Jdi na obsah Jdi na menu
 


Putin se svými trumfy neplýtvá. Guterres přijel zachránit tajemství Azovstalu

28. 4. 2022

Putin se svými trumfy neplýtvá. Guterres přijel zachránit tajemství Azovstalu

28. 4. 2022 Janinna   

Igor Pšeničnikov

Málokdo pochybuje o tom, že hlavním účelem návštěvy generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese v Moskvě a jeho setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem bylo přesvědčit Rusy, aby souhlasili s propuštěním vězňů z podzemí závodu Azovstal v Mariupolu. 

Jací „ptáci“ se usadili v katakombách závodu, pokud má o ně starost sám generální tajemník OSN? A proč právě on o ně přišel orodovat za Putinem? A co obecně můžeme čekat?

OSN a MVČK si dávají pauzu

Takže na základě skutečnosti, že Guterres mluvil o Azovstalu, docházíme k závěru, že propuštění vězňů z podzemí je jeho hlavním úkolem. Všechny jeho další argumenty o mezinárodním právu a dalších věcech jsou jen zástěnou, která má skrýt hlavní a pravé záměry. 

Potvrzením tohoto závěru je prohlášení, které v úterý zveřejnil zástupce generálního tajemníka OSN Stephane Dujarric po schůzce mezi Guterresem a Putinem.

Prezident v zásadě souhlasil se zapojením OSN a Mezinárodního výboru Červeného kříže do evakuace civilistů ze závodu Azovstal v Mariupolu, řekl Dujarric.

Pozor, Dujarric nemluvil o ničem jiném než o „Azovstalu“. A v prohlášení jsou klíčová slova „v zásadě“.  Informaci upřesnilo ruské ministerstvo zahraničí. Naši diplomaté vysvětlili, že Kreml je připraven zvážit „konkrétní iniciativy“ ke zmírnění utrpení civilního obyvatelstva v zóně vojenské speciální operace. To zahrnuje iniciativy OSN. 

Přeloženo do srozumitelného jazyka to vše znamená následující: Rusko dokonale chápe, proč Guterres přijel; byl zdvořile vyslyšen, ale nebylo slíbeno nic konkrétního; Rusko se bude chovat, jak uzná za vhodné, zatímco OSN a MVČK mohou odpočívat při sledování z postranní čáry.

Co víme o „vězních“?     

Již existuje mnoho důkazů o tom, že v podzemí závodu Azovstal jsou kromě hrdlořezů nacionalistického pluku Azov blokováni i cizí vojáci. Kdo je to – jen žoldáci, vojenští instruktoři zemí NATO? Nebo turisté, kteří se náhodou ztratili?

Oficiální představitel ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov již dříve řekl:

„Celkem od zahájení speciální vojenské operace přilákal kyjevský režim na Ukrajinu 6824 zahraničních žoldáků z 63 zemí světa.“ 

S odkazem na svědectví vojáků a důstojníků ozbrojených sil Ukrajiny, kteří se vzdali, Konašenkov také oznámil, že na území Azovstalu bylo v rámci ukrajinské skupiny zablokováno až 400 zahraničních legionářů.

Většina z nich jsou občané evropských zemí a také Kanady. Již dříve jsme informovali, že rádiové rozhovory mezi ozbrojenci v Mariupolu probíhají v šesti cizích jazycích. V případě dalšího odporu budou všichni zničeni, – řekl oficiální zástupce ministerstva obrany.

Proč nepřijeli Biden a Johnson?

Zdá se, že naše příslušné služby vědí mnohem více, než ruské ministerstvo obrany oficiálně deklaruje. A samozřejmě je žádoucí zajmout ty, kteří se usadili v katakombách Azovstalu, živé. Pak se mnohé vyjasní a pravděpodobně se ukáže něco, co Rusku dá nezničitelný trumf k rozhovoru s kolektivním Západem, který je hlavním „aktérem“ války s námi.

Ze stejného důvodu nemohou Američané, Britové a jejich spojenci v NATO dovolit, aby blokovaní padli do rukou Rusů. Ale ani prezident Biden, ani prezident Macron, ani britský premiér Johnson, ani kanadský premiér Trudeau, ani generální tajemník NATO Stoltenberg se ze zřejmých důvodů nemohou přijít k Putinovi poklonit a požádat o své vojáky, kteří něco dělali v Mariupolu a konkrétně v Azovstalu, my nevíme co – můžeme jen hádat. Neskončili v Mariupolu se zahájením naší speciální operace. Je jasné, že tam „pracovali“ dávno před tím. Vůdci západního světa zkrátka Putina žádat nemohou.

Proto byl do Moskvy vyslán „neutrální“ generální tajemník OSN Guterres, který se vydával za mírotvůrce, který se údajně stará o civilisty v podzemí Azovstalu. 

Pokud tam civilisté jsou, skončili tam z vlastní vůle? No, použijeme logiku: proč by mírumilovný člověk jako součást bandy Ukronacistů z „Azova“ utíkal na území obrovského závodu a skrýval se s nimi v podzemí? A proč teď nevyjdou na světlo Boží a nejdou domů? S touto logikou Putin srazil Guterrese, který neměl čím na to odpovědět.

Podle našeho prezidenta opustilo Mariupol s pomocí Ruska humanitárními koridory 130 000-140 000 lidí. Ruský vůdce poukázal na to, že „civilisté, pokud nějací jsou na území Azovstalu, mohou udělat totéž“. Jak poznamenal prezident, „je to prostě zločin držet tam civilisty jako lidské štíty, pokud tam jsou.“

Příklad civilizovaného přístupu k těmto lidem je zřejmý, každý to může vidět, mluvit s těmi lidmi, kteří odtamtud vyšli, zdůraznil Putin.

Ano, slyšíme od ukrajinských úřadů, že tam jsou civilisté. Ale pak jsou vojáci ukrajinské armády povinni je propustit. Nebo se pak chovají jako teroristé v mnoha zemích světa, jako ISIS v Sýrii, schovávající se za civilní obyvatelstvo, řekl Putin.

Nejjednodušší věc, kterou můžete udělat, je pustit tyto lidi ven, nic není jednodušší! – dodal prezident Ruska.

Koridor tak dlouhý, že nedohlédnete na konec

Lidé ze Západu se snaží vytvořit takové podmínky, které umožní zablokovaným zahraničním vojákům a v neposlední řadě ozbrojencům Azov dostat se na území ovládané Kyjevem. Jak to udělat, když ruská armáda kontroluje vše kolem Azovstalu? Je nutné vydávat své vojáky za „mírumilovné turisty“, je nutné získat souhlas Ruska s takovým koridorem, který za prvé povede na území ovládané Kyjevem a za druhé nám nedovolí určit „kdo je who“ v tomto davu.

Proto Guterres hovořil o „řadě situací, kdy Rusko oznámí vytvoření [humanitárního] koridoru, Ukrajina oznámí vytvoření druhého koridoru“ a zopakoval návrh na zřízení kontaktní skupiny, ve které „OSN, Rusko a Ukrajina budou moci společně diskutovat o situaci, aby tyto koridory byly skutečně efektivní, aby nikdo neměl záminku se vytváření těchto koridorů vyhýbat.“ 

Západ spěchá, čas hraje proti vězňům Azovstalu. A proto generální tajemník OSN řekl, že OSN je připravena během dvou až tří dnů spolu s Mezinárodním výborem Červeného kříže vyhodnotit situaci v závodě Azovstal, aby odtud evakuovali civilisty.

Prezident Putin opáčil i na to. Vyvrátil zprávy, že ruské humanitární koridory nefungují:

„Pane generální tajemníku, byl jste uveden v omyl.“ 

Podle slov Putina – s pomocí Ruska opustilo Mariupol 130 000-140 000 lidí:

A mohou jít kamkoli: někdo chce do Ruska, někdo chce na Ukrajinu. Kam kdo chce! Nedržíme je, poskytujeme všemožnou pomoc a podporu.

Dobrý příklad

Kromě toho Putin poznamenal, že pro ukrajinské vojáky existuje na území průmyslové zóny dobrý příklad.

Jsme s nimi v kontaktu – s těmi, kteří sedí tam v podzemí Azovstalu a mají dobrý příklad: jejich kamarádi ve zbrani vyšli a složili zbraně, řekl prezident.

Řekl, že část ukrajinských vojáků se vzdala v jiných průmyslových zónách.

Vzdalo se téměř 1,3 tisíce lidí a ve skutečnosti ještě více. Jsou mezi nimi i lidé zranění, jsou v naprosto normálních podmínkách, raněným je poskytována kvalifikovaná, plnohodnotná lékařská péče našich lékařů, zdůraznil Putin.

Guterres zamračeně mlčel. A po rozhovoru s prezidentem Ruska nařídil svému zástupci Dujarricovi, aby učinil prohlášení, že Putin „v zásadě souhlasí se zapojením OSN a Mezinárodního výboru Červeného kříže do evakuace civilistů ze závodu Azovstal v Mariupolu.“

Co z toho?

Proč OSN a Guterres osobně mlčeli, když Kyjev osm let bombardoval republiky Donbasu? A teď si najednou generální tajemník OSN vzpomněl, že na Donbasu – pravda, na území ovládaném Kyjevem – také žijí civilisté. A teď se o ně najednou bojí. 

Je třeba připomenout, že Guterres stál v čele vlády Portugalska, člena NATO, v letech 1995 až 2002. Byl portugalským premiérem i v roce 1999, kdy NATO asi dva měsíce po sobě nemilosrdně bombardovalo Bělehrad a další srbská města a schvaloval toto barbarství. Tehdy netruchlil nad zabitými srbskými dětmi. Pokrytectví, ze kterého se dělá špatně. 

Veškeré řeči Guterrese o záchraně „civilů“ z Azovstalu je proto nutné vypustit a udělat, co uznáme za vhodné.

Je však jasné, že hra nekončí. 28. dubna se Guterres sejde se Zelenským. Proč? Na Zelenském nic nezávisí. Prostě na cestě k Zelenskému dostane Guterres nové instrukce od Američanů a Britů s ohledem na pevnou pozici Moskvy. Uvidíme, s čím naši nepřátelé ještě přijdou.   pokec24.cz