Jdi na obsah Jdi na menu
 


Politik, který nemlčel !

24. 11. 2019

Politik, který nemlčel !

 

Před 110 lety 26.11. 1909 se narodil významný předúnorový poslanec Československé strany národně socialistické, Ota Hora (1909 – 1997). Ota Hora bojoval aktivně proti oběma totalitám, nacistické i komunistické. Jeho hrdinství, zásadovost, ale i odkaz dalším generacím mizí v mediálním zapomnění.       

 

V době okupace se zapojil do protinacistického odboje. Za svoji odbojovou činnost byl vyznamenán prezidentem Dr. E. Benešem. Také v únoru 1948 se postavil proti nastupující komunistické diktatuře. Milice i nesmiřitelní svazáci určovali chod dějin. Mladý Ota Hora byl předsedou Odboru mladých národních socialistů, významné organizace, která v roce 1947 sdružovala dvě stě tisíc členů. Jako člen bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny upozorňoval na zločinecké praktiky příslušníků SNB a StB.  V únoru 1948,  aby unikl svému zatčení, se ukrýval v bytě rodičů Václava Havla. Následně odešel do emigrace. V   Československu byl odsouzen v nepřítomnosti k trestu smrti. Jako svědek únorového puče vydal knihu „Svědectví o puči“.

 

I z kanadského exilu bojoval za svobodné Československo, po listopadu 1989 se dočkal návratu do vlasti. Byl hlavním řečníkem 25.února 1990 na Václavském náměstí, promluvil z balkonu Melantrichu.

 

Za mimořádné zásluhy o svobodu a demokracii obdržel od prezidenta Václava Havla,  řád T.G.Masaryka. S jeho životem je spojen natrvalo jeho rodný Golčův Jeníkov, zde byl také 28.února 1998 pietně uložen (zemřel 1. prosince 1997 v Kanadě).  Na svůj „Jeníkov“ nikdy nezapomněl, připomínám, že daroval svému rodnému městu 5000 dolarů k podpoře místní vlastivědy. Byl vlastencem po celý svůj život…..   

 

V roce 2017 jsem byl u jeho hrobu, položil jsem květiny se stuhou, bylo již dvacet let od jeho úmrtí…. I letos jsem poslal článek se vzpomínkou na Otu Horu do Havlíčkobrodského deníku, se slibem redaktorky, že článek vyjde….  Vím, že to bude jen malá vzpomínka na statečného národního socialistu Otu Horu.  Dnes to jsou již povětšinou zapomenutí hrdinové.

 

 

Přemysl Votava

Mpř. Národní socialisté  

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář