Jdi na obsah Jdi na menu
 


OilPrice bije na poplach. Expanze BRICS by mohla přetvořit globální trhy s energií

25. 8. 2023

OilPrice bije na poplach. Expanze BRICS by mohla přetvořit globální trhy s energií

Janinna 25. 8. 2023 2 komentáře

BRICS, svět, Západ

Lídři BRICS se sešli v Jižní Africe, aby diskutovali o budoucnosti bloku, píše OilPrice. 

OilPrice uvádí, že BRICS si klade za cíl nejen posílit spolupráci, ale také vytvořit silnou mezinárodní alianci navrženou tak, aby čelila západnímu vlivu. Uprostřed tohoto strategického tlaku se BRICS snaží rozšířit svůj dosah a zahrnout velké množství zemí z „globálního jihu“, přičemž jádrem je Afrika, Latinská Amerika a Střední východ.

Hlavy států jako ruský prezident Putin, čínský prezident Si Ťin-pching a jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa dali jasně najevo své záměry: zpochybnit zakořeněnou geopolitickou dominanci Západu.

Dále OilPrice upozorňuje na to, že pozornost médií se obrátila směrem k probíhajícím iniciativám „de-dolarizace“ vedeným Čínou, Ruskem a dalšími mimo rámec BRICS. I když je znepokojení Západu hmatatelné, jeho zaměření může být nesprávné.

Pod povrchem se formuje impozantní energeticky orientovaný blok, který spojuje BRICS s klíčovými exportéry energie, jako je Saúdská Arábie, Egypt a potenciálně Alžírsko a Spojené arabské emiráty. 

Ačkoli to není oficiálně vázáno na členství v BRICS-OPEC+, sbližování zájmů v seznamu zúčastněných nebo pozvaných zemí by mohlo způsobit revoluci na energetických a komoditních trzích. 

Integrovaná aliance energetických gigantů by přetvořila globální bezpečnost dodávek energie a možná by upřednostnila trasy BRICS. 

Potenciální integrace OPEC a zemí vyvážejících plyn do BRICS ohrožuje západní energetické zájmy.

PŮVODNÍ ČLÁNEK

Všechny země zahrnuté v asociaci (Rusko, Jižní Afrika, Indie, Čína a Brazílie) přijaly konečnou Johannesburgskou deklaraci konsensem. 

Místo původně plánované „pětky“ bude organizace doplněna o šest nových členů z různých částí světa – jde o Argentinu, Egypt, Írán, Spojené arabské emiráty, Saúdskou Arábii a Etiopii.

Přední světová média považují expanzi BRICS za výzvu dominanci Spojených států a G7 na světové scéně, rozhodnutí o nových členech rovněž označují za vítězství ruského prezidenta Vladimira Putina a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Redaktor arabských novin dokonce na pozadí summitu napsal, že unipolární svět přestal být realitou a BRICS označil za záchranné lano.

Americké noviny The New York Times o expanzi BRICS píší, že tato skupina zemí se nyní snaží „zpochybnit“ dominanci západem vedených platforem, jako jsou G7 a Světová banka.

Švédský list Dagens Industri poznamenává, že země BRICS „se chtějí stát protiváhou západní dominance ve světě“. Publikace zdůrazňuje, že jedním z cílů BRICS je vytvoření „další světové měny, která může konkurovat dolaru“.

Euractiv zase uvádí, že plány BRICS na rozšíření a propagaci Nové rozvojové banky jako alternativy ke stávajícím finančním institucím vyvolávají na Západě obavy.

The Wall Street Journal se domnívá, že expanze BRICS je vítězstvím prezidenta Číny a prezidenta Ruské federace.  Podle deníku to byli tito vůdci, kdo se snažil o růst bloku tváří v tvář rostoucí geopolitické a ekonomické konkurenci se Západem.

Podle amerického vydání Newsweek Moskva a Peking využily výroční setkání jako příležitost k úderu na Spojené státy a představily USA jako hegemonní mocnost, která nechce konkurenci nových sil na světové scéně.

Autor článku podotýká, že použití sankcí ze strany Washingtonu nepřinutilo ty země, proti kterým byly zavedeny, změnit svá rozhodnutí. Zároveň mohou sankce přispět k vytvoření nové globální finanční architektury, která je imunní vůči restriktivním opatřením, dodává publikace.

Newsweek poznamenává, že potenciál pro vážné strategické důsledky pro Washington je zjevně přítomen.

Za „militantní“ označilo projev vůdců Ruské federace a Číny i australské vydání Sydney Morning Herald. Podle deníku prezidenti v prohlášení naráželi na konkrétní zemi, která se snaží ublížit rozvojovým zemím kvůli posedlosti udržováním své hegemonie.

Jamal al-Kashki, šéfredaktor egyptského časopisu Al-Ahram Al-Arabi, napsal v článku pro celoarabské noviny Ash-Sharq Al-Awsat, že unipolární svět již není realitou. 

Rusko se podle jeho slov vrátilo na mezinárodní scénu, Čína je v nové fázi, Indie, Brazílie a Jihoafrická republika za nimi nejsou daleko.

Jamal al-Kashki podotýká, že tyto země vytvořily nový pól, který je na hony vzdálen představám politologa  Francise Fukuyamy nebo bývalého poradce amerického prezidenta Zbigniewa Brzezinského o unipolárním světě a dominanci Washingtonu.

Píše, že země jihu si již nemohou dovolit luxus rozjímání a vyřizování účtů a že washingtonský „deštník“ má mnoho děr a nemůže ukrýt ty, kdo jej používají.

Podle redaktora arabské publikace je BRICS záchranným lanem pro ty, kteří se drželi myšlenky připojení.  Samotný článek se jmenuje „BRICS píše konec dějin Fukuyamy“.

https://ria.ru/20230824/briks-1892045508.html

Nové složení BRICS bude kontrolovat 80 % světové produkce ropy!

Po přidání Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a Íránu k BRICS bude blog kontrolovat lví podíl na produkci „černého zlata“ ve světě .

Totéž platí pro prudký růst HDP nových zemí BRICS. Bude činit 30 % světového HDP a přesáhne 30 bilionů dolarů.

pokec24.cz