Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prásk. Vláda bude schvalovat Istanbulskou úmluvu. Narychlo a bez debaty

26. 7. 2020

Prásk. Vláda bude schvalovat Istanbulskou úmluvu. Narychlo a bez debaty

26.07.2020 16:40

 

Než Andrej Babiš odjel na víkend do lázní, jak se pochlubil na sociálních sítích, měl v pátek napilno. Této činnosti už ale takovou publicitu neposkytl. Premiér se osobně účastnil jednání Rady vlády pro rovnost žen a mužů, kde si vyslechl naléhavé výzvy, aby vláda co nejrychleji schválila kontroverzní Istanbulskou úmluvu. Premiér hned poté začal konat a ratifikaci úmluvy narychlo dodatečně zařadil hned na pondělní vládu.

 

Foto: Hans Štembera

 

V pátek 24. 7. se uskutečnilo jednání Rady vlády pro rovnost žen a mužů, kterého se zúčastnil i premiér Andrej Babiš. Výsledkem jednání byla „série doporučení k řešení negativních dopadů pandemie“.

 

Na jednání mělo kromě jiných příspěvků dojít i k vystoupení Branislavy Marvánové Vargové ze sdružení ROSA, která hovořila o nárůstu domácího násilí v době povinné domácí izolace. Nouzový stav podle ní „zhoršil situaci“, i když ještě nemá k dispozici kompletní data.

 

Kromě výzvy, aby tento problém byl zohledněn při alokaci dotačních programů na příští rok, následně Rada využila tématu pandemie rovněž k neobyčejně naléhavé výzvě:

 

Rada vlády pro rovnost žen a mužů vyzývá vládu ČR, aby bez zbytečného odkladu i vzhledem k dopadům pandemie covid-19 projednala návrh na ratifikaci Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí,“ stojí v usnesení.

 

Premiér Babiš si časové vymezení „bez zbytečného odkladu“ vyložil jednoznačně. Ještě během pátku doplnil bod „Návrh na ratifikaci Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí“ na program příštího jednání vlády, které se má konat už toto pondělí. Vláda má navíc bod projednávat bez rozpravy.

 

Pokud kabinet návrh schválí, bude jako vládní návrh pokračovat do Poslanecké sněmovny, Senátu a nakonec k prezidentovi.

 

Parlamentní listy

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář