Jdi na obsah Jdi na menu
 


Posselt o Seehoferovi

17. 7. 2019

„Jsme šťastni, že také na spolkové úrovni se něco pohnulo. A také za to děkuji Tobě, Horste, Tvé houževnatosti, o které se v Německu začíná mluvit. S vytrvalostí také naléháš na to, aby Spolek (SRN, pozn. red.) své povinnosti vůči nám, sudetským Němcům, plnil. Tobě můžeme děkovat, že zřízení Sudetoněmeckého muzea v Mnichově je v koaliční smlouvě. Nyní musí po slovech následovat skutky, milá spolková vládo! Já jsem velice vděčen, strašně šťasten, že spolková kancléřka před několika týdny při pouze čtyřhodinové návštěvě Prahy, kde se muselo především jednat o otázkách euro a měny, přesto vyslovila naše přání o přímých rozhovorech. Pofalla, ministr kancléřského úřadu, to v jednom dopisu, za který při této příležitosti děkuji, výrazně uvedl. Spolková kancléřka nám sdělila, že vidí nadějně, že v příštích letech budou uskutečněny kroky směrem k dialogu. Za to děkuji spolkové kancléře, že v tomto poskytla podporu bavorskému patronovi.“ (Z projevu B. Posselta na 63. sjezdu tzv. sudetoněmeckého landsmanšaftu, který se konal ve dnech 26.-28. května 2012 v Norimberku.)

Malá poznámka: To přání SL o přímých rozhovorech s českou vládou, jež vyslovila kancléřka A. Merkelová v Praze v květnu 2012, bylo tak silné a přesvědčující, zřejmě také proto, že v tomto smyslu s Prahou již dříve opakovaně jednal H. Seehofer, že premiér P. Nečas v čele početné delegace již v únoru 2013 zavítal do Mnichova, kde vystoupil v bavorském zemském sněmu se svým, slušně řečeno, velmi diskutabilním projevem.

A nyní ještě jednu otázku. Nemohli bychom považovat uvedené jednání pana H. Seehofera a paní kancléřky A. Merkelové za nepřípustné vměšování do našich vnitřních záležitostí?

J. Skalský

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář