Jdi na obsah Jdi na menu
 


Premiéři V4 a Rakouska jednali v Praze.

16. 1. 2020
Premiéři V4 a Rakouska jednali v Praze. Jaká témata projednávali?
© REUTERS / David W Cerny
Svět
16:10 16.01.2020Získat krátkou URL
 
 
V Národním muzeu v Praze dnes probíhalo jednání premiérů zemí Visegrádské skupiny a spolkového kancléře Rakouské republiky. Po jednání následoval pracovní oběd, a poté tisková konference. Premiéři zemí dnеs hovořili například o vzájemné obchodní spolupráci, budoucnosti Evropské unie nebo jejím rozšíření. Tématem byla rovněž migrace.
 
Jednání se zúčastnili premiéři Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Po asi hodinovém jednání se k nim pak připojil i rakouský kancléř Sebastian Kurz. Země si na dnešním jednání potvrdily, že mají na otázku migrace stejný názor.
 
Český zástupce na jednání V4 Andrej Babiš na tiskové konferenci sdělil, že co se týká tématu migrace, všechny země se shodly na totožném názoru. Tím je, že řešením migrace nejsou kvóty na přerozdělování migrantů. Podle něj musí být reforma migračního systému založena na souhlasu všech států. Dodal, že nikdo nesmí za dané země rozhodovat, kdo v nich bude žít.
Systémové řešení
 
„My musíme systémově vyřešit migraci, my musíme zabránit ilegální migraci. Nemůžou pašeráci rozhodovat o tom, kdo přichází do Evropy. A my budeme rozhodovat o tom, kdo v našich zemích bude žít,“ sdělil na konferenci.
 
V Praze probíhá setkání premiérů zemí Visegrádské čtyřky
K tématu sdělil rakouský kancléř, že je nutné chránit vnější hranice Evropské unie před převaděči a zamezit nelegální migraci.
 
„Také jsme hovořili, že je nutné zachovat konkurenceschopnost Evropy, stejně tak ji ještě spojit s ochranou klimatu,“ dodal.
 
Na jednání se politici zabývali víceletým finančním rámcem Evropské unie na roky 2021 až 2027. Všichni se rovněž shodli na tom, že by mělo směřovat méně peněz na unijní administrativu. Babiš k věci dodal, že by se nemuselo ani tolik financí dávat na bezpečnost, jelikož členové jsou často součástí NATO, a tak náklady sami zvyšují kvůli závazkům ze Severoatlantické aliance.
 
Maďarský zástupce Viktor Orbán zmínil migraci, konkurenceschopnost, téma klimatu či rozšiřování unie. Se svým slovenským protějškem Peterem Pellegrinim se shodli na tom, aby se mohly účastnit velké debaty o budoucním fungování Evropské unie a jejích institucí i státy západního Balkánu.
 
Co se týče jaderné energetiky, pak Česko, Slovensko a Maďarsko mají zájem na posilování významu jádra ve svém energetickém mixu, na druhou stranu Rakousko usiluje, aby se od jaderné energetiky odklonila celá Evropa.
Sociální spravedlnost
 
Ze strany slovenského premiéra Petera Pellegriniho zaznělo, že transformace na uhlíkovou neutralitu musí být sociálně spravedlivá a nemůže ohrozit vývoj regionů, které zatím žijí z těžby uhlí. Zároveň dodal, že dostavba jaderné elektrárny v Mochovcích odpovídá předpisům. Tím pádem se mohou cítit v bezpečí jak slovenští, tak i rakouští občané.
 
Polský předseda vlády sdělil, že hovořili o konkurenceschopnosti, dle jeho slov je tato otázka klíčová. On sám považuje za obrovský úspěch to, že na jednání hovořili o tom, jak zvedat konkurencepschopnost Evropské unie. Dodal, že hovořili také o mezinárodním obchodu. Vyjádřil se rovněž k uhlíkové neutralitě. Podle jeho slov mají evropské země na cestě k neutralitě různé startovací pozice. „Naši partneři v Evropě chápou, že musíme jít na cestě k neutralitě delší a složitější cestou, bude to trvat déle a vyžádá si to vyšší prostředky,“ dodal.
...
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář