Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přešlapování

15. 8. 2019

   Předsedkyně Evropské komise Ursula von den Leyen připravila svůj návrh programu rozvoje EU na příštích pět let. Její program se jmenuje „Unie, která si klade vyšší cíle“. Porovnáme-li ho s materiály, které byly projednávány v uplynulých pěti letech, zjišťujeme, že bod za bodem slibuje splnit to, čeho se nepodařilo dosáhnout, co ustrnulo na mrtvém době, anebo co se stalo zdrojem prudkých rozepří mezi členskými zeměmi.

   V ekologické oblasti navrhuje snížit emise sloučenin uhlíku ještě o vyšší procento, než bylo to dosavadní, o jehož dodržení panují obavy a které již odmítly respektovat Spojené státy.

   V oblasti sociální navrhne, jak uvést do života Evropský pilíř sociálních práv, který i po třech letech diskusí existuje jen na papíře. Mimo jiné proto, že sociální politika byla a zůstává v gesci členských států, nikoliv Bruselu.

  Ve věci daní hodlá prosadit nejen společný základ daně firem v celé EU, o čemž se léta vzrušeně diskutuje, ale i sblížit daňové tarify, o čemž řada států diskutovat odmítá, protože to považují za útok na konkurenceschopnost svých firem. Jedinou větu věnuje odhodlání zintenzívnit boj proti daňovým podvodům a daňovým rájům. Bohužel neuvádí, čeho se v této oblasti podařilo dosáhnout jejím předchůdcům.

   V kapitole nazvané Ochrana evropského způsobu života se slibuje sjednocení evropského azylového systému a jeho centralizace, tedy přesně ta opatření, která řada evropských zemí vnímá jako proces, jehož důsledky mohou ohrozit jejich způsob života.

   Ochranu vnějších hranic chce zdokonalit v horizontu pěti let, tedy ke konci svého funkčního období. Zcela jednoznačně však uvádí, že „zločinci by nikdy neměli rozhodovat o osudu lidských bytostí ani určovat, kdo se do Unie dostane“. Znamená to snad, že zatím o tom rozhodují?

   V závěru navrhuje, aby Evropa vystupovala ve světě důrazněji a jednotněji. Tento požadavek zdůraznil ve svých zářijových zprávách o stavu Unie její předchůdce Junker během  pětiletého funkčního období celkem pětkrát.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář