Jdi na obsah Jdi na menu
 


Paul Craig Roberts - Ruská mírová politika podporuje válku

28. 2. 2021

Paul Craig Roberts - Ruská mírová politika podporuje válku

 

25. února „volební zloděj“ nařídil letecký útok USA na Sýrii, při kterém bylo zabito 17 Íránců. Americké a izraelské útoky na Sýrii pokračují již léta a nemají žádné odpovědi  kromě syrských a ruských slov vůči USA a Izraeli za porušení mezinárodního práva.

Paul Craig Roberts, americký publicista

28. února 2021 - 09:01

 

Je zřejmé, že americko-izraelská agenda má přednost před mezinárodním právem, píše v komentáři americký publicista a ekonom Paul Craig Roberts.

 

Po letech váhání Rusko nakonec povolilo Sýrii získat systémy S-300, které, pokud mají povoleno použití, jsou schopné zabránit americkým a izraelským útokům. Protože rakety nejsou nikdy použity, považuje je Washington jen za další blaf zbabělé ruské vlády, která nebude bojovat.

 

Andrew Korybko, americký politický analytik bydlící v Moskvě, se snaží rozpoznat ruskou politiku ochrany Ruska před útoky USA a Izraele na Sýrii. Uznává, že zatímco Rusko oficiálně považuje izraelské a americké útoky na syrské území za porušení mezinárodního práva, „nedělá nic proti tomu, aby je zastavilo“. 

 

Poukazuje na „objektivně existující a snadno ověřitelnou skutečnost, že S-300 nikdy nebyly použity k obraně Sýrie, přestože tam byly vyslány koncem roku 2018 za tímto výslovným účelem“ jako důkaz, že Moskva „pasivně napomáhá těmto náletům“.

 

Korybko předpokládá, že tolerování náletů ze strany Kremlu je součástí ruského „velkého strategického„ vyrovnávacího aktu “, který se snaží prosazovat takzvané„ kompromisní politické řešení “konfliktu v zemi, které předpokládá případné stažení íránských sil a jejich spojenců jako je Hizballáh při možné výměně za to, že Izrael a USA zastaví jejich konvenční agresi proti Arabské republice. “

 

Jinými slovy, navrhuje, aby se Kreml podílel s Izraelem při vyhánění syrského íránského spojence: „Kreml nadále upírá SAA právo používat S-300 za účelem obrany svých spojenců před izraelskými a americkými útoky proti nim. Toto jednání velmi silně naznačuje, že Rusko usiluje o machiavellistickou strategii, přičemž neoficiálně doufá, že izraelské a americké stávky povedou k nucenému odchodu Íránu a Hizballáhu ze Sýrie.

 

Pokud má Korybko alespoň částečně pravdu, nerozumí Kreml americké a izraelské agresi. To, co Kreml nechápe jako nepřátelství, bude to, co povede k válce, nikoli to, že Sýrie použije S-300 k obraně svého území před útokem.

 

Pokud je v pořádku zaútočit na Íránce a Hizballáh v Sýrii, Washington dospěje k závěru, že je v pořádku zaútočit na Íránce v Íránu a na Hizballáh v Libanonu.  To násilí a nestabilitu rozšíří, nikoli sníží. Hizballáh je vše, co brání další izraelské invazi do Libanonu a rozdělení této země.  Ruský postoj na Blízkém východě je tak slabý, že podporuje další útoky USA / Izraele.

 

Jinými slovy, místo toho, aby se situace uklidnila, ji politika Kremlu rozněcuje.

 

Jakému ruskému zájmu navíc slouží vyhnání syrských íránských spojenců a Hizballáhů ze Sýrie?   Slouží pouze zájmům Washingtonu a Izraele. Ruská politika, jak ji předpokládá Korybko, naznačuje, že Rusko souhlasí s tím, že je třeba omezit Írán a Hizballáh. Proto lze na Hizballáh zaútočit v Libanonu i v Sýrii a na Íránce v Íránu i v Sýrii.   Ruská politika vylíčená Korybkem může být pouze selhání.

 

Washington a Izrael budou ve svých útocích pokračovat, protože vědí, že reakcí nebudou nic jiného než slova. 

 

Kreml musí zvážit, která politika je nejméně riskantní: pokračovat ve střelbě neúčinných slov nebo raket, které činí útoky nákladnými.  Nejjednodušším a nejjistějším způsobem, jak nastolit mír na Středním východě, je oznámení paktu o vzájemné obraně mezi Ruskem, Čínou, Íránem a Sýrií, jako mutace smlouvy NATO, že útok na jednoho je útokem na všechny.

 

Na obvinění, že by to vedlo k válce, lze odpovědět otázkou: proč tedy NATO neválčí?   Pokud je pravděpodobné, že válka bude výsledkem útoku, tak si to  agresora rozmyslí.   Dokud je agrese tolerována, roste, pokud není opětováno. Toto bylo oficiální vysvětlení  vzniku druhé světové války po tři čtvrtě století.

 

Kreml by mohl pochopit, že 90% americké politiky na Středním východě je určováno Izraelem a izraelskoamerickými agenty, sionistickými neokonzervativci. Bidenův režim je jimi zásoben.  Izrael chce větší Izrael a neokonzervativci chtějí americkou hegemonii na Středním východě, aby Izrael dostal to, co chce. Izrael po celá desetiletí pomalu a trpělivě krade Palestinu a nyní chce postupovat rychleji.  Zničení Iráku a Libye Washingtonem posunulo plán vpřed.  Zničení Sýrie probíhalo, dokud nezasáhlo Rusko a nezabránilo likvidaci Sýrie.  Sýrie je ale stále částečně rozdělená země a Sýrie, Hizballáh v jižním Libanonu a Írán jsou zbývajícími překážkami americké a izraelské nadvlády na Středním východě. Bude-li této hegemonie dosaženo, může Rusko očekávat ze strany Washingtonu podporu muslimů v Ruské federaci a v bývalých sovětských asijských republikách.

 

Jak americký generál Tod D. Wolters Rusům před třemi dny znovu řekl, zjevně bez účinku, Spojené státy považují Rusko za „trvalou existenční hrozbu pro USA“  

 

(rp,prvnizpravy.cz,pcroberts,foto:arch.)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář