Jdi na obsah Jdi na menu
 


Právník Rajchl - Není pravda, že ekonomickou válku zahájilo Rusko. Spustili jsme ji my, přitom nemůžeme vyhrát

12. 8. 2022

Právník Rajchl - Není pravda, že ekonomickou válku zahájilo Rusko. Spustili jsme ji my, přitom nemůžeme vyhrát

12.8.2022 4:15 odp. | Ze sítí

Českou republiku jednoznačně likviduje Západ, je to cílené ničení českého hospodářství, říká v pořadu O čem se mlčí advokát Jindřich Rajchl. Sankce Evropské unie nemají podle něj žádný smysl, je to namířená vlastní zbraň proti sobě: „Když pan Fiala říkal, že proti nám Rusko zahájilo ekonomickou válku, tak to není pravda. Evropská unie zahájila ekonomickou válku proti Rusku, kterou nemůže v žádném případě vyhrát. A doplatíme na to nejvíce my,“ upozorňuje. Už nyní to vidíme na zastavení ropy z Ukrajiny, to brzy může být napořád, jak ukládá šestý protiruský sankční balíček.

 

Popisek: Předseda strany PRO Jindřich Rajchl

 

V minulém díle se Rajchl věnoval tomu, že vláda bezdůvodně půjčila 74 miliard korun mimořádně prosperující polostátní společnosti ČEZ, která skrze minoritní vlastníky tuneluje český národ. Právníci kolem Rajchla z Pro Libertate připravují vzor trestního oznámení, které by mohli občané podávat na představitele skupiny ČEZ, vládní úředníky apod.: „Už se to povedlo dát dohromady, zvolili jsme právní kvalifikaci skutkové podstaty § 311 teroristického útoku, nikoliv tu sabotáž, protože v té chybí rozvrat hospodářské struktury České republiky. A já myslím, že to je ten hlavní důsledek – rozvrat hospodářského systému v rámci České republiky a ohrožení energetické bezpečnosti České republiky,“ uvedl advokát Rajchl, že toto trestní oznámení poslali na Vrchní státní zastupitelství v Praze a současně jej umístili na web strany PRO, kde jej mohou lidé získat.

Zájem je o něj podle Rajchla ze strany lidí veliký: „My máme o to trestní oznámení obrovský zájem, mnoho lidí psalo, že si to už stáhlo a poslalo na různá státní zastupitelství. Teď je otázka, zda se v této zemi najde někdo odvážný, který se této kauzy ujme a před ten soud ji dovede. Jsem velmi zvědav, zda tu tak statečného hrdinu máme,“ uvedl Rajchl.

Ještě k problémům s nedostatkem plynu nám Ukrajina zastavila i ropu z Ruska. Rusko prý neuhradilo poplatky, to však z důvodu, že je banka kvůli sankcím z Evropské unie nedokázala přijmout. „To je názorná ukázka toho, jak ty sankce fungují. Místo aby poškozovaly Rusko, tak poškozují nás. Namísto Ruska zaplatí za transport ropy Slovnaft, tedy Slováci a Maďaři, ti to samozřejmě promítnou i do ceny ropy. Jediný důsledek sankcí je to, že tranzitní náklady zaplatíme my, a ne Rusko,“ kroutil advokát hlavou.

„Myslím, že už snad není lépe možné ilustrovat, jak jsou ty sankce naprosto nesmyslně nastaveny. Jsou nastaveny proti nám, nikoliv proti Rusku. Evropská unie nás připravuje o všechny energie! Elektřina je neskutečně drahá na lipské burze. U plynu Nord Stream běží na dvacet procent a Nord Stream 2 neběží vůbec, a teď ještě ropa...,“ pokračoval Rajchl.

Zmínil také, že Slovnaft sice za transport ropy rychle zaplatil, ale šestý sankční balíček EU zakazuje brát ropu z ropovodu Družba, je tam pouze výjimka na osm měsíců, končící v prosinci či v lednu. „To znamená, že to, co jsme si dnes zažili na pár dní, to bude od prosince a ledna napořád,“ varoval, že přestane brzy platit výjimka pro odebírání ropy z ropovodu Družba.

„Zcela jednoznačně nás likviduje Západ. To je prostě další cílená likvidace českého hospodářského sektoru. To přece už musí vidět každý, kdo má dvě oči. Když pan Fiala říkal, že proti nám Rusko zahájilo ekonomickou válku, tak to není pravda. Evropská unie zahájila ekonomickou válku proti Rusku, kterou nemůže v žádném případě vyhrát. A doplatíme na to nejvíce my. Protože my jsme nejvíce závislí na ruských surovinách. Západní státy na tyto sankce zdaleka nedoplatí.

Je namístě si v tuto chvíli uvědomit, že ty sankce nesměřují proti Rusku, ale zejména proti zemím střední a východní Evropy – Polsku, České republice, Maďarsku, Slovensku a dalším,“ dodal advokát Rajchl.

Arena PL