Jdi na obsah Jdi na menu
 


Náměstek ministra zahraničí RF - Rusko v případě odmítnutí jeho návrhů přejde do režimu protihrozeb

19. 12. 2021

Náměstek ministra zahraničí RF - Rusko v případě odmítnutí jeho návrhů přejde do režimu protihrozeb

Náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško řekl v pořadu YouTube kanálu Solovjov Live, že Rusko se bude důsledně snažit dosáhnout toho, aby NATO získalo stejnou vizi budování evropské bezpečnosti, jakou vidí Moskva. Podle jeho slov Moskva v případě neúspěchu v tomto směru také přejde do režimu vytváření protihrozeb.

Rusko zveřejnilo návrhy smluv se Spojenými státy a NATO, které obsahují zejména ustanovení o vzájemných zárukách bezpečnosti v Evropě, o nerozmístění raket středního a kratšího doletu ve vzájemném dosahu a o odmítnutí dalšího rozšiřování NATO směrem na východ, a to včetně připojování bývalých republik SSSR.

„A dnes jsme v našich vztazích s NATO došli k takovému okamžiku pravdy, kdy je třeba se zásadně rozhodovat, a my jsme tento krok udělali a vycházíme z toho, že už nebude možné nějak nad tím mávnout rukou nebo to ‚okecat‘,“ řekl Gruško.

„To, co navrhujeme, tím dáváme jasně najevo, že jsme připraveni hovořit o převedení vojenského scénáře nebo vojensko-technického scénáře konfrontace do jakéhosi politického procesu, který reálně posílí vojenskou bezpečnost všech států v prostoru OBSE, euroatlantické oblasti, Eurasie. Pokud se to nepodaří, tak jak jsme již uvedli, pak také přejdeme právě do tohoto režimu vytváření protihrozeb, ale pak už bude pozdě se nás ptát, proč jsme udělali taková a taková rozhodnutí, proč jsme tam umístili takové systémy, proč a proč,“ zdůraznil Gruško.

Vzhledem k tomu, že vztahy mezi Ruskem a NATO dosáhly nebezpečné úrovně, jsou návrhy Moskvy o bezpečnostních zárukách v Evropě potřebné právě k tomu, abychom vstoupili do normálního dialogu, prohlásil náměstek ministra zahraničí.

 

Sponsored 

Západ má tak podle jeho názoru dvě cesty: vzít vážně návrhy Ruské federace na bezpečnostní záruky v Evropě, nebo mít co do činění s vojensko-technickou alternativou.

„Vzpomínáte si, jak vystupoval Vladimir Vladimirovič (Putin) a říkal: mnohokrát jsme varovali, oni nás neslyšeli, tak teď poslouchejte, a proběhl briefing o těch systémech, které jsme vyvinuli. Takže si myslím, že tohle by měli pochopit - že mají dvě cesty: buď brát vážně to, co jsme předložili na stůl, nebo řešit vojensko-technickou alternativu,“ řekl Gruško.

Rusko bude zároveň od NATO důsledně požadovat takovou vizi budování evropské bezpečnosti, jak ji vidí Moskva.

„Nicméně se budeme velmi důsledně a zásadně snažit realizovat vizi, jak budovat evropskou bezpečnost, právě tak, jak jsme ji formulovali,“ řekl Gruško v pořadu Solovjov Live na kanálu YouTube.

 

 

Populární komentáře

Úplně nejlepší hrozba je, když Rusové těm špionážním dronúm, letadlům, lodím a ponorkám silným laserem na povrchu tělesa neškodně vypálí nápis, jako třeba "každého nepřítele kdykoliv kompletně zničíme, když se nám zachce", "nebo táhněte do prdele, než to bude opravdu vážné".. (Ve vojsku jsou sprosté a hrubé výrazy běžná věc, protože to ti NATO kreténi i nejlépe chápou ;-).