Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odvěká touha německých císařů po nadvládě vedla ke snaze rozdrobit český stát.

2. 2. 2024

Odvěká touha německých císařů po nadvládě vedla ke snaze rozdrobit český stát.

 

„V roce 1182 usiloval císař Fridrich Barbarossa o odtržení českého státu od Moravy. Moravu proto prohlásil markrabstvím. Nebezpečí rozdělení dosud jednotného českého státu na dva celky vyhovovalo říšské mocenské politice, usilující o to, aby na východních hranicích Německa byly jen drobné státy, neschopné klást odpor. Teprve v roce 1189 bylo nebezpečí odstraněno opětovným spojením Čech s Moravou.

Když se nepodařilo trvale likvidovat náš stát, pokusil se císař Barbarossa vyjmout území pražského biskupa z pravomoci pražského knížete. Biskup pražský byl pro­hlášen za říšského knížete. To významně oslabovalo český stát. Zlikvidovat separatis­tické tendence se podařilo až v roce 1197 Vladislavu II.

Nepřipomíná to nadiktovaný vznik Protektorátu Čechy a Morava? Zkušenosti s německým sousedem nebyly nikdy pozitivní, ani ve středověku, ale ani v novověkých dějinách.“

 

Z díla: „Germánská negativa v českých dějinách  7.-12. století“, prof. PhDr. Jiří Frajdl, CSc.

 

 

Poznámka ČNL: Císař F. Barbarossa, po kterém Němci pojmenovali plán na přepadnutí Sovětského svazu, usiloval o rozdrobení českého státu a proto, jak píše pan prof. Frajdl, prohlásil Moravu za markrabství. Podle našeho názoru Markrabství moravské definitivně zaniklo současně se zánikem Rakouska-Uherska a vznikem Československé republiky. Odvolávat se v současných státoprávních podmínkách na Markrabství moravské je archaismus, který je zcela odtržený od reality, a proto je pouhým snem, nikoliv realitou.

 

Čas buď potvrdí naše úvahy nebo, i když to vůbec nepředpokládáme, ukáže, že se mýlíme.