Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řecko - Naše suverenita nepodléhá vetu Turecka!

30. 8. 2020

Řecko - Naše suverenita nepodléhá vetu Turecka!

 

Řecké ministerstvo zahraničí komentovalo prohlášení tureckého viceprezidenta Fuata Oktaya, že pokus Atén o rozšíření teritoriálních vod na 12 mil by mohl vyvolat vojenský konflikt.

Řecké námořnictvo

30. srpna 2020 - 11:04

 

„Turecké bezprecedentní vnímání, že může při uplatňování svých legitimních práv ohrožovat sousední země, je v rozporu s moderní politickou kulturou a základními ustanoveními mezinárodního práva. Vyzýváme Turecko, aby si uvědomilo toto mezinárodní právo a hodnoty, na nichž je postaven moderní mezinárodní řád, jsou závazné pro všechny země světa. Nepoužívají se selektivně a mezinárodní společenství je povinno je chránit, protože jejich porušení svědčí o maximálním riziku,“ citovala zprávu RIA Novosti.

 

Jak v Aténách připomněli, Turecko je povinno dodržovat druhý článek Charty OSN, který stanoví, že všichni členové mezinárodní organizace se musí vyhýbat hrozbě nebo použití síly.

 

„V každém případě mu připomínáme, že výkon svrchovanosti Řecka nezávisí na žádném druhu tureckého veta,“ zdůraznilo řecké ministerstvo zahraničí.

 

V srpnu oznámilo Turecko zahájení seismických průzkumů ve východním Středomoří, v oblasti, kterou Řecko považuje za svou výlučnou ekonomickou zónu.

 

Poté řecký premiér Kyriakos Mitsotakis oznámil, že země rozšiřuje své teritoriální vody v Jónském moři na 12 mil.

 

Oktay zase poukázal na to, že toto rozhodnutí Atén může vyvolat vojenský konflikt a Ankara udělá vše potřebné k ochraně „každého čtverečního centimetru jejích vod“ ve Středomoří.

 

Právní režim teritoriálních vod je částečně upraven Úmluvou o teritoriálním moři a sousedním pásmem z roku 1958, Úmluvou OSN o mořském právu z roku 1982, jakož i vnitrostátním právem.

 

Úmluva OSN o mořském právu umožňuje k teritoriálnímu moři určit pobřežní mořský pás o šířce nejvýše 12 námořních mil. Jinými slovy se řecký postup opírá o mezinárodní právo.

 

Situace se mezi Řeckem a Tureckem značně vyostřila a obě země pořádají v oblasti středomoří demonstrativní námořní manévry. EU se zjevně, ale opatrně, postavila na stranu Řecka a hrozí Ankaře sankcemi. Důvodem opatrnosti jsou obavy, že Turecko splní své hrozby a pustí statisíce migrantů do EU.

 

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář