Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pánové Putin a Si vypustili účast na G 20

5. 9. 2023

Pánové Putin a Si vypustili účast na G 20

5.9.2023 09:09

 

V jistém smyslu nastávající summit G 20 bez Vladimira Putina a Si Ťin-pchinga ztratí šťávu. Jsou pevným tandemem představujícím zásadní protiváhu Západu, Rusko jako vojenský vyzyvatel NATO, Čína co by sice dočasně churavějící, ale pořád 2. ekonomická supervelmoc světa.

Můžeme se jen dohadovat, co oba světové opoziční lídry vedlo k tomuto kroku, ale překvapit by nás to nemělo.

Svět se rozděluje i uspořádává v nová uskupení a poduskupení.

Obrovskou nevýhodou uskupení G 20 je, že není myšlenkově jednolitou formací  typu G7, která představuje ideologicky a geopoliticky euroatlantickou ulitu, zcela jednostranné povahy. Zcela určitě dnes nepředstavuje skupinu sedmi ekonomicky nejvyspělejších zemí světa jen sedmi nejvyspělejších západních zemí, nic více, nic méně. Rok co rok vypouští svá ultimáta, někdy účinnějšími, jindy méně.

V tomto smyslu uskupení G 20 odpovídá pluralistickému vidění světa, ovšem vnitřně rozvráceného stále více zjitřenými vztahy mezi Západem a Východem. V poslední době se stalo platformou pro až hysterický boj proti Rusku a podporující bezvýhradně vždy a jen Ukrajinu…V mezinárodně politické agendě se tak stává hříčkou pro západní státy, které často bez logiky programu, který by měl být převážně ekonomický řeší donekonečna ukrajinské triviliality…

Že se této akce nezúčastňuje Vladimír Putin je logické, nebylo by to poprvé. Ale u Si Ťin-pchinga se však jedná o premiéru.  Ale znovu opakuji, není to překvapivé. Především platí, co už jsem uvedl, svět se zároveň rozděluje, ale i spojuje. Mezi Čínou i Indií plápolá  vícero sporů, hraničních, ve vztahu k Pákistánu či v ekonomické rivalitě  a vůbec v otázce uspořádání v indopacifickém prostoru. A Je nesporné, že premiér Módí využívá celosvětové nadšení Západu pro Indii, a zejména USA, kde jeho státní     návštěva byla doslova triumfální, jako silného trojského koně proti Číně a Rusku. A lavírování mu jde skvěle a umí skvěle parazitovat.

Zatímco tandem  Si Ťin-pching a Putin vidí USA a NATO jako hlavní příčinu ruptury mezinárodních vztahů a chtěli mimochodem na Summitu BRICS posílit povahu nově složené organizace coby protiváhy G7 a Západu, Naréndra Módí chce tak říkající, tak trochu participovat na hřejivé spolupráci s každým.

A tak jestliže čínské vedení v nedávné době varovalo středoasijské státy, aby nepřeneslo na své území  postupy ukrajinské války proti Rusku, podobné prohlášení by od Módího  nebylo možné očekávat.

To, jakým nejednoznačným směrem se ubral vývoj Bricsu na Summitu v Johannesburgu jistě s výjimkou rozšíření, v podobě přijetí arcinepřítele USA Iránu i rebelů z OPECu+ se Si Ťin-pchingi zjevně nelíbil a i zde oproti plánu zcela  vypustil bez vysvětlení celý rozhodující den jednání s projevy hlavních účastníků a nechal za sebe mluvit svého přítomného ministra obchodu.

Nuže má svou logiku, že tandem Si  – Putin summit G 20 nenavštíví. Jejich země představují někdy zlobivou, ale jistě významnou součást světa a možná světa, který představuje rozhodující politickou alternativu dneška…

Jiří Vyvadil

vasevec.cz