Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petr Markvart - Jak jsme se radovali z eskalace napětí

24. 10. 2023

Petr Markvart - Jak jsme se radovali z eskalace napětí

Ty křečovité veletoče a bezpečnostní krize posledních let, jsou odrazem marné snahy demokratických i republikánských vlád Spojených států o zastavení postupujícího oslabování jejich vlivu na světové dění, píše na facebooku Petr Markvart.

Petr Markvart

24. října 2023 - 02:20

 

Válka na Ukrajině zničila vztahy Evropy s Ruskem a současný konflikt na Blízkém východě je zase snahou vybojovat si zpět vliv na vývoj v Egyptě, Saúdské Arábii a v dalších zemích oblasti. Noční můru Američanů, spočívající ve spolupráci Německa a Ruska, se sice podařilo ukrajinským dobrodružstvím prozatím odvrátit, ale blízkovýchodní relace se zatím jeví jako o mnoho složitější, kterou rozhodně nevyřeší sabotáž strategického plynovodu. I proto, že zdejší obyvatelé mají Spojených států plné zuby a - na rozdíl od Evropanů - jsou připraveni o svůj další osud bojovat.

 

Saúdská Arábie a Írán uzavřely totiž 10. března letošního roku dohodu, zprostředkovanou čínskými diplomaty, o znovunavázání diplomatických, bezpečnostních, obchodních a kulturních vztahů, ukončených íránskou revolucí r. 1979 a krizí v r. 2016. Půlstoletí vzájemného okopávání, prostřednictvím různých proxy konfliktů, by tímto mělo skončit. To by zároveň znamenalo i konec konfliktu mezi Jemenem a Saúdskou Arábií, ukončení sektářského násilí mezi sunnity a ší'ity v Sýrii, v Iráku i v Libanonu. V srpnu byly navíc obě země přijaty do společenství BRICS a též znovu otevřely své ambasády v Rijádu a Teheránu. Írán zahájil kroky k normalizaci svých vztahů i se svým dalším rivalem, Spojenými arabskými emíráty, které míří od 1. ledna 2024 též do BRICSu, stejně jako nepsaný lídr arabského světa Egypt.

 

BRICS, malý krok pro ně, kolaps pro nás?

Spojené státy přesunují do východního Středomoří, k ohnisku zástupného konfliktu Izraele s palestinskými radikály, největší vojenskou sílu od svého odchodu z Iráku. Formace zahrnují dva svazy letadlových lodí CVN 78 a CVN 69, které disponují, kromě letadlových lodí Gerald R. Ford and Dwight D. Eisenhower, dohromady stovkou bojových letounů F/A-18E a F/A-18F, dalšími podpůrnými letouny a vrtulníky, dvěma raketovými křižníky třídy Ticonderaga, vyzbrojených raketami BGM-109 Tomahawk, torpédoborci třídy Arleigh Burke, zásobovacími loďmi a několika ponorkami. Kromě toho k nim míří i výsadkový obojživelný svaz LHD-5 s vrtulníkovou výsakovou lodí Bataan, obojživelným transportním dokem třídy San Antonio a s výsadkovou dokovou lodí třídy Harpers Ferry, to vše s dalšími vrtulníky, korvetoplány, letouny typu STOVL, vyloďovacími plavidly, tanky a dalšími bojovými vozidly a k tomu s kompletním 26. expedičním výsadkovým sborem s dvěma tisícovkami příslušníků námořní pěchoty.

 

 

Kromě toho již v oblasti operují příslušníci všech druhů vojsk Spojených států na základnách v Jordánsku, Sýrii, Iráku, Bahrajnu, Kuvajtu, Kataru, Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech a v Džibutsku. Ti disponují další bojovou silou, zahrnující bojové letouny, vrtulníky, bezpilotní prostředky, tanky, plavidla atd. Dohromady budou mít Spojené státy v bojové pohotovosti 25 tisíc vojáků expedičních sil a dalších cca 40 tisíc těch, kteří jsou stále dislokováni v oblasti. K tomu sem přisunují i protiletadlové a protiraketové komplexy MIM-104 a THAAD a obsluhami. No, to tedy na humanitární pomoc či misi dobré vůle rozhodně nevypadá. Politika dělových člunů je zpět a Blízký východ je opět na pokraji války.

 

A my do toho hýkáme válečná hesla, kdy po Rusovi musí nyní porozumět naší síle nově i Arab, Peršan, Palestinec. Od jednoho zdroje energetických surovin už jsme se nechali odříznout a teď jsme na nejlepší cestě zopakovat totéž i podruhé. Občas mi připadá, že žiju mezi šílenci nebo dobrovolnými sebevrahy. Ale ta demokracie a možnost volit si co čtyři roky jiné zaprodané blbce za to přece stojí! Nebo ne?

 

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)