Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odborník okomentoval „plán Putin-Patrušev“ týkající se Běloruska

4. 1. 2021

Odborník okomentoval „plán Putin-Patrušev“ týkající se Běloruska

Ljubov Stěpušova

30. prosince 2020

 

Běloruští analytici předpokládají, že Rusko má plán Putina a Patruševa zaměřený na Bělorusko. Znalec Vladimir Lepjochin předpokládá, že takový plán neexistuje, ale pracuje se na realizaci „cestovních map“ Svazového státu, bohužel však ne s běloruskou společností, jen s Lukašenkem.

 

Plán Putin-Patrušev

Vydání Běloruské novosti se považuje za nezávislý zdroj. Zveřejnily článek Andreje Fjodorova s názvem „Plán Putin-Patrušev. Lukašenko ztrácí potenciál pro vzdorování Kremlu“.

Autor popsal vztahy mezi Ruskem a Běloruskem v posledním roce, hlavně po volbách 9. srpna a učinil závěr, že se zvýšilo nebezpečí pro svrchovanost Běloruska z východu. Podle toho vytvořil Kreml vlastní plán překonání běloruské krize, který předložil koncem srpna tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev Minsku. Ředitel Minského centra strategických studií Arsenij Sivickoj se domnívá, že se v tomto plánu „jedná o osvobození a případně návrat do země kandidátů na prezidenta a lidí z jejich týmů k projednání ústavní reformy v rámci celonárodního dialogu“.

Podle Sivického obsahuje reforma přechod na parlamentně-prezidentskou formu vlády a zorganizování nových parlamentních a prezidentských voleb, ale bez účasti současného prezidenta. Kreml je prý připraven dát mu záruku bezpečnosti a nové vládě „na přechodnou dobu poskytnout ekonomickou podporu ke stabilizaci situace“. Odmítnout plnění plánu Putin-Patrušev může podle Sivického vést v nejbližším týdnu k eskalaci napětí mezi Minskem a Moskvou.

Andrej Fjodorov počítá s tím, že Kreml nemusí spěchat a že bude čekat na zesílení nátlaku na běloruskou vládu ze Západu, což ve výsledku zmenší Lukašenkovy beztak nevelké možnosti efektivního odporu vůči Moskvě.

 

Moskva navrhuje partnerství

Odborník Eurasijské ekonomické unie (EAEU) Vladimir Lepjochin uvedl, že Rusko nemůže mít „agresívní a expanzionistické“ plány k Bělorusku, protože již 26 let financuje jeho ekonomiku a „táhne to samo“. Podle něho Moskva již dávno navrhla Minsku pro něj výhodný plán integrace jako součást třiceti bodů budování Svazového státu, ale Lukašenko to nechce a pokouší se dělat ze sebe multivektorového politika, ač v současném světě neexistuje nezávislost. Lepjochin říká: „Může být systém partnerství. A tady je potřeba volit naprosto přesně, kdo je tvůj partner.“ Pokud je vybrán nesprávně a chce jen hledat „odpor“ vůči Rusku, dopadne Lukašenko jako Pašiňjan nebo Janukovič a utrpí nejen on, ale i Bělorusové, stejně jako utrpěl lid Arménie a Ukrajiny.

„Ohledně Běloruska žádný plán Putin-Patrušev není. Jsou struktury, orgány Svazového státu, které pracují tak, aby rozvíjely vztahy mezi Běloruskem a Ruskem podle vzájemně výhodného klíče“, uzavřel Lepjochin.

 

Hlavní chybou Kremlu je přání zapojit administrativní zdroj

Odborník si sám posteskl, že Svazový stát je budován v administrativním režimu, namísto toho, aby se zabýval pozitivní prací. Lukašenkův návrh na poskytnutí ústavního statutu Běloruskému lidovému shromáždění  nevidí jako správný: „Co je to za orgán? Absolutně nepolitický, který nezastupuje zájmy lidu, je to administrativní orgán. Je jasné, že Lukašenko jej potřebuje k legitimizování návrhů svých a svého týmu. Na druhou stranu, proč zhoršovat situaci? Opět se sjednocuje nomenklatura bez alternativ, bez účasti opozice.“

Vinu vidí i na ruské straně. Předpokládá, že není potřeba posilovat parlament Svazového státu, protože „poslanci se budou navštěvovat, popíjet vodku a pronášet přípitky“. Podle něho byrokracie položí Lukašenka i Putina s Patruševem a Svazový stát nezachrání žádné administrativní technologie, když dojde do tuhého. Kde je práce s běloruskou veřejností?

Jen horizontální vazby na úrovni společnosti podle Lepjochina rozhodnou problémy vztahů Ruska a Běloruska. Táže se na reálnou spolupráci lidu, veřejných organizací, ruských a běloruských nevládek, kde je politická komunikace stran a odborné společnosti. Rusko má například vládnoucí stranu Jednotné Rusko. S jakou stranou spolupracuje v Bělorusku? ptá se Lepjochin. V Lukašenkovi nevidí člověka schopného se domluvit. Říká: „Největší problém je ten, že dnes je Lukašenko hlavním subjektem i objektem našich vztahů, má všechny pravomoci přijímat rozhodnutí o dvoustranných vztazích s Ruskem. Ale bohužel není schopný se domluvit.“

Dne 20. listopadu Lukašenko řekl, že by Rusko chtělo privatizovat velké běloruské podniky, ale on to nepřipustí, aby se nestal „něčím přívěskem“. Podle něho není nezbytné opět nastartovat vztahy Ruska a Běloruska, je potřeba se zabývat zesilováním vztahů.

 

Vladimir Putin na tiskové konferenci 17. prosince uvedl, že řešení běloruského konfliktu musí dozrát uvnitř společnosti. Řekl: „Všechno co je naordinováno zvenku, nepracuje k uklidnění situace, ale působí jako výbušné zařízení, jako granát a nikdy nepomůže. Jednoduše musí být trpělivost a musí se počkat, pomáhat všem politickým silám nikoliv se střetávat, ale naladit všechny na pozitivní dialog zaměřený na obranu zájmů občanů.“

Převzato z Pravda.ru

 

outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář