Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příští německý kancléř Armin Laschet - sympatická volba pro Rusko

27. 1. 2021

Příští německý kancléř Armin Laschet - sympatická volba pro Rusko

Ljubov Stěpušova

18. ledna 2021

 

Se zvolením Armina Lascheta vůdcem CDU, hlavní politické strany Německa, je jasné, že v Berlíně bude i nadále vládnout realistická politika.

 

Týmový hráč a syn horníka

Laschet, předseda vlády Severního Porýní – Vestfálska byl zvolen 16. ledna na on-line sjezdu delegátů CDU novým vůdcem strany s hlasy 521 delegátů z celkových 991 hlasů. Jeho volba má význam nejen pro Německo, ale i pro celý svět bez ohledu na to, zda se stane příštím kancléřem po zářijových volbách do Bundestagu. Tato funkce totiž určuje domácí i zahraniční politiku SRN. Je zřejmé, že na jeho zvolení má zásluhu podpora Merkelové.

 

Německý novinář a spisovatel Ulrich Heyden uvedl, že Merkelová podpořila Laschetovu kandidaturu proto, že je schopen vyjádřit názor elektorátu CDU, na rozdíl od jeho soupeře Merze, „který je tvrdý podnikatel a americký globalista“. Podle Heydena vedl Laschet velkou německou zemi a umí urovnat vztahy mezi různými vrstvami obyvatelstva, cítí, co potřebují prostí lidé. Na sjezdu se představil jako týmový hráč a syn horníka, což mluvilo v jeho prospěch.

 

Laschet je pro Rusko „sympatický“

Podle Heydena znamená „pro Rusko sympatický“, že se proti němu nikdy ostře nevyjadřoval. Například „když byli Skripal se svojí dcerou údajně otráveni, nechtěl chápat sankce, protože nebyly důkazy, že za otrávením stojí Rusko“.

 

Pro Merze je naopak příznačné, že požadoval uvalit dvouleté moratorium na Severní proud-2 po údajném otrávení Navalného. Laschet to nežádá. Novinář však varoval před euforií v Rusku kvůli zvolení Lascheta, protože nejméně polovina delegátů CDU zastává agresívní kurs k Moskvě. Osud Severního proudu-2 nezávisí na Laschetovi.

V Německu jsou lidé, kteří dělají všechno pro to, aby byl Severní proud-2 v činnosti, ale nemají podporu médií a v zákulisí se pracuje proti. Za Bidena se to ještě zhorší. Osud plynovodu závisí na společenské náladě německé elity a německého byznysu. Někteří z byznysu si myslí, že ruský plyn není potřeba, že dodávky jsou již dost diverzifikované. Ale realističtí politici chápou, že je to iluze a že závislost tu je.

 

V Berlíně stále vládne realistická politika

Z iniciativy Lascheta se v roce 2019 uskutečnilo blízko Bonu zasedání německo-ruského fóra „Petěrburgskij dialog“. Na jeho zahájení přijeli ministři zahraničí obou zemí, poprvé od roku 2014. Laschet tam řekl:Potřebujeme Rusko k řešení mnoha otázek ve světě.“ Je také přesvědčen: „Je mnoho konfliktů, ve kterých se musíme hnout dopředu, a přitom nesmíme opustit svoji pozici podle mezinárodního práva, například ohledně Krymu. Můžete mluvit přímo a přitom spolupracovat v jiných oblastech a udržovat jednání.“

Vše vypovídá o tom, že jakákoliv snaha při vedení USA vypracovat společný postoj Západu k Rusku se v Berlíně setká s nesouhlasem. Tam je jako dřív realistická politika, je to politická volba. Pro Lascheta i pro Merkelovou jsou hlavní pracovní místa pro obyvatele a rozkvět ekonomiky Německa a ne „lidská práva“ v jiných zemích.

 

Nový předseda CDU je jedním z nejpravděpodobnějších kandidátů do funkce kancléře z bloku CDU/CSU ve volbách do Bundestagu v září. Samozřejmě, že před tím, než se stane kancléřem, musí zvítězit ve volbách.

Převzato z Pravda.ru/

outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář