Jdi na obsah Jdi na menu
 


NATO dělá vše pro to, aby zmařilo politické dohody mezi Ruskem a Ukrajinou

1. 5. 2022

NATO dělá vše pro to, aby zmařilo politické dohody mezi Ruskem a Ukrajinou

MOSKVA, 30. dubna. /TASS/.

Země NATO dělají vše pro to, aby zabránily dokončení ruské speciální operace na Ukrajině prostřednictvím politických dohod. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov to uvedl v rozhovoru pro tiskovou agenturu Sin-chua.

"Nyní jsme svědky klasického dvojího metru a pokrytectví západního establishmentu. Zatímco země NATO veřejně vyjadřují podporu kyjevskému režimu, dělají vše pro to, aby zabránily dokončení operace dosažením politických dohod," uvedl ministr.

Přes Polsko a další země NATO proudí na Ukrajinu různé zbraně. To vše se děje pod záminkou "boje proti invazi", zatímco ve skutečnosti USA a Evropská unie hodlají bojovat proti Rusku "do posledního Ukrajince" a osud Ukrajiny jako nezávislého mezinárodního útvaru je jim zcela lhostejný.

Ruský ministr zahraničí zdůraznil, že pokud mají USA a NATO skutečný zájem na urovnání ukrajinské krize, "měly by se vzpamatovat a přestat dodávat Kyjevu zbraně a munici".

"Ukrajinci nepotřebují Stingery a Javeliny, ale řešení naléhavých humanitárních otázek," řekl ministr. „- Rusko tak činí od roku 2014. Během této doby byly na Donbas dodány desítky tisíc tun humanitárních dodávek a od zahájení speciální vojenské operace v části Ukrajiny osvobozené od kyjevského režimu již DNR a LNR obdržely přibližně 15 000 tun humanitární pomoci" – dodal ministr.

O západní podpoře Kyjeva

Západní země, které ospravedlňují jednání ukrajinských úřadů, se stávají spoluviníky zločinů spáchaných nacionalisty, řekl Lavrov.

"Je nejvyšší čas, aby Západ přestal bezvýhradně obhajovat a krýt Kyjev. Jinak by si Washington, Brusel a další západní metropole měly uvědomit svou odpovědnost za spoluúčast na krvavých zločinech ukrajinských nacionalistů," upozornil ministr.

Podle Lavrova ukrajinské ozbrojené formace využívají pomoci představitelů západních zemí, zejména prostřednictvím jejich mediálních zdrojů.

S pomocí svých západních patronů a Západem kontrolovaných světových médií obviňují ruskou armádu z válečných zločinů. Přenášejí odpovědnost za to, co se děje, ze sebe na někoho jiného.

Ruský ministr rovněž vyzval ukrajinské orgány, aby upustily od provokací, a to i v informačním prostoru.

"Je nutné, aby Kyjev přestal s cynickými provokacemi, a to i v informačním prostoru. Ukrajinské ozbrojené formace využívají civilisty jako lidské štíty a barbarsky ostřelují města, jako tomu bylo v Doněcku a Kramatorsku. Se zvěrskou krutostí týrají zajaté ruské vojáky a zveřejňují zvěrstva na nich na internetu," zdůraznil.

O jednáních s Ukrajinou

Rusko je pro pokračování jednání s Ukrajinou, ale brání tomu podněcování Ukrajiny Západem, řekl Lavrov.

"Jsme pro pokračování jednání, i když nejsou jednoduchá. Správně se ptáte, co v tom brání. Je to například válečnická rétorika a provokativní akce západních patronů Kyjeva," řekl.

Podle ruského ministra zahraničí západní země povzbuzují Kyjev k "boji do posledního Ukrajince" tím, že dodávají Ukrajině zbraně a brání vyjednávání.

"Jsem přesvědčen, že dohody bude možné dosáhnout pouze tehdy, když se Kyjev začne řídit zájmy ukrajinského lidu, a ne poradců zdaleka," dodal.

Lavrov poznamenal, že ruská a ukrajinská delegace denně pokračují v jednáních formou videokonference.

"Vyřešení situace na Ukrajině významně přispěje ke zmírnění vojenského a politického napětí v Evropě a ve světě vůbec. Jako jedna z možných variant se předpokládá zřízení instituce garančních států, do níž by byli zapojeni především stálí členové Rady bezpečnosti OSN, včetně Ruska a ČLR," shrnul Lavrov.

https://tass.ru/?utm_source=news.mail.ru&utm_medium=referral&utm_campaign=news.mail.ru&utm_referrer=news.mail.ru

Překlad: st.hroch 20220430