Jdi na obsah Jdi na menu
 


Od generála Šnejdárka ke generálu Blaškovi

22. 7. 2019

PhDr. Stanislav Balík

 

            O generálovi Josefu Šnejdárkovi jsem ještě v armádě napsal ve Vyškově monografii Českoslovenští legionáři a Josef Šnejdárek – Velitelelství výcviku – Vojenská akadmie 2016. Také jsem o něm natočil přenášku https://www.youtube.com/watch?v=UbDcFD1D2iU . Považuji ho za jednoho z našich nejlepších vojáků naší novodobé státnosti, jeho jméno bohužel nezná ani drtivá většina vojáků natož potom širší veřejnost. Josef Šnejdárek sloužil dvacet let ve Franouzské cizinecké  legii a stal se za první světové války pobočníkem Štefánika. Po první světové válce se v čele našich francouzských legionářů vrátil do  vlasti. Byl velitelem našich vojáků v boji proti Polákům v sedmidenní válce o Těšínsko. Zde osvědčil svůj velitelský talent a odvahu. Stal se pro své vojáky absolutním vzorem velitele, který jde vždy v čele a je pro své vojáky vzorem odvahy a rozhodnosti.

            Velel také našim legionářům na Slovensku, které bylo částečně okupováno Maďary bolševického režimu. Naši vojáci měli zpočátku špatnou bojovou morálku. Je nehynoucí zásluhou tehdy plukovníka Josefa Šnejdárka, že dokázal mobilizovat ve svých vojácích vůli po vítězství. Klidně vylezl ze zákopu a vykouřil si cigaretu přestože byl přímo vystaven nepřátelským kulkám. Po tom co jejich velitel demonstroval, že se nebojí smrti zahájili naši vojáci útok proti Maďarům. Maďaři byli zahnáni na útěk a naše hranice byli zabezpečeny proti této hrozbě.

            Po stabilizaci situace v Československu tehdy již generál Šnejdárek sloužil v řadě velitelských funkcích na Slovensku. Šnejdárek byl svým naturelem rváč a na Slovensku se cítil dobře. Uvažovalo se o tom, že by se stal náčelníkem Hlavního štábu armády, ale nakonec byl pro špatné hodnocení generála Krejčího donucen odejít z armády na vlastní žádost, přestože generál Krejčí byl úředník nikoli bojovník. Z toho důvodu  byl také preferován prezidentem Benešem, který neměl rád silné a bojovné osobnosti. Generál Krejčí selhal stejně jako  jeho prezident. Generál Krejčí nebyl schopen svrhnout bojácného prezidenta, který kapituloval. Generál Šnejdárek by vedl puč proti Benešovi a stanul by v čele obrany Československa. Nikdy by se nevzdal tento rváč a bojovník, který byl v Legii více než čtyřicetkrát zraněný. Všem si doporučuji přečíst jeho autobiografickou knihu – Pochoduj nebo zemři. Generál Šnejdrárek je pro mě stálou inspirací bytostného vlastence  a bojovníka, který se nikdy nevzdává a bojuje všemu navzdory.

            První kolaborantskou vládou, která se  pokusila destruovat naši státnost byla vláda premiéra Nečase. Jeho ministrem obrany byl tehdy Alexandr Vondra za ODS, který dělal vše proto, aby zničil naši armádu stejně jako premiér destruoval naši státnost svou kolaborantskou návštěvou Bavorska a svým patolízalským projevem v místním parlamentě v Mnichově. Tehdy se ministrovi vzepřel velitel Společných sil v Olomouci generál major Hynek Blaško. Měl jsem být tehdy s více než sto důstojníky také propuštěn. Proti tomu  se tehdy postavil generál Blaško a velitel Vojenské akademie. Ministr obrany snížil drastické škrty lidí  v armádě a já jsem byl zachráněn, ale spoustu mých kamarádů ne. Ministr Vondra neprodloužil generálovi Blaškovi kontrakt a propustil ho z  armády. Společné síly v Olomouci byly zrušeny a z naší armády se stalo s definitivní platností vládní vojsko, které je stínem skutečné armády. Silná a statečná osobnost byla donucena z armády odejít. Psal se rok 2012, generál Blaško se nestal náčelníkem Generálního štábu jak jsem tajně doufal. Náčelníkem Generálního štábu se stal generál Petr Pavel. Ministr obrany Alexandr Vondra preferoval patolízalské kolaboranty. Nová kolaborantská mediální hvězda byla vynášena do nebe a byla pro ni připravena hvězdná kariéra. Podobně oslnivou kariéru zažil kdysi plukovník Moravec.

            Generál Blaško je vlastenec, který slouží svému národu. Vždy byl pro mě vzorem bytostného vlastence, náročného, ale spravedlivého velitele. Všechna osobní setkání s ním byla pro mne skutečným zážitkem a rád na ně dodnes vzpomínám. V jeho osobě pro mě ožil duch generála Šnejdárka, kterého jsem vždy dával za vzor svým studentům. Generálův vstup do SPD a jeho volební kampaň byla logickým výústěním jeho služby našemu národu. V minulém roce vedl stejně jako já neúspěšnou kampaň v senátních volbách, ale v tomto roce byl úspěšný kdy z osmého místa se probojoval na první místo kandidátky SPD. Jsem rád, že jsem svým malých dílem k tomu mohl přispět když jsem o něm šířil pravdivé informace mezi lidmi.

 

V Častohosticích 22.7. 2019 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář