Jdi na obsah Jdi na menu
 


O hrozbách pro globální potravinovou bezpečnost a dodávky ukrajinského obilí na světové trhy

22. 6. 2022

O hrozbách pro globální potravinovou bezpečnost a dodávky ukrajinského obilí na světové trhy

22.06.2022 11:25

     Mediální zpráva

 

V poslední době jsme nuceni evidovat stále více prohlášení západních představitelů a členů OSN, která je opakují o hrozbě rozsáhlé potravinové krize kvůli nedostatku obilí a hnojiv na světových trzích, vyvolané údajnými akcemi Ruska na Ukrajině. Taková nepodložená obvinění se bohužel stala strašidelným tématem v projevech amerických a evropských představitelů, u kterých musíme znovu zopakovat skutečné základní příčiny těchto problémů.

 

V otázce blokování námořní přepravy ukrajinského obilí zdůrazňujeme, že ruská strana nikdy nebránila a nebrání vývozu obilí z černomořských přístavů Ukrajiny. Bezpečná plavba v ukrajinských teritoriálních vodách a používání přístavů je ve skutečnosti v současnosti nemožné kvůli vysokému minovému nebezpečí a hrozbám ostřelování ze strany Kyjeva. Podle dostupných informací ukrajinské úřady nainstalovaly v Černém a Azovském moři asi 420 kotevních min, z nichž některé jsou unášeny v moři, Bosporu a Dardanelách, pobřežních vodách černomořských států včetně Turecka a Rumunska. Kyjev navíc zablokoval a drží 70 zahraničních lodí ze 16 zemí v šesti přístavech – Cherson, Nikolaev, Černomorsk, Očakov, Oděsa a Južnyj. Pozoruhodně málo se o tom mluví, že existuje přinejmenším několik dalších způsobů, jak vyvážet obilí z Ukrajiny, včetně železnice a řeky, a také způsobů, jak do země dovážet západní zbraně.

 

Ruská armáda ze své strany vytvořila nezbytné podmínky pro bezpečný provoz dvou námořních humanitárních koridorů: v Černém moři pro výstup ze šesti uvedených ukrajinských přístavů jihozápadním směrem z teritoriálních vod a v Moři ​Azov pro výstup směrem k Černému moři. Dnes je možné pro export zemědělských produktů využít přístavy Mariupol a Berdyansk. Kromě toho se potvrzuje připravenost Ruska pomoci při zajišťování nerušeného vývozu ukrajinského obilí zahraničními loděmi, pod podmínkou jejich kontroly pašování zbraní a odmítnutí Kyjeva provokovat, vytvářet minové hrozby a napětí v Černém moři.

 

Pokud jde o otázky zabezpečení potravin, je třeba připomenout, že od začátku roku 2020 ceny potravin a energií výrazně vzrostly na pozadí pandemie koronaviru, nepříznivých klimatických jevů a -co je důležité - systémové přepočty ve finanční a hospodářské politice západních zemí. Potíže, které se v tomto ohledu objevily na světových trzích (zvýšení sazeb za přepravu a pojištění, přerušení dopravního spojení), byly poté extrémně prohloubeny bezprecedentním sankčním pronásledováním Ruska. Porušování platebního systému a zásobovací logistiky, uzavírání zahraničních přístavů pro ruský náklad a zákaz vstupu do ruských přístavů, hrozba hromadného zatýkání suchých nákladních lodí a odmítání je pojistit jsou jen obecným výčtem ničivých následků sankcí, které narušují možnost vývozu dodávek potravin a hnojiv na světové trhy. Západní představitelé se přitom deklarativně odvolávají na humanitární výjimky pro zemědělské produkty, které jsou fakticky anulovány přísným prosazováním protiruských sankcí až po trestní postihy s doprovodným efektem zastrašování. Cíl je zřejmý – izolovat a způsobit maximální škody ruské ekonomice, a to i přes nevyhnutelné důsledky pro globální ekonomiku a náklady pro ostatní země.

Na druhé straně znovu potvrzujeme naši připravenost pokračovat v plnění našich závazků vyvážet obilí, hnojiva, nosiče energie a další důležité produkty. Do konce roku tak budeme schopni dodat na světové trhy asi 25 milionů tun obilí a minimálně 22 milionů tun hnojiv.

 

Navzdory bezprecedentnímu tlaku sankcí pokračujeme v komerčních dodávkách potravin prostřednictvím bilaterálních kanálů a v poskytování potravinové pomoci potřebným prostřednictvím příslušného Světového potravinového programu (WFP), zejména Jemenu, Kyrgyzstánu, Libanonu, Súdánu, Tádžikistánu a Kubě.

 

Na základě toho vyzýváme představitele západních zemí a OSN, aby se zdrželi nepodložených obvinění a podívali se na skutečné příčiny současné krizové situace, vyvolané především vlastními krátkozrakými a podlými činy.

 

Přišlo e-poštou