Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rakety zřejmě zasáhly Polsko, naléhavě se sešla tamní bezpečnostní rada

15. 11. 2022

Rakety zřejmě zasáhly Polsko, naléhavě se sešla tamní bezpečnostní rada

Filip Harzer, Tereza Ulrychová

 

19:53

aktualizováno • 21:22, 15.11.2022

Polský premiér kvůli „krizové situaci“ svolal jednání bezpečnostní rady. Oznámení předcházely zprávy o výbuchu ve vsi blízko hranic s Ukrajinou.

Článek

Polský ministerský předseda Mateusz Morawiecki v úterý večer svolal urgentní schůzku vládního výboru pro záležitosti národní bezpečnosti a obrany. Důvody jednání nejsou známé, ale mluvčí polské vlády Piotr Müller hovořil o „krizové situaci“.

O schůzce, která probíhá od sedmé hodiny večerní, bude vláda informovat. Ve 21 hodin se měl sejít celý kabinet, časový harmonogram kvůli delšímu jednání bezpečnostní rady posouvá.

Výbuch na východě země

Zprávě o krizovém jednání předcházela informace o výbuchu ve vesnici Przewodów v Lublinském vojvodství, při kterém na místě zemřeli dva lidé. Obec leží asi šest kilometrů od hranic s Ukrajinou.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.

 

Explozi potvrdili hasiči, kteří jsou na místě společně se záchranáři a armádou. K výbuchu došlo v úterý odpoledne v areálu sušárny obilí ve chvíli, když na váhu najel traktor. Na místě podle deníku Gazeta Wyborcza (GW) zemřel brigádník a jeden zemědělec, který odpoledne dovezl na místo kukuřici.

Snímky z místa ukazují zničený přívěs a hluboký kráter. Zděná budova u váhy na obilí je podle GW zcela zničená. Na místě platí informační embargo, které hlídá armáda.

K incidentu došlo krátce před čtvrtou hodinou odpoledne. Ve stejnou dobu byla Ukrajina pod masivním raketovým útokem Rusů (více zde).

Situaci sledujeme online

Reakce z české politické scény i ze světa.

 

 

 

Online: Pozornost světa se stočila k Polsku a otázce, zda bylo napadeno

 

21:35

Jestli vládní schůzka s výbuchem v Przewodówě souvisí, dodus úřady oficiálně nepotvrdily. Polská média o věci v prvních hodinách informovala zdrženlivě, o což je požádal i mluvčí kabinetu.

Radio Zet ovšem bez uvedení zdroje napsalo, že vesnici měly zasáhnout dvě „zbloudilé rakety“. Podobnou informaci uvedl s odkazem na vládní zdroje i server Onet a vícero novinářů a šíří se i na sociálních sítích.

Verzí je ovšem více, podle nepotvrzené informace pracují polské tajné služby i s verzí, že vesnici zasáhly zbytky ruské rakety sestřelené ukrajinskou protileteckou obranou. I na pole u vsi měla podle listu GW údajně dopadnout další raketa nebo její trosky.

O dopadu ruských raket na polské území napsala také agentura AP. Ta se odkazuje na nejmenovaný vysoce postavený zdroj v amerických tajných službách.

K událostem už se vyjádřilo i americké ministerstvo spravedlnosti, které uspořádalo brífink pro novináře. Pentagon v tuto chvíli nemá žádné informace, které by kolující zprávy potvrzovaly, a dále se tak situací zabývá.

„Pokud jde o naše bezpečnostní závazky a Článek 5, máme naprosto jasno v tom, že budeme bránit každý centimetr území NATO,“ sdělil na brífinku tiskový tajemník ministerstva Pat Ryder s připomenutím, že informace však zatím nejsou ověřené.

Komentářem pak přispělo i americké ministerstvo zahraničí. Jeho mluvčí Vedant Patel informoval, že USA pracují na tom, aby o výbuchu zjistily více a určily další kroky. USA prý momentálně jednají jak s polskou vládou, tak i s dalšími partnery.

Článek 5

Jeden za všechny, všichni za jednoho, tak by šel popsat článek 5 Severoatlantické smlouvy. Jde zřejmě o nejzmiňovanější pilíř spolupráce v rámci Severoatlantické aliance. Jak se uplatňuje a kdy došlo k jeho aktivaci?

19. 4. 2021 6:30

Na zprávy o ruských raketách už reagují zahraniční politici, včetně těch českých. „Pokud Polsko potvrdí, že rakety zasáhly i jeho území, půjde o další eskalaci ze strany Ruska. Stojíme pevně za naším spojencem v EU a NATO,“ napsal na twitteru český premiér Petr Fiala.

„Zločinecký ruský režim odpálil rakety, které míří nejen na ukrajinské civilisty, ale dopadly i na území NATO v Polsku. Lotyšsko plně stojí za polskými přáteli a odsuzuje tento zločin,“ napsal pak na stejné platformě například i lotyšský ministr obrany Artis Pabriks.

A nemlčí ani prezident Ukrajiny. „Dnes se stalo také to, před čím jsme dlouho varovali. Teror se neomezuje jen na naše státní hranice. Ruské rakety zasáhly Polsko,“ pronesl Volodymyr Zelenskyj v jednom ze svých nejnovějších videí, které zveřejňuje třeba na platformě Instagram. „Je jen otázkou času, než se ruský teror posune dál.“

Moskva: cílená provokace

Ruské ministerstvo obrany ve večerním prohlášení uvedlo, že „údajný“ zásah ruskými raketami je „cílená provokace s cílem eskalace situace“. Prohlášení, na které se odkazují státní agentury TASS i Ria Novosti, hlásá, že k ničemu takovému nedošlo a podle snímků z místa prý ani nejde o ruskou zbraň.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-stredni-evropa-ruske-rakety-zrejme-zasahly-polsko-nalehave-se-sesla-tamni-bezpecnostni-rada-219272#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz