Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příznivá světla Arktidy

9. 9. 2020

Příznivá světla Arktidy

Vladimir Kudrjavcov

3. září 2020

Arktida se pro svůj strategický význam změnila na arénu soupeření velmocí. Je přítomna v dokumentech NATO a při praktické přípravě aliance k bojům v podmínkách vysokého Severu.

Amerika má Arktidu mezi zónami svého vlivu. Americký ministr zahraničí Pompeo v roce 2019 předložil tento fakt členským zemím Arktické rady se slibem, že nedopustí, aby se Rusko a Čína chovaly v regionu „tak, jak si usmyslí“.

Čína je od Arktidy daleko, ale Moskva dala jasně najevo svá práva na region. Symbolem bylo umístění ruské titanové vlajky na dno Severního ledového oceánu. Představitel USA se tehdy ušklíbl: „Nevím jakou vlajku na dno upevnili – kovovou, gumovou, nebo to bylo jenom prostěradlo. Pro nás to samozřejmě neznamená nějaký jejich oprávněný nárok.“ Byl to však jen pokus zachránit si tvář se slabými kartami v rukou a bez trumfů.

Americký tisk je skeptický a dává najevo, že Američané bitvu o Arktidu s Ruskem prohráli. Boj o ni má dvě hlavní příčiny: hospodářskou (Severní mořská cesta  a energetické suroviny regionu) a vojenskou. V obou  Rusko předstihuje USA.

Ruská flotila ledoborců má klíčový význam pro úspěšnou komercionalizaci Severní mořské cesty  a je nyní jednou z nejmocnějších (ne-li skutečně nejmocnější) ve světě. Přitom se Moskva nechce zastavit u dosaženého a letos bylo oznámeno, že loděnice Zvězda na Dálném východě začala v projektu Lídr stavět Rossiji, největší atomový ledoborec na světě, který bude hotov v roce 2027. V rámci tohoto projektu se plánuje stavba tří atomových ledoborců, poslední má být předán v roce 2033.

Další atomové ledoborce se začaly stavět v rámci projektu 22220 Jakutia. Jedná se o tři lodě, které mají být dokončeny v polovině dvacátých let a o další speciální lodě ledové třídy – tankery a lodě pro dopravu plynu. Vladimir Putin loni oznámil, že arktická flotila země bude mít k roku 2035 třináct těžkých ledoborců, z nich devět bude atomových. Dnes Rusko jako jediná země provozuje atomové ledoborce.

Vojenská stránka regionu Arktida je zastoupena hlídkovou lodí ledové třídy Ivan Papanin. Dokáže lámat led do tloušťky 1,7 m, bude vyzbrojena dělostřeleckým zařízením AK-162MA (76,2 mm) a ponese proti-lodní vrtulník Ka-27. Stejně jako na ledoborcích Lídr i na něm mají být kontejnery s řízenými střelami Kalibr nebo Uran. V roce 2024 má být hotova druhá loď tohoto typu Nikolaj Zubov.

Američané se ošili. Velitel amerického námořnictva v Evropě a v Africe admirál Foggo řekl: „Rusko se k Arktidě přibližuje agresívně. Nedávno předvedlo nový ledoborec Ivan Papanin, který může nést řízená střely Kalibr. Několikrát jsem se ptal a ptám se znovu, kdo umisťuje rakety na ledoborce? Některé země dávají na ledoborce obranné zbraně, ale Kalibr obranný není.“ Jinak řečeno: Když nemůžeme my, ani vy nemůžete.

Klid americkým vojákům nedopřeje Arktický trojlístek – ruská vojenská základna v Arktidě.

Nedávno se v mediích objevila zpráva, která může USA rozhodit ještě víc. Americký The Drive napsal o prodloužení vzletové a přistávací dráhy  na ruské arktické základně Nagurskoe, takže bude moci přijímat kterékoliv ruské letadlo.

Dále: Ruští vědci vytvořili technologii, která umožní měnit (zpevňovat) strukturu ledu a takto vybudovat v Arktidě plošiny pro vzlety a přistání.

Podle velitele NORAD (Severoamerické velitelství protivzdušné obrany) ponechaly USA a Kanada vojenské panování v Arktidě Rusku. Musí se něco udělat a Amerika se snaží. V červnu podepsal Trump memorandum O záchraně národních zdrojů USA v regionech Arktidy a Antarktidy. Především se má do roku 2029 plně rozvinout bojeschopná (v zájmu námořnictva) flotila ledoborců, sestávající ze tří těžkých a tří středních  a mají se v Arktidě vybudovat čtyři základny USA, dvě zahraniční a dvě na území USA.

Existuje názor, že Spojené státy mají v regionu jiné úkoly (zablokování severní námořní cesty). Ale za prvé je rok 2029 daleko a Rusko má v Arktidě již důležitý náskok. I kdyby USA zrealizovaly své plány v termínu, pracuje strategický faktor čas pro Rusko. Za druhé prorazit možnou blokádu může Rusko nejen s pomocí námořnictva (konkrétně rozvíjející se ponorkové flotily), ale i asymetrickou odpovědí, jako je ledoborec vybavený řízenými střelami.

Krátce řečeno, Rusko předstihuje Ameriku v ovládnutí Arktidy a upevňování tamních pozic. Zatím nejsou vidět žádné praktické známky toho, že se Washingtonu podaří v dohledné době zvrátit situaci. Ovšem bitva o Arktidu není u konce.

Převzato z Fondsk.ru

outsidermedia.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář