Jdi na obsah Jdi na menu
 


Projev prezidenta Putina na zasedání Šanghajské organizace pro spolupráci

17. 9. 2022

Projev prezidenta Putina na zasedání Šanghajské organizace pro spolupráci

 

Pane prezidente, kolegové,

 

Plně sdílím prohlášení svých kolegů a jejich pozitivní hodnocení práce Šanghajské organizace pro spolupráci a její rostoucí prestiž v mezinárodních záležitostech. SCO se skutečně stalo největší regionální organizací na světě. Jak zdůraznili předchozí řečníci, více než polovina světové populace žije v členských státech SCO, které tvoří asi 25 procent celosvětového HDP a mají silný intelektuální a technologický potenciál a značnou část globálních přírodních zdrojů.

 

Zároveň SCO neoznačuje čas, ale pokračuje v rozvoji a budování své role při řešení mezinárodních a regionálních problémů a udržování míru, bezpečnosti a stability v celém obrovském euroasijském prostoru. Vážení kolegové, je to obzvláště důležité v současné složité mezinárodní situaci, o které jsme podrobně hovořili na našem setkání s omezenou účastí.

 

Rád bych však zopakoval, že globální politika a ekonomika čekají zásadní a nevratné změny. Rostoucí role nových mocenských center se dostává do ostrého středu a interakce mezi těmito novými centry není založena na nějakých pravidlech, která jsou jim vnucována vnějšími silami a která nikdo neviděl, ale na všeobecně uznávaných principech pravidla mezinárodního práva a Charty OSN, jmenovitě rovné a nedělitelné bezpečnosti a vzájemného respektování suverenity, národních hodnot a zájmů.

 

Právě na těchto principech, které jsou zbaveny všech prvků egoismu, je založeno společné úsilí členských států SCO v politice a ekonomice. To otevírá široké vyhlídky na pokračující vzájemně prospěšnou spolupráci v politice, ekonomice, kultuře, humanitární a dalších oblastech.

 

Prioritou naší spolupráce zůstává boj proti terorismu a extremismu, obchodu s drogami, organizovanému zločinu a nelegálním ozbrojeným uskupením. Mezi další klíčové oblasti patří poskytování pomoci při politickém a diplomatickém řešení konfliktů podél našich vnějších hranic, včetně Afghánistánu.

 

Posilování hospodářské spolupráce je tradičně kritickou součástí aktivit SCO. Naše společné úsilí směřuje k rozšíření obchodních a investičních výměn, realizaci vzájemně výhodných obchodních projektů v různých odvětvích a ke zvýšení objemu vypořádání v národních měnách.

 

Jak bylo uvedeno výše, včetně prezidenta Kazachstánu, jsme otevřeni spolupráci s celým světem. SCO je neblokové sdružení. Pomáháme řešit energetické a potravinové problémy, které celosvětově narůstají v důsledku určitých systémových chyb v předních světových ekonomikách v oblasti financí a energetiky. Naše politika není sobecká. Doufáme, že ostatní účastníci ekonomické spolupráce vybudují svou politiku na stejných principech a přestanou využívat nástroje protekcionismu, nezákonných sankcí a ekonomického sobectví ve svůj prospěch.

 

Rozhodnutí Evropské komise zrušit sankce na ruská hnojiva je názorným příkladem takového sobeckého chování. Jsme si vědomi důležité role hnojiv při překonávání potravinového problému. Rozhodnutí o zrušení sankcí samozřejmě vítáme. Ukazuje se ale, že v souladu s upřesněním Evropské komise z 10. září byly tyto sankce zrušeny pouze pro země EU. Ukazuje se, že jsou jediní, kdo může nakupovat naše hnojiva. A co nejchudší rozvojové země světa?

 

S využitím přítomnosti zástupce generálního tajemníka OSN [Rosemary] DiCarlo bych rád požádal sekretariát OSN – předevčírem jsem o této záležitosti jednal s generálním tajemníkem OSN Antoniem Guterresem – aby využil svého vlivu na jednání Evropské komise. rozhodnutí nikoli slovem, ale skutkem a požadovat, aby oni, naši kolegové z Evropské komise, zrušili tato jasně diskriminační omezení pro rozvojové země a umožnili ruským hnojivům přístup na jejich trhy.

 

Předevčírem jsem také informoval generálního tajemníka Guterrese o skutečnosti, že v námořních přístavech EU je skladováno 300 000 tun ruských hnojiv. Jsme připraveni je zdarma zpřístupnit rozvojovým zemím.

 

Rád bych také poznamenal, že Rusko zvyšuje vývoz obilí na mezinárodní trhy. Letos to bude 30 milionů tun a příští rok to bude 50 milionů tun, přičemž 90 procent našeho vývozu potravin půjde na trhy Asie, Afriky a Latinské Ameriky.

 

Rozhodnutí a dokumenty probíhajícího summitu ke zlepšení efektivity mezinárodních dopravních koridorů, k rozšíření vnitroregionálním, k rozvoji průmyslové a vědeckotechnické spolupráce a k zavádění high-tech řešení v zemědělství a zdravotnictví nepochybně podpoří další rozvoj obchodních vazeb v rámci SCO.

 

Je také důležité podporovat kulturní a humanitární spolupráci v rámci SCO.

 

Jako další krok vpřed na této cestě poslouží memoranda a memoranda o spolupráci v cestovním ruchu a muzejnictví, která budou podepsána na dnešním jednání.

 

Zdá se, že příležitosti jsou dobré pro posílení sportovní spolupráce a potenciální pořádání velkých sportovních akcí se sponzorstvím SCO. K tomu bychom mohli uvažovat o vytvoření sdružení sportovních organizací pod naším sdružením.

 

Přátelé,

 

Již dříve bylo během setkání s omezenou účastí konstatováno, že státy SCO se zaměřují na rozšiřování spolupráce se zeměmi, které se snaží navázat otevřený a rovnocenný dialog s naší organizací a mají zájem se k ní připojit. V této souvislosti Rusko nepochybně upřednostňuje co nejrychlejší přistoupení Íránské islámské republiky k SCO, k čemuž mají dokumenty a memorandum, které budou dnes podepsány, dosáhnout. Jsme přesvědčeni, že plnohodnotná účast Íránu bude pro asociaci přínosem, protože tato země hraje důležitou roli v euroasijském regionu i ve světě obecně.

 

Plně si také stojíme za rozhodnutím předloženým ke schválení Radou hlav států o zahájení procesu přijetí Běloruské republiky za člena SCO. Dovolte mi jasně říci, že jsme vždy prosazovali, aby se Bělorusko, které je strategickým partnerem Ruska a nejbližším spojencem, plně účastnilo SCO. To nepochybně zlepší naši schopnost prosazovat jednotu v politice, ekonomice, bezpečnosti a humanitárních záležitostech.

 

Samozřejmě vítáme udělení statusu partnera dialogu SCO Egyptu, Kataru a Saúdské Arábii, stejně jako zahájení procedury pro získání tohoto statusu Bahrajnským královstvím, Státem Kuvajt, Maledivskou republikou, Republikou Svazu Myanmaru a Spojených arabských emirátů. Je pozoruhodné, že existuje více zemí, které si přejí spolupracovat s SCO v různých kapacitách, a žádosti jiných států a mezinárodních asociací si zaslouží naši maximální pozornost a příznivé posouzení.

 

Na závěr bych rád poděkoval prezidentu Shavkatu Mirziyoyevovi za pohostinnost a vynikající organizaci naší práce a poblahopřál Uzbekistánu k jeho úspěšnému předsednictví SCO. Také bych chtěl popřát mnoho úspěchů našim indickým přátelům, kteří dnes přebírají předsednictví.

 

Děkuji za pozornost.

 

Přišlo e-poštou