Jdi na obsah Jdi na menu
 


National Interest -Není to cvičení - Putin jede tentokrát na Ukrajinu

22. 12. 2021

National Interest -Není to cvičení - Putin jede tentokrát na Ukrajinu

Putin cítí slabost ve Washingtonu, Evropě a na Ukrajině. Nikdy nebyl lepší čas získat zpět své „historické země“.

Vladimir Putin, ruský prezident

22. prosince 2021 - 06:20

 

Washington předstírá, že ruský prezident Vladimir Putin blafuje o invazi na Ukrajinu a že může udeřit před Novým rokem.

 

Důvody jsou minimálně čtyři. Putin přemýšlí o svém odkazu.  Za druhé, nevidí, že by ho někdo zastavil. Za třetí, je přesvědčen, že Ukrajina není skutečná země. Za čtvrté, Putinovi se nepodařilo získat dohodu s ukrajinským prezidentem Vladimirem Zelenským a Putin vidí, že souhlas s členstvím v NATO na Ukrajině jen roste.    

 

Bidenův tým se snažil situaci zchladit, ale nefunguje to. Počet ruských sil na hranicích se stále  zvyšuje.

 

Poté, co Putin znepokojil Washington a Evropu, požádal o audienci u prezidenta Joe Bidena. Dostal ji. Obě hlavy států hovořily 7. prosince dvě hodiny prostřednictvím videokonference. Biden slíbil uvrhnout na Rusko odporný balík sankcí, dát více zbraní na Ukrajinu a zvýšit stopu NATO ve východní Evropě, pokud Putin znovu napadne.

 

Zahraničněpolitický establishment zadržel svůj kolektivní dech a prosil nebesa, aby Bidenovy hrozby udělaly ten trik.

 

Několik dní po videohovoru Rusko zveřejnilo dva návrhy smluv – jeden mezi Ruskem a Spojenými státy a jeden mezi Ruskem a NATO – které vypadaly jako ultimátum. Mezi jinými návrhy je požadavek, aby se NATO vzdalo jakékoli další expanze. Kreml požádal o okamžitou pozornost Washingtonu a dokonce nabídl, že se příští den sejde ve třetí zemi a návrh projedná.

 

Bílý dům odmítl

 

Moskva pokračovala. 20. prosince ruští diplomaté pohrozili , že pokud Moskva nedostane odpověď, o kterou usiluje, bude to mít skutečné následky.

 

Ministerstvo zahraničí, věrné formě, hrálo déle. Uvedlo, že administrativa se pravděpodobně sejde s Moskvou, aby návrh projednala v lednu.

 

Mezitím řinčení šavlí v Moskvě pokračuje. Putin pohrozil nasazením vojenské síly, aby čelil „hrozbě NATO“, i když trval na tom, že nedává ultimátum, a obvinil Západ z napětí v Evropě. „To, co se teď děje, je jejich chyba." Vyprávění o bezúhonném Rusku ukřivděném Západem je oblíbeným a účinným tropem Putina. Podle průzkumu střediska Levada 50 procent Rusů viní z eskalace NATO a Spojené státy . Pouze 4 procenta tvrdí, že odpovědnost nese Rusko. 

 

Co můžeme očekávat po oznámení požadavků Ruska vůči USA a NATO

 

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu také tvrdil, že americké soukromé vojenské společnosti připravují provokaci s chemickými zbraněmi na ukrajinském Donbasu. Prosím. Na Donbasu nejsou žádné americké soukromé vojenské společnosti. Šogovy komentáře jsou klasicky vymyšleným casus belli.

 

Není žádným tajemstvím, že Rusko od Putinovy letní eseje popírající samotný koncept ukrajinské suverenity zesílilo svou rétoriku . Putin tvrdí, že Rusové a Ukrajinci jsou stejní, zpochybňuje legitimitu ukrajinských hranic a předpokládá, že moderní Ukrajina spočívá na historických územích Ruska. Od té doby tvrdí , že nezáleží na tom, kdo řídí Ukrajinu, protože velí agresivní nacionalistická menšina. Dmitrij Medveděv, bývalý prezident a premiér, řekl že jednání s ukrajinskými vůdci je „bezvýznamné“, protože ukrajinská identita je falešná a země je pod zahraniční kontrolou. Vladislav Surkov, Putinův bývalý ideolog, zastával názor, že fyzikální zákony nutí Rusko expandovat, jak tomu bylo kdysi za Ivana Velikého a Josefa Stalina.

 

Komentátor Telegramu a bývalý ministr obrany takzvané Doněcké lidové republiky Igor Strelkov o víkendu tvrdil, že Rusko by se mělo rozjet a zabrat obrovský pás Ukrajiny od Charkova na severu, dolů k Dněpru podél řeky Dněpru až k Oděse na řece. Černé moře, protože by to připravilo Ukrajinu o přístup k moři, většinu jejího průmyslu, jednu třetinu populace a významnou část jejích ozbrojených sil, které pocházejí z východu. Ukořistění tohoto kusu Ukrajiny by Rusku přineslo „vážné dividendy“ zvýšením jeho vlastní populace a obranného průmyslu.

 

Čím extrémnější bude jeho rétorika, tím větší ústupky může Kreml získat. Biden čelí opačné rovnici – čím více Kreml zvyšuje tlak, tím slaběji vypadá, když se podvolí.

 

Putin doufá, že zasadí vážnou ránu mezinárodnímu pořádku. Je něco, co ho může odradit? Ano. Klíčem je nyní umístit prapory NATO v Polsku a Rumunsku a zároveň posílit obranu Ukrajiny. TX Hammes naléhá na Kyjev, aby se zaměřil na zpevnění své zranitelné severní hranice pomocí min, IED a dronů.

 

Putin cítí slabost ve Washingtonu, Evropě a na Ukrajině. Nikdy nebyl lepší čas získat zpět své „historické země“.

 

(rp,prvnizpravy.cz,nationalinterest,foto:arch.)