Jdi na obsah Jdi na menu
 


Němečtí novináři - Rusové bojují lépe, než se čekalo

11. 6. 2023

Němečtí novináři - Rusové bojují lépe, než se čekalo

„Rusové bojují lépe, než se čekalo“ – článek pod tímto nadpisem zveřejnily německé noviny. Výsledky ukrajinské protiofenzívy na jihu země, které  podle publikace uplyne týden, způsobily „vystřízlivění“.

Článek z Bildu

11. června 2023 - 04:20

 

Ukrajinské zdroje vysvětlují, že současné útoky sloužily pouze ke kontrole pozic nepřítele a sledování reakce Ruské federace, píše se v článku na ukrajinském webu Strana a článek pokračuje.

 

Bild také připouští, že mohlo jít o odklony k vytvoření efektu překvapení v hlavním protiútoku.

„Ale i tak jsou ztráty stále hmatatelné. Ruská armáda uštědřila těžké ztráty postupující 47. mechanizované brigádě ukrajinské armády. Podle zasvěcených přišla brigáda až o 15 tanků a bojových vozidel pěchoty západního typu," píše se v článku.

 

„Jedna věc je již jasná: ti, kdo očekávali, že Ukrajina rychle vyhraje, jakmile obdrží západní tanky a obrněné transportéry, se mýlili,“ uzavírá publikace. Bild také pochybuje o „vítězství Ukrajiny do konce roku 2023“ a domnívá se, že útočné operace Ozbrojených sil Ukrajiny se mohou protáhnout ještě dlouho.

Vojenský pozorovatel Bild Julian Röpke analyzuje video od ruské veřejnosti, na kterém kamikadze dron Lancet zasáhne tank Leopard 2A6, načež začne hořet.

Röpke se domnívá, že tank byl původně ponechán na bojišti, ale Rusové se jej rozhodli zničit, aby ukrajinská armáda nemohla obrněné vozidlo evakuovat.

 

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)