Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proti Izraeli se otevírá třetí fronta - alžírský parlament umožnil prezidentovi zahájit válku

4. 11. 2023

Proti Izraeli se otevírá třetí fronta - alžírský parlament umožnil prezidentovi zahájit válku

Janinna 3. 11. 2023

 

Prezident Abdelmadjid Tebboune dnes promluví k národu.

Alžírsko je rozhodnuto vyhlásit Izraeli válku. Alžírský parlament to povolil prezidentovi země Abdelmadjidu Tebbounovi. Navíc alžírští poslanci nebyli nikdy tak jednotní jako při hlasování o této otázce: každý řekl „ano“.  Dnes, 3. listopadu, hodlá hlava státu promluvit k národu.

Místní média uvádějí, že Alžírská národní lidová armáda již byla uvedena do pohotovosti. A alžírská armáda o síle 200 tisíc vojáků je považována za jednu z nejsilnějších v arabském světě.

Otázkou je, jak země hodlá provádět vojenské operace, protože na cestě k Izraeli leží Libye a Egypt. I když v roce 1967, během Šestidenní války, vyslala symbolický prapor bojovat na straně arabských zemí, které zaútočily na Izrael.

Kroky alžírských úřadů vůči Izraeli se však vzhledem k tomu, jak se k sobě obě země chovají, očekávaly. Alžírsko vždy označovalo Izraelce za nepřátele, neuznávalo Izrael jako stát, Izrael zacházel s Alžírskem stejně.

V roce 1973, během Jomkipurské války, vyslalo Alžírsko velkou expediční sílu na pomoc Egyptu. Alžírsko navíc pomohlo Egyptu finančně (na nákup zbraní) ve válce proti Izraeli. V 90. letech došlo k určitému pokroku ve vztazích mezi Izraelem a státy severní Afriky a došlo k obnovení diplomatických vztahů. Tehdy zůstalo Alžírsko jediným, kdo odmítl všechny pokusy o zlepšení vztahů s Tel Avivem.

V roce 2000 byly navázány kontakty jak v ekonomické, tak vojenské sféře. V roce 2006 se zástupci Izraele a Alžírska dokonce zúčastnili společné konference NATO. A o 10 let později tehdejší šéf izraelského ministerstva zahraničí (a nyní premiér) Benjamin Netanjahu představil mapu světa. Na něm byly všechny země označeny různými barvami v závislosti na jejich postoji k Izraeli. Alžírsko nebylo označeno barvou, která by byla definována jako nepřátelská vůči Izraeli.

V roce 2020 Alžírsko společně s Tuniskem uzavřely svůj vzdušný prostor pro izraelská letadla. Důvodem bylo, že delegace Tel Avivu letěla do Maroka podepsat dohodu o obnovení diplomatických vztahů. Následovalo obvinění Izraele a Maroka z podpory skupin, které v zemi organizovaly masivní požáry.

Dnes je situace taková, že mezi oběma zeměmi neexistují žádné diplomatické vztahy. Alžírsko nepouští do země občany s izraelskými pasy ani ty, kteří mají v pase izraelské vízum nebo razítko. Alžírští občané mají také zakázáno navštěvovat Izrael.

Na konci října Jemen vyhlásil válku Izraeli. Nyní Alžírsko. A podle analytiků to nejsou všechny země, které jsou připraveny vyhlásit válku Tel Avivu.  Pokec24.cz

https://1url.cz/iu3No