Jdi na obsah Jdi na menu
 


Před třiceti lety chorvatští ozbrojenci zmasakrovali srbské obyvatelstvo "Medacké kapsy"

11. 9. 2023

Před třiceti lety chorvatští ozbrojenci zmasakrovali srbské obyvatelstvo "Medacké kapsy"

Janinna 11. 9. 2023 3 komentáře

Chorvatsko, Srbsko

Operace “Medacká kapsa” (chorvatsky – Operacija «Medački džep», srbsky – Операција «Медачки џеп»)

Počátkem měsíce září 1993 se k “Medacké kapse” přiblížily chorvatské jednotky, kterým velel pozdější kosovsko-albánský premiér Agim Çeku.

Od 9. do 17. září 1993 provedla chorvatská armáda operaci “Kapsa-93”, etnickou čistku obyvatelstva srbských vesnic Divoselo, Čitluk a Počitělj.

Několik účastníků bylo odsouzeno za účast na represivní akci a dostalo se jim relativně mírných trestů.

Jak uvádí PolitNavigator, podle Informačního a dokumentárního centra Veritas bylo během chorvatské operace „Kapsa-93“ zabito 46 srbských vojáků, šest policistů a 36 civilistů, včetně 17 žen. Všechny tři vesnice byly srovnány se zemí v rámci taktiky spálené země.

Chorvatsko na konci akce předalo srbské straně 52 těl, dalších 18 odvezli vojáci kanadského kontingentu OSN – UNPROFOR, kteří vstoupili do přímého boje s chorvatskými represivními silami (na což se Západ nyní snaží nevzpomínat), přičemž 27 z nich zabili. Čtyři kanadští vojáci utrpěli zranění. 

Další dvě těla byla následně odvezena vojáky armády neuznané Republiky Srbská Krajina a jedno bylo nalezeno v dubnu 1994.

Dalších 11 těl ukrytých v márnici sousedního chorvatského Gospiće našli v květnu 2000 vyšetřovatelé haagského tribunálu. Dalších sedm nalezených těl bylo neznámých.

Výsledky ohledání těl ukázaly, že zabití Srbové měli rozbité lebky, utrpěli četná střelná zranění z bezprostřední blízkosti a někteří z nich měli odříznuté části těla a několik lidí bylo upáleno zaživa.

V těch několika vesnicích, kterými jsme dnes projížděli, jsem nenašel žádné známky života, ani lidí, ani zvířat. Ničení je úplné, systematické a záměrné,“ prohlásil 19. září 1993 velitel UNPROFOR Jean Cot.

V letech 2001-2003 Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) obvinil vůdce represivní operace – hlavního chorvatského vojenského velitele Janko Bobetka a chorvatské generály etnického Albánce Rahima Ademiho a Mirka Noraca.

Projednávání Bobetkova případu bylo zastaveno kvůli jeho smrti v Záhřebu 29. dubna 2003. Případy Ademiho a Noraca byly předloženy chorvatskému soudu, v důsledku čehož byl Rahim Ademih plně zproštěn viny a Mirko Norac byl odsouzen k sedmi letům vězení, které chorvatský nejvyšší soud zkrátil na šest let.

Další viníci jako třeba Agim Çeku, zůstali nepotrestáni, i když kanadští vojáci učinili o řádění Chorvatů obsáhlá prohlášení a byli ochotni proti Agimu Çekovi u soudu svědčit.

Chorvatská justice také obvinila tři řadové chorvatské ozbrojence. Velitel průzkumné roty 9. gardové brigády Josip Krmpotić byl odsouzen ke třem letům vězení za to, že nařídil vypálení a demolici srbských domů. Bojovníci z jeho jednotky Velibor Šolja a Josip Mršić, obvinění z vraždy starší neznámé ženy – na pět a tři roky vězení.

Centrum Veritas poznamenává, že ačkoli bylo ve výše uvedených procesech nesporně prokázáno, že čtyři ženy byly zaživa upáleny ve svých domovech, nikdo nebyl za jejich upálení hnán k odpovědnosti.

V dubnu 1991 žilo v Divoselo 344 lidí, v Počitělji 307 lidí a v Čitluku 129 lidí. V září 2023 v Divoselo nežil nikdo, v Počitělji – dvě starší ženy a v Čitluku čtyři rodiny o deseti lidech.

Cílem represivní chorvatské operace „Kapsa-93“ byla likvidace tzv. „Medacké kapsy“ – území neuznané Republiky Srbská Krajina, která sahala na chorvatské území jižně od Gospiće.

https://1url.cz/1uHSf