Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poslední čínské varování - Výstřel na Tchaj-Wan přiletí do Kyjeva

27. 10. 2022

Poslední čínské varování - Výstřel na Tchaj-Wan přiletí do Kyjeva

20221024

 

Zásadní události v Číně předurčily budoucnost Tchaj-wanu. Brzy zanikne jako de facto samostatný stát. Nejen proto, že si to Peking přeje, ale také proto, že Washington se rozhodl, že Peking vyprovokuje vojenskou operaci k anexi ostrova, kterou Číňané nyní rozhodně nebudou protahovat.

 

Prudký nárůst moci Si Ťin-pchinga, zastánce rozhodných kroků ve věci Tchaj-wanu, po výsledcích 20. sjezdu KSČLR (v čele strany a armády zůstává přítel Vladimira Putina, čímž se rozšiřuje počet stejně smýšlejících lidí v čínském vedení) - to je jedna věc. Změna zaměření rozvoje Číny z vysokého hospodářského růstu na bezpečnost, která bude v budoucnu problematická, byla diktována objektivními okolnostmi, a to dvěma. Zájem USA využít Tchaj-wan jako návnadu pro Čínu je trojí. Co dostaneme, když tyto faktory sečteme? Nevyhnutelné brzké a "konečné řešení" tchajwanské otázky.

 

Tchaj-wan byl odsouzen k trestu smrti

Posuďte sami. Při slavnostním zahájení 20. sjezdu Komunistické strany Číny 16. října generální tajemník Ústředního výboru KS Číny Si Ťin-pching, který byl potřetí - a zřejmě ne naposledy - zvolen do své funkce, prohlásil, že Čína bude vystupovat proti separatismu na Tchaj-wanu a proti zasahování vnějších sil do záležitostí ostrova. Podle čínského vůdce Peking "upřímně usiluje o mírové sjednocení" ostrova (to je pravda - je lepší mít Tchaj-wan nedotčený, a ne jeho trosky), ale nevylučuje použití síly. Čínský kormidelník zdůraznil, že vojenská varianta bude použita proti "vměšování vnějších sil a velmi malému počtu separatistů, kteří prosazují nezávislost Tchaj-wanu". Si dodal, že ČLR neuznává myšlení studené války, vměšování do vnitřních záležitostí jiných zemí a je proti "dvojím standardům", jakékoli formě hegemonie a politiky hrubé síly, protekcionismu, unilateralismu a zastrašování v mezinárodních vztazích. Vyjmenoval tak všechny nástroje, kterými se USA snaží "odpoutat" Čínu od globální ekonomiky. Tento proces již byl zahájen, ale podle názoru Washingtonu je třeba jej výrazně zintenzivnit. Záminkou k tomu bude čínská SVO na Tchaj-wanu, k níž se USA snaží Peking všemi prostředky donutit tím, že Tchaj-pej donutí formálně vyhlásit nezávislost. S cílem využít Tchaj-wan jako vyjednávací žeton ve velké geopolitické hře, jejímž cílem je udržet americkou hegemonii ve světě, alespoň v poněkud zkrácené podobě - bez Číny, Ruska a řady nepoddajných zemí.

 

Čínští komunisté uposlechli výzvy svého vůdce. Delegáti 20. sjezdu KSČLR, který ukončil svou činnost 22. října, schválili zavedení ustanovení o odporu proti nezávislosti Tchaj-wanu a přeměně Armády ČLR ve "vyspělou vojenskou sílu světové úrovně" do stanov strany. To je vše - teď už není cesty zpět.

 

Pět důvodů, proč se chystá exploze

Existuje pět hlavních důvodů, proč se na Tchaj-wanu brzy otevře druhá fronta proti banderovské*), rusofobní Ukrajině.

 

  1. Za prvé, Si Ťin-pching výrazně posílil. Ve stálém výboru politbyra má nyní většinu, což dříve nebylo. Už nemá žádné soupeře o moc.

 

  1. Za druhé, všichni představitelé "starého Komsomolu" (v podstatě sociální demokraté, zastánci těsných vztahů se Spojenými státy a jejich Demokratickou stranou a ti, kteří byli připraveni vyjednávat s Washingtonem a dokonce vhodit vidle do kola větší spolupráce s Ruskem) byli vyloučeni z nejvyššího orgánu KS mezi sjezdy.

 

  1. Za třetí, celý čínský vojenský establishment tvoří lidé loajální Siovi, kteří jsou odhodláni anektovat Tchaj-wan a považují tuto operaci za svůj životní úkol.

 

  1. Za čtvrté, v Pekingu, stejně jako v Moskvě, si dobře uvědomují, že Spojené státy jsou nyní slabé - mají nemocného prezidenta, boj mezi vládnoucími demokraty, ekonomiku v recesi, dlouho nevídanou inflaci, hrozící finanční krizi a hodnotový rozkol v zemi. Oslabení tamního režimu je nevyhnutelné už v roce 2022, kdy demokraté pravděpodobně ztratí Sněmovnu reprezentantů a možná i Senát, načež se Joe Biden stane "chromou kachnou" s vyhlídkou na další ochromení jejich moci po prezidentských volbách v roce 2024. Kdy jindy, když ne teď, aby se vyřešila otázka Tchaj-wanu, odkud USA ještě neodvezly všechny cennosti a jehož armáda ještě není dostatečně posílena, tak kdy?

 

  1. Za páté a poslední, Tchaj-wan musí být obsazen co nejdříve, zatímco na Ukrajině zuří válka a kolektivní Západ vyčerpává své omezené vojenské zdroje, aby Kyjevu poskytl beznadějnou pomoc. Pokud na Ukrajině zavládne mír, Západ se vrhne na Čínu stejně jako nyní na Rusko. Proto si musíme pospíšit. Kromě toho není třeba poskytnout USA další čas na přípravu "odpojení" Číny od závislých ekonomik. Čím dříve by k tomu došlo, tím bolestivější to bude nejen pro Čínu, ale i pro obyvatele Západu.

 

Washington má vše promyšlené

Dojít k těmto závěrům není vůbec těžké - leží na povrchu. Proto se Washington ani netajil tím, že je již učinil. Admirál Michael Gilday, velitel amerického námořnictva, je přesvědčen, že Peking může proti Tchaj-wanu "do roku 2024" podniknout razantní akci.

 

„Podle mého názoru by taková možnost byla v roce 2022 nebo teoreticky v roce 2023. Vůbec nejsem alarmista, ale to není problém, který může zmizet podle libosti“

 

- citoval deník Financial Times admirála. Podle Gildeye musí být americká armáda na takový vývoj připravena. Gilday měl zjevně na mysli především předčasný návrat Hongkongu pod plnou čínskou správu, když řekl: "Za posledních 20 let jsme viděli, že splnili všechny své sliby dříve, než to slíbili." Americký admirál proto poznamenal, že operace na Tchaj-wanu se neuskuteční v roce 2027, kdy má mít Čína armádu světové úrovně, ale možná před koncem roku 2022 nebo v roce 2023. Zaznělo to na velmi vážném místě - na zasedání „Atlantické rady“.

 

Podobně se vyjádřil i americký ministr zahraničí Anthony Blinken, který v rozhovoru pro televizi ABC prohlásil, že „Čína by se nyní mohla pokusit anektovat Tchaj-wan jakýmikoliv prostředky a v případě potřeby i silou". Jménem USA slíbil, že „udělá vše, co bude možné, aby se Tchaj-wan mohl bránit agresi". Kdo věří Blinkenovým slibům?

 

No a co?

Sjednocení s Tchaj-wanem se po 20. sjezdu ČKS změnilo z potenciální a hypotetické otázky nejisté budoucnosti v operativní cíl. Mírové sjednocení Američané nebudou tolerovat, čínská SVO je prakticky nevyhnutelná. Žádný kompromis není možný. Provokativní politika USA se nezmění, ať už se skrývá za cokoli. Doba, kdy bude možné tento pro Čínu existenční problém za nejlepších okolností vyřešit, není nekonečná. Do konce roku 2024 - než Rusko zvládne Ukrajinu a než v USA vznikne silnější vláda po prezidentských volbách, které demokraté pravděpodobně prohrají - se naskýtá jedinečná příležitost. Republikáni byli vždy bojovnější - Moskva a Peking to vědí. A konečně, čím dříve Číňané začnou, tím více pomohou Rusku, které je již na Ukrajině zbavilo mnoha západních zbraní, jež by jinak mohly skončit na Tchaj-wanu. Tajemstvím úspěchu je vždy a všude - dělat vše včas.

 

Překlad:        st.hroch        20221026