Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orbán, aneb kdo vyhrál a kdo prohrál…

2. 2. 2024

Orbán, aneb kdo vyhrál a kdo prohrál…

 

2.2.2024 08:06

Mnohý je rozčarován z chování a výsledků jednání Petra Fialy nejen v Česku, ale i v zahraničí.

Jde ve stopách československých přikyvovačů Brežněva  a normalizátorů.  Když je na půdě EU, dovede jenom přikyvovat a ještě častěji jen bez povšimnutí mlčet. Na rozdíl od něho je Viktor Orbán v Evropě tou nejtěžší politickou váhou, kterou se snaží naklonit nejvyšší evropského mainstreamu, kteří skutečně něco politicky znamenají.

A tak  Macron zve do Paříže Orbána k diskuzím, a přijímá ho v okázalém stylu pomyslného pána Evropy a radí se s ním, co by se pro východní část Evropy mohl udělat. Italská premiérka Melonni  si velmi intenzivně volala s Orbánem a ještě v Bruselu s ním šla do vybrané restaurace, aby hledala styčné plochy a připravit možný kompromis ohledně možné půjčky  Ukrajině ve výši  50 mld. eura.

Viktor Orbán už ví, že v EU dávno  neplatí svoboda slova a sám to zažil, když jej vyhnali z nejsilnější frakce Evropských lidovců.

Kvůli jeho trvalému nesouhlasu s podporou Ukrajiny nyní hrozilo, že nedemokratická Evropská unie zvolí nejvyšší formy brutalistního  nátlaku a peníze zadržované Maďarsku kvůli údajnému nedodržování právního státu (Orbánovci  odmítali  například výuku k různému sexuálnímu chování ve školách)  měly připadnout  Ukrajině.

Orbán, trvale a otevřeně sází, že v amerických listopadových volbách v roce 2024 zvítězí Donald Trump, a proto prosadil významný kompromis podle z původní pětileté půjčky na 50 mld na rozdělení po částech. A tak podle portálu Strana UA 1. února směřuje na Ukrajinu fakticky doslova záchranný baliček balíček ve výši Ukrajina dostala 12,5 miliardy eur

Program je navržen pro roky 2024-2027. Tedy v průměru 12,5 miliardy eur ročně.

Orbán tak prosadil maximum možného. Jak poznamenává The Guardian, tak jak si stanovilo Maďarsko, na konci roku 2025 proběhne samostatné hlasování. O tom, zda bude Ukrajině poskytnuta další tranše.

A do té doby se může dít mnohé, ba všechno.

Trump se může stát americkým prezidentem, odpadnou další příznivci Ukrajiny  jako nizozemský premiér  Rutte, český Fiala a další. A hlavně EU si může zažít (a měla by) své zemětřesení také.

A jako lákavá pravděpodobnost zůstává možnost pohry Ukrajiny či pád jeho čím dál nebezpečnějšího prezidenta Zelenského.

Tak kdo vyhrál a kdo prohrál?

Jiří Vyvadil

vasevec.cz