jenže je to doopravdy  takhle  jednoduché? Je  onen  hypotetický  ruský mužik, méně  gramotný a více propadlý alkoholu a  drogám,  než  voliči ze  stále  širšího a  širšího lumpenproletariátu  chudinských  čtvrtí  amerických a britských měst? Nebo je  příčinou  onoho putinovského volebního fundamentu přeci jen něco jiného? I tohle jsem si pečlivou  rešerší ruských zdrojů pro tento článek odpracoval!

 

Velmi se mi  v  tomto ohledu  zamlouvá rozbor  voleb a příčin opětného vítězství  Jednotného Ruska , s kterým přišel tradiční deník Izvěstie. Dovolím si i tentokrát pár  věcí ocitovat. Podotýkám, že původní článek byl psán PŘED  konečným výsledkem voleb!!!!

 

Odborníci vysvětlují porážku opozice nedostatkem motivace, irelevantností protestní agendy během pandemie a touhou po stabilitě.

 

Nejprve zmiňme, že  velmi efektivně  zapracoval efektivní volební marketingový stroj pro Jednotné Rusko.

 

Druhý faktor souvisí s touhou po stabilitě. Vládnoucí strana  představuje pro obyčejné lidi  podporu prezidenta a vlády. Vladimir Putin a Michail Mishustin mají velmi vysoké obecné hodnocení a hlasování pro Jednotné Rusko je vnímáno jako demonstrace podpory jak vládě, tak prezidentovi, “vysvětlil Izvestiji generální ředitel VTsIOM Valery Fedorov.

 

Třetí faktor podle něj souvisí s obnovou v sboru gubernátorů. Většina prozatímních držitelů této funkce jsou nové osobnost. Jedná se o zástupce jiné generace, kteří se nebojí komunikovat s voliči, prokazují otevřenost a dobře ovládají základní komunikační nástroje.

 

 „Jednotné Rusko“ je velmi sebevědomé a podle mých předpovědí získá většinu hlasů. Proč přetrvává jeho politická dominance? Byla a zůstává stranou skutků. Systematicky a účinně pomáhala občanům během pandemie, zejména pomocí podpůrného centra a dobrovolnické činnosti. Nakonec přišla s řadou iniciativ v sociální oblasti, podrobně je rozpracovala ve spolupráci s vládou a dosáhla jejich přijetí, “vysvětlil Izvestii šéf APEC Dmitrij Orlov.

 

Podle něj  strana, na rozdíl od opozice, provádí neustálou vnitřní obnovu. Je to ona, kdo vytvoří obnovenou koalici, která by se po parlamentních volbách v roce 2021 měla stát sociální základnou moci.

 

Opozice ztratila během pandemie svůj význam, protože lidé čekali na skutečnou pomoc, nikoli na kritiku úřadů, věří Konstantin Kostin, šéf Fondu pro rozvoj občanské společnosti.

 

Zajímavý je i názor na  to, proč  kandidát jednotného Ruska  bezpečně  a  už v prvním kole  získal gubernátorský post v Irkutsku, kde si opozice  dělala  největší naděje, že  by  mohla  Putinovu stranu  zbavit  mandátu, tak jako se jí to minule podařilo v  Chabarovsku.

 

Hlavní důvod absence druhého kola v Irkutské oblasti je  jednoduchý – neexistuje motivace pro vítězství komunistické strany a neúspěch v konečné mobilizaci „komunistického“ voliče. Kobzevovi /JR/se podařilo přivést vlastní voliče, ale Ščapov /KSRF/ je neuměl zmobilizovat, zdůraznil expert.

 

Nemám s Ruskem žádnou  vlastní zkušenost. Ale  výše citovaná vysvětlení mi přijdou  logická. Rusko si liberalismus  západního ražení velmi brutálně, na  vlastní kůži, zkusilo pod  Jelcinem, Čubajsem a  Němcovem  v 90-tých létech. Výsledkem byl státní  bankrot, rozpadající se země, dvě  čečenské  války, oslabená a rozervaná země, zbídačené obyvatelstvo. To  si tyhle  doby  pamatuje stejně  důkladně  jako  Němci svou hyperinflaci po první světové  válce. A  vzalo si  z těch 90-tých stejné poučení  jako Německo ohledně  přísného hlídání stability  své měny.

 

Putin  pro naprostou většinu ruských  voličů pořád  představuje  nápravu poměrů, stabilitu, rád  a  funkční stát.  Jak je v textu Izvěstií také  napsáno  – protest není program. Míňen  je protest proti vládě. Ten uspěl jedině  tam, kde za  ním stály  nezkrarikované  nové tváře  z Nových lidí. Žádný  Navalný a podobní!

 

Pokud  Putin a lidé kolem  požívají pověsti těch, co Rusko z rozvratu  vytáhli a vytahují vzhůru  a  starají se o jeho znovuobnovu  a posílení,  může  západní mainstream a jeho  ruští  protagonisté tvrdit a konat co chtějí, ale  ve  volbách jsou bez  šancí.

 

Zcela  jednoznačně  lze  konstatovat, že  tyhle  volby  rozhodně neproběhly  ve  stínu Navalného ani jeho  incidentu,nýbrž, že  naopak do pomyslného politického přítmí  dostaly  právě miláčka  západních medií a politiků, momentálně pobývajícího  na berlínské klinice  Charitéé. Opět se , na  rozdíl od  nově  vzniklého politického seskupení Noví lidé ukázala  v plné  nahotě jeho absolutní číselná  bezvýznamnost! Proto ho  nařídil Putin otrávit. A navíc  novičokem. Takovou  hrůzu mu naháněla  Navalného reálná a  zcela  na  číslech čerstvě ověřitelná  bezvýznamnost!

 

Tak to bychom měli. Konečně  je článek celý!  Ale jedno mi stále  vrtá hlavou  – proč  všechna  sdělovadla  o těhle  volbách důsledně mlčela a  mlčí????

vlkovobloguje.wordpress.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář