Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podivíni u vesla. Proč na Západě lidé upřednostňují volbu šílenců?

3. 9. 2019

Jekatěrina Barova

28. srpna 2019

 

Johnson je měsíc ve funkci předsedy vlády Velké Británie a už mu hrozí impeachment.

Programový ředitel klubu Valdaj Oleg Barabanov objasnil, proč jsou populární podivíni.

 

S podivnými manýry

Dnes přicházejí v mnoha zemích do vlády lidé podivní, kteří nemají tradiční dobré způsoby elity, ani zdvořilost, ani krátký sestřih vlasů. Například Johnson při rozhovoru s Macronem seděl s nohou na stole. To však není tak důležité. Horší je, že takováto hrubost, nevázanost a nedostatek soustředění vládne v činnosti těchto politiků. Zářným příkladem v tom je Trump, s protichůdnými příspěvky na Twitteru. Tím se rozkolísala celá zahraniční politika USA. Američané se rozkmotřili se spojenci v Evropě a nyní konají nátlak na Čínu. Rusku se to hodí, je vidět rozklad NATO a rostoucí rozpor mezi Německem a USA.

 

B. Johnsou svým skandálním chováním dokonce zastínil Trumpa

Johnson je nazýván „rozpočtovou verzí“ Trumpa. Stejně světlovlasý, stejně neupravený, jen bez Trumpových miliard. Jedná skandálně, bez logiky a vůči Rusku je hulvát. Tím předčil dřívější anglické rusofobní politiky. Británie nyní musí odejít z EU. Angličané se děsně omrzeli Bruselu, neplnili ani rozpočtové, ani finanční, ani jiné příkazy EU. Londýn byl americkým hlídačem v EU, a to se druhým nelíbilo. Odchod z EU může ohrozit ekonomické možnosti Británie a pak bude Johnsonovo postavení slabé.

 

Jak pevné je postavení prezidenta Ukrajiny Zelenského?

Politika nacionalistického režimu Porošenka, Parubije, Turčinova a dalších přivodila ukrajinskému lidu rozčarování a je proto hotov volit kohokoliv, třeba Sofii Rotaru. Takto prošel ve volbách Zelenskij. Je samozřejmě loutkou oligarchů. Dělí se o něj Kolomojskij s Pinčukem a Achmetovem. Zbývá mu jen bavit celých pět let publikum. Je potřeba aby lidé netruchlili, protože hospodářství země je slabé, a problémy, které slíbil vyřešit pro obnovení klidu, viditelně řešit nechce. Období v politice může tomuto klaunovi trvat krátce. Bude mít rok na výdrž.

 

Znamená to, že tito politici nebudou opět zvoleni?

U Trumpa je druhé funkční období možné. On není jen podivín, jinak by nebyl miliardářem. Obratně hraje na podvědomí Američanů na tajných strunách. Tito lidé bohužel, anebo naštěstí, neoplývají bystrostí, většinou mají nízké IQ a obzor omezený sociálními potřebami. Trump se jim líbí. Z elit jsou unaveni, protože ony se nezajímají o rozvoj průmyslu USA, o rozvoj sociálních služeb a o řešení rasových problémů.

Britský lid Johnsona nevolil. Pro elitu je jejich. Může dělat co chce, chodit v trenýrkách, nebo po Londýně jezdit na kole, patří k nim. Dokončil všechny určené soukromé anglické školy atd. Jenže nyní před ním stojí výzva, kterou, myslím si, nedokáže zvládnout – udržet sociální a hospodářskou stabilitu po odchodu z EU. Pak bude stažen bez ohledu na to, zda je vyvoleným elit nebo ne.

U Zelenského nelze mluvit o druhém funkčním období, v prezidentském křesle může být sotva rok. Oligarchové si s ním pohrají a potom ho odvrhnou. Neřeší a nehodlá řešit žádný závažný problém v zemi, a to může vést k výbuchu nespokojenosti. Někdo to může využít a podnítit nový majdan.

Říká se, že i Macron je pro Francii netypický prezident. V Itálii v parlamentních volbách zvítězila  strana vytvořená klaunem. Dokonce Erdogana nazývají skandálním populistou. Že by lidem chyběla radost a lehkost politiků staré formace?

Macrona skutečně leckdo považuje za zlého podivína, který rozhání žluté vesty obušky a slzným plynem. Jeho popularita rychle klesla a nové zvolení mu nehrozí. V západních zemích roste požadavek na populismus. Je v tom únava z dřívějších elit, které k ničemu nebyly a jen se zabývaly  globalistickou finanční politikou.

Pozitivní populisté, jako Erdogan, Orbán, Salvini i rusofob Kaczinský se zajímají o národní záležitosti, chtějí oslabit kontrolu EU, vrátit státům dřívější svrchovanost, právo vládnout svým rozpočtem a další. Stávající elity usilují jen o klamání lidí.

Převzato z AIF

Outsidermedia.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář