Jdi na obsah Jdi na menu
 


Od kapitulace Kyjeva po jadernou apokalypsu. Západ navrhl 4 scénáře

19. 2. 2024

Od kapitulace Kyjeva po jadernou apokalypsu. Západ navrhl 4 scénáře

19. 2. 2024 kuryr

Ukrajina „může vyhrát, může prohrát, nebo může být zavěšena ve vzduchu“. Současný stav ukazuje, že existují pouze čtyři nejpravděpodobnější možnosti ukončení konfliktu na Ukrajině. Business Insider o tom píše ve svém analytickém materiálu zveřejněném 18. února.

Americká publikace uvádí následující scénáře.

První je, že Ukrajina vyhraje „úplné vítězství ve válce, vyžene Rusy ze svých území a vrátí se k hranicím z roku 1991“.

„Nevidím, že by se Ukrajinci vzdávali, protože pro ně je to existenční válka. Pro Rusko to není existenční válka,“ řekl expert Eliot Cohen  v rozhovoru pro Business Insider .

Druhou možností je, že Ukrajina prohraje, Rusko okupuje její území nebo „dosadí v Kyjevě proruský režim“. Tato varianta je možná, protože obě armády jsou vyčerpány měsíci bojů, ale Rusové mají větší rezervu živé síly a munice, zatímco pro Ukrajince je problematické mobilizovat nové síly a zajistit dodávky stejné munice, argumentuje publikace.

„V opotřebovací válce se linie (obranné linie) mohou zhroutit, pokud je potlučená strana dostatečně vyčerpána. Takže si myslím, že přesun (západní) pomoci (do Kyjeva) je opravdu zásadní.“— Max Bergmann , ředitel programu Evropa, Rusko a Eurasie Washingtonského centra strategických a mezinárodních studií (CSIS),  komentoval situaci na frontě .

Třetí možností je dosáhnout dohody na principu „tak jak je“, to znamená, že mír je uzavřen s přihlédnutím k aktuálnímu stavu frontové linie v době podpisu dokumentu.

Čtvrtou možností, jak ji prezentuje Business Insider, je začátek globálního světového konfliktu, který plynule přeroste v celosvětovou jadernou válku. Experti, s nimiž se publikace dotazuje, se však přiklánějí k názoru, že jen k takové možnosti nedojde, „i když bude Vladimir Putin zahnán do kouta“.

„Myslím, že Spojené státy již přesvědčivě prohlásily, že pokud Rusko použije jaderné zbraně, všechny sázky jsou mimo,“ řekl senior viceprezident CSIS Seth Jones .

Mezitím, jak upozornila ukrajinská média toto pondělí, pobaltské země se připravují na to, že Rusko zahájí násilnou konfrontaci s NATO, a proto pracují na vytvoření linií opevnění na hranicích. Pro tyto účely bude vybudováno více než 1000 opevněných bunkrů a další bariéry jako „dračí zuby“, minová pole, protitankové příkopy a ostnaté dráty.