Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pevné místo

17. 8. 2022

Pevné místo

Marek Řezanka 

Premiér Petr Fiala konečně veřejnosti vyslal signál, koho že to v každém případě podrží: Ministr Rakušan má pevné místo v naší vládě. Nevidím důvod pro to, abych mu nevěřil.“ Co na tom, že kauza Dozimetr bobtná a že se ministr Rakušan zaplétá do zjevných nesrovnalostí a lží čím dál více? Petr Fiala Víta Rakušana potřebuje. Dovedu si představit, jak ten svému premiérovi naznačil, že padne-li on, padne celá vláda, protože STAN to pak zabalí.

Ti, kteří měli doporučit Vítu Rakušanovi Petr Mlejnka, to popírají – a Rakušan „po grossovsku“ mlží. Prý ohledně referencí nebylo třeba přímého styku, ale postačily esemesky v mobilu pana Mlejnka. Čím dál lépe. Podezření, že ministr Rakušan kryje nezákonné jednání, narůstá. Premiér Fiala ho ale neodvolá. To je patrně ona dlouho proklamovaná změna a nová politická kultura spojená s transparentností. Fiala nám transparentně ukazuje pomyslný prostředníček – a zaštiťuje se arogancí moci.

  Milion chvilek pro demokracii (či spíše totalitu?) zatím nemá čas kauze pana Rakušana se pořádně věnovat, neboť je zaměstnán honem na pana Babiše: „Potřebujeme prezidenta, který bude vykonávat svůj úřad v souladu s jeho nejlepšími tradicemi a ústavou a bude dbát víc o veřejný zájem než o svůj vlastní. Potřebujeme prezidenta, který bude důsledně hájit podmínky pro svobodný a důstojný život každého občana a budoucích generací. Potřebujeme prezidenta, který bude společnost spojovat, ne rozdělovat.“ Tomuto spolku by měl někdo vysvětlit dvě věci: 1) Pokud se jim pana Babiš nelíbí, ať ho v případě, že bude kandidovat na Hrad (což stále není jasné), jednoduše nevolí. Ale nemají právo ho vylučovat ze svobodné politické soutěže. 2) Jejich výzva „Za prezidenta, kterému nehrozí kriminál“, je toliko plácnutím do vody, pokud zároveň nepřijdou s výzvou „Za ministra vnitra, který není podezřelý z propojení s organizovaným zločinem“. Umíme si asi představit, co by následovalo, kdyby to, co se děje kolem ministra Rakušana, vypuklo ohledně ministra z ANO, že?

 Premiér Fiala učinil osudový krok: Jednoznačně se přihlásil k panu Rakušanovi, s nímž nyní stojí i padá. Na nás, občanech, je, abychom toto do nebe volající jednání nenechali bez odezvy. Napojení organizovaného zločinu na politiku není možné připustit, a rozhodně ho nelze tolerovat. A je třeba dodat, že nic takového za Andreje Babiše v premiérském křesle nehrozilo.

 Tristní vizitkou Bezpečnostní informační služby (BIS) je, že si tohoto propojování nevšimla. Přes deset let používali pánové Gazdík a Polčák šifrované mobilní telefony za účelem, o němž nic nevíme. Mlejnkova manželka měla firmu na zařízení proti odposlechům a rovněž přes deset let udržoval pan Mlejnek vztahy s „nesvéprávným“ panem Redlem – tedy jen ty čistě pracovní. A my se máme tvářit, že se nic neděje? Že je to běžná norma? Možná tak pro Fialovu vládu.

 Škoda, že je Michal Koudelka tolik zaměstnán hledáním lidí, kteří „znevažují“ pravdivou kritikou Dona Vita – a nemá čas se věnovat takovým „nepodstatným maličkostem“, jakými jsou styky politiků s lidmi z podsvětí.

 Milion chvilek pro totalitu se očividně k nápravě těchto nepravostí nemá. Je tedy třeba po něm převzít štafetu. Nebo snad chceme u moci udržovat vládu, která se každou neděli pomodlí ke svatému Havlovi s tím, že je třeba zlikvidovat opozici, aby se pevné místo v systému ještě více upevnilo?