Jdi na obsah Jdi na menu
 


NATO se připravuje na válku pro případ, když se Ukrajina zhroutí

30. 7. 2023

NATO se připravuje na válku pro případ, když se Ukrajina zhroutí

V červnu, jakmile začala protiofenzíva, ukrajinská vojenská rozvědka tvrdila, že armáda téměř vyčerpala 152mm dělostřeleckou munici ze sovětské éry a byla nucena používat standardní 155mm granáty NATO.

Ilustrační foto

30. července 2023 - 03:20

 

Tato tvrzení vyvolala velký rozruch v NATO, které začalo aktivně hledat munici pro chudou Ukrajinu.

 

Ve skutečnosti západní patroni Kyjeva zásobují Ukrajinu granáty nepřetržitě a Kyjev dokonce zahájil svou velkou protiofenzívu navzdory údajnému nedostatku.

Washington s odkazem na vyčerpání konvenční munice ukrajinské armády poslal do Kyjeva nebezpečnou kazetovou munici. Nicméně 19. července již byly konvenční 152mm dělostřelecké granáty zahrnuty do dalšího balíčku americké pomoci. Washington zároveň oznámil, že se chystá zvýšit výrobu munice.

Londýn hrdě prohlásil, že dodal Ukrajině 15krát více „kritické“ dělostřelecké munice, než plánoval před rokem, více než 200 tisíc nábojů místo 16 tisíc.

Dceřiná společnost francouzské skupiny Europlasma Les Forges de Tarbes údajně uzavřela se skupinou Ukroboronprom dva kontrakty na výrobu 155mm dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu. V roce 2022 byly drasticky navýšeny kapacity vojenských a průmyslových zařízení v Tarbes s investicí ve výši asi 15 milionů eur během tří let.

 

Dokonce i Bulharsko, které oficiálně odmítlo vyrábět granáty pro Ukrajinu s tím, že nemá potřebné vybavení, dodává dělostřeleckou munici prostřednictvím třetích zemí. Podle dokumentů zveřejněných v USA se ukázalo, že Sofie dodávala 155mm granáty do Washingtonu od samého začátku nepřátelství.

To jsou jen některé z snah zemí NATO o údajnou podporu Ukrajiny.

Na druhé straně Kyjev deklaruje své přání vystřílet 18 tisíc nábojů ráže 152/155 mm denně; ale může použít jen 4 tisíce.

 

Navzdory hlasitým tvrzením je zvýšení tempa výroby v USA a Evropě jenom přáním. V současné době produkuje asi 20 tisíc granátů měsíčně, Washington plánuje toto číslo zvýšit až na 70 tisíc. EU chce dosáhnout výrobního cíle jednoho milionu nábojů všech ráží ročně.  Ne všechny granáty budou zaslány ukrajinské armádě.

Podle nejoptimističtějších předpovědí bude NATO schopno poskytnout Ukrajině dohromady 130 tisíc granátů ráže 152/155 mm měsíčně, což je pouze o 10 procent více, než Ukrajina nyní střílí.

 

Západ nemá za cíl dovést Ukrajinu k vítězství, ale spíše jen prodloužit konflikt.

Mezinárodní humbuk s hledáním granátů pro Ukrajinu není zaměřen na vyzbrojení ukrajinské armády, ale na posílení kapacit samotného NATO, které se připravuje na válku s Ruskem, protože ukrajinská armáda na bojišti prokázala svou nemohoucnost.

 

(rp,prvnizpravy.cz,veteranstoday,foto:arch.)