Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pro koho je státní pomoc ČEZu?

13. 7. 2022

Pro koho je státní pomoc ČEZu?

Vladimír Štěpán

 

Energetik Vladimír Štěpán komentuje státní půjčku společnosti ČEZ v hodnotě více než 74 miliard korun.

Stát půjčí energetické společnosti ČEZ prostřednictvím ministerstva financí až tři miliardy EUR (v přepočtu více než 74 miliard korun) ke zvýšení likvidity. Peníze budou určené pro ručení na energetické burze, když zálohy skládané na burzách dosahují rekordních výší kvůli vysokým cenám energií. ČTK to dnes řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Skládání záloh, takzvaných marginů, požaduje burza jako ochranu pro obchodníky s elektřinou.“

To výše je úryvek z článku na webu Echo24.cz. Já nevím, jestli je ČEZ státní nebo soukromá společnost. Právně soukromá, takže stát nemá žádné právo jí půjčovat peníze, pokud se nejedná o státní zájem typu dostavba Dukovan. I tam by to bylo sporné. Proč nepůjčuje stát jiným energetickým společnostem? Není to diskriminační? Spousta obchodníků v ČR nemá peníze na to, aby si nakoupili plyn na burze s předstihem roku nebo dvou, tj. za nízké ceny. Tito obchodníci v ČR pak musí nakupovat plyn a elektřinu za vysoké spotové ceny a odběratelé v ČR musí tyto ceny platit za naprostého nezájmu státu. Tedy s výjimkou ČEZu a politicky řízené Pražské plynárenské, tam není problém poskytnout více mld. Kč. Je pak jasné, že v ČR zbude jen několik obchodníků – těch preferovaných.

Půjčkou 74 mld. Kč chce ČEZ sdělit, že za tyto peníze nakoupí elektřinu na burze? To asi ne, proč by to dělal, když může elektřinu prodávat napřímo odběratelům za dohodnuté ceny? Nebo je to garance na vývoz elektřiny? Tu by si ale měl hradit sám.

Pak je tady otázka bezpečnosti. Když bude přerušena dodávka plynu z Ruska 11. července nebo později, tak řada odběratelů přejde na elektřinu, což nutně zvýší její spotřebu. A to výrazně. Spotřeba plynu v ČR je 90 TWh ročně, spotřeba elektřiny jen 60 TWh. Vývoz el. činí 10 až 15 TWh za rok, dalo by se říci, že to je minimálně nutná rezerva, kterou potřebujeme pro zvládnutí krize. A my jako stát podporujeme její vývoz, nebo snad dovoz elektřiny za burzovní ceny? Proč? Státu jde o to, aby ČEZ vydělal více tím, že vyveze elektřinu? Ale ČEZ přece má nejvyšší ceny elektřiny z obchodníků pro odběratele ČR, a ty jsou jedny z nejvyšších v EU, i když má ČEZ nejnižší náklady na výrobu elektřiny.

ČEZ prodával elektřinu v Kč za 1 kWh takto:

Od 1.1.2021                 1,9

Od 1.1.2022                 6,0

Od 1.7.2022                 8,4

Zvýšení je více než dramatické, a min. na úrovni cen na burze, náklady ČEZ na výrobu se ale změnily minimálně. Proč je tohle možné jenom v ČR ze všech států EU? Řízení energetiky v ČR je opravdu specifické.

Tu elektřinu, kterou ČEZ vyveze za údajně burzovní ceny, si zpět koupí odběratelé v ČR včetně obchodníka ČEZ za burzovní ceny, a to může být velký rozdíl. V minulých letech byly publikovány informace, že ČEZ vyváží elektřinu kamsi na Kypr neznámé firmě. Ceny měly být i výrazně nižší než ceny na burze. Obávám se, že tomu tak může být i dosud jinou formou. Jaký byl důvod, aby se elektřina prodávala neznámé firmě na Kypr, se dodnes nikde neuvedlo. Proč? A proč tento závěr nikdo nevyvrátil?

Pokud je výše uvedené pravda, tak jsme prodávali elektřinu vyrobenou v ČR za dumpingové ceny na jakéhosi prostředníka, který je pak prodával za burzovní ceny zpět do ČR odběratelům. Proč? A proč Francie prodává na burzu jenom přebytky elektřiny?

ČR kupuje plyn za nejvyšší ceny v EU z tzv. burzy, která už burzou není a ceny na této burze jsou ovlivňovány vším jiným než poměrem nabídky a poptávky. Tj. cenou povolenky, svázáním cen plynu s cenami elektřiny, rozhodnutím dvou tří dodavatelů, kolik dodají plynu na burzu, a jak tedy bude vysoká cena na burze. EU na to, že trh a konkurence už až tak moc nefunguje, vůbec nereaguje. Proč?

Není jasné, proč nakupujeme draho plyn a levně vyvážíme elektřinu? Proč ČR nevymění přebytečnou elektřinu za levný plyn třeba od Maďarska, které má nedostatek elektřiny. Ono to nejde, ale proč?

Proč si ČEZ půjčuje 74 mld. Kč a přitom si může koupit LNG terminál na plyn v Holandsku? To je ale prý zase státní společnost ČEZ. Rozdíl v chování státu v SR a ČR je do očí bijící. V SR stát elektrárenské společnosti žádnou půjčku neposkytuje a cenu zafixoval na úrovni 62 eur/MWh. V ČR poskytuje stát ČEZ půjčku 74 mld. Kč a nechá ho prodávat domácnostem za více než 300 eur/MWh. Cena elektřiny je tedy v ČR cca 5x vyšší než v SR. Cílem státu je maximalizace zisku dominantní společnosti na trhu s elektřinou místo ochrany odběratelů? Nalezneme podobný příklad v Evropě? Já jsem ho nenašel.

Také se uvádí, že ČEZ musí vyvážet elektřinu na burzu. Tato informace je nesprávná, opak je pravdou. Jeden slovenský majitel elektráren dokonce uvedl, že takový vývoz je protizákonný, v rozporu s legislativou EU, proti pravidlům volného trhu. Obchodník si zkrátka vybere, komu chce prodávat, a za jaké ceny, referencí může být i cena na burze.

ČEZ dle zprávy z tisku vydělal na vývozu elektřiny v roce 2021 o cca 10 mld. Kč více než v roce 2020, k tomu zvýšil příjmy ze zvýšených cen elektřiny min. o 10 až 20 mld. Kč. Jeho zisk se ale meziročně zvýšil jen o 3 mld. Kč. Proč tak málo? Jaký je tedy vlastně přínos vývozu elektřiny, a jaký bude za rok 2022? Měly by to být další desítky mld. Kč.

Další problém: fyzicky není možné do Německa vyvézt o moc více než těch 15 TWh. Obchodně ale lze vyvézt celou výrobu 70 TWh a znovu elektřinu nakoupit za mnohonásobně vyšší ceny elektřiny pro odběratele ČR. Je to neuvěřitelné, ale tento nelogický rozpor v ČR funguje a je vykládán jako tržní princip obchodu s elektřinou.

Problém státní půjčky 74 mld. Kč je tedy mnohem hlubší. ČEZ by měl v době energetické krize sloužit jak základ energetické bezpečnosti pro ČR a její odběratele, a stabilních cen elektřiny a plynu, když je to tedy státní podnik. A v době energetické krize se každý stát stará hlavně o své odběratele. Ve skutečnosti je tomu naopak, je to černá skříňka, firma, která skokově zvyšuje ceny elektřiny a plynu, a v podstatě tak přispívá k likvidaci průmyslu a nárůstu energetické chudoby v ČR. Obchodní politika ČEZu, jeho strategie a jeho finanční výsledky by měly být podrobeny důkladné analýze. Jsme připraveni spolupracovat.

Celý původní článek ze kterého autor vycházel: „Stát půjčí ČEZu až 74 miliard korun pro zálohy na burze“ (Echo24.cz, 8. července 2022)

http://casopisargument.cz/?p=438