Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Ukrajině se vytváří bojová pěst dalšího převratu

26. 1. 2021

Na Ukrajině se vytváří bojová pěst dalšího převratu

Anton Kaněvskij

17. ledna 2021

 

Do nejvyšší rady byl předložen návrh zákona 4504 „O územní obraně“. Formálně jej podal lidový zástupce frakce Golos Šaraskin, ale mezi autory figuruje zajímavější osoba – náměstek tajemníka Rady národní bezpečnosti a obrany (NSDC) Ukrajiny, bývalý první náměstek velitele sil speciálních operací, generálmajor Sergěj Krivonos. Ten podporuje rozmístění základen NATO a v roce 2019 kandidoval na funkci prezidenta Ukrajiny. Kandidatury se vzdal ve prospěch Porošenka.

 

Obsahem zákona „O územní obraně“ je převedení vojsk územní obrany a ozbrojených sil Ukrajiny do samostatné struktury, a to včetně záložníků, kteří by mohli držet, nosit a používat zbraně podle ukrajinského zákona „O státní policii“. Předpokládá se, že počet osob ve vojsku územní obrany dosáhne 80 tisíc.

 

Nabízí se asociace s německým Volkssturmem, vytvořeným v posledních dnech Třetí říše k zastavení postupu Rudé armády. Tehdejší vojáci Volkssturmu sebraní prostřednictvím totální mobilizace všech mužů od šestnácti do šedesáti let museli sloužit ve svých vlastních bydlištích a museli je bránit, když se blížil nepřítel.

 

Krivonos uvádí jako důvod vzniku útvarů potřebu „ochrany před ruskou agresí“. Je zde však důležité, že nové polovojenské útvary mají být odděleny od armády i od policie a odříznuty i od vedení ministerstva vnitra. Vojska budou tvořena na základě „akreditovaných společenských sdružení“. Jedná se o ultrapravicové nacionalistické skupiny typu v Rusku zakázaného Národního sboru. Cílem navrhovaného zákona je legalizace těchto skupin a umožnění legálně vlastnit a nosit zbraně jejich příslušníkům.

 

Takové skupiny se po převratu na Ukrajině staly paralelní silou. Strach před „nespokojeností“ nových pánů ulice nejednou odradil Zelenského od kroků k míru i ze snahy přibrzdit druhou vlnu totální ukrajinizace. Sestava policie a Národní gardy pouličních radikálů není dobře snášena, ale rozkaz k jejich odzbrojení nebyl nikdy vydán. Ukrajinští představitelé se v tomto směru necítí být šéfy.

 

Jestliže bude zákon přijat, budou národní bojovníci na stejné úrovni jako vojáci i právně a fyzicky, a navíc s právem držet zbraně doma. To je skutečná pěst k převratu vedoucímu k vojenské diktatuře. Zákon byl připraven za zády Zelenského, čehož svědectvím je rychlé uvolnění Krivonosa z Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny. To však neznamená, že by otázka byla uzavřena. Nikoliv.

 

Zákon je připraven propagandisticky. Krivonos zkritizoval Zelenského za jeho řeč o tom, že v případě „napadení Ruskem z Krymu budou všichni mobilizováni a budou bojovat“. Krivonos proti prezidentovi uvedl: „Většina Ukrajinců není vycvičena a ideologicky připravena.“ A to je pravda. Dále přiznal, že lidé to nechtějí dělat. Proto se musejí vytvořit „milice“ z připravených a motivovaných bojovníků.

 

Návrh v Radě podal poslanec z frakce „Golos“, kterou lidé nazývají“Golos Sorose“. Nyní v Radě probíhá skryté sbírání hlasů pro zákon, který podpoří všechny nacionalistické frakce, včetně „Služebníků lidu“.

 

Na ukrajinském volkssturmu je zainteresováno mnoho lidí, především Porošenko a jeho blízcí, kteří touží vrátit se k moci. Lobování za zákon 4504 slibuje moc.

 

Uvedli jsme, na co se změní Ukrajina v případě přijetí zákona. Již dnes je mezi Ukrajinci milion dvě stě tisíc zbraní. Bývalý velitel Azovského pluku Bileckij říká, že když nebudou zbraně legalizovány, výzvy k jejich dobrovolnému odevzdání uposlechnou „jen hlupáci“.

 

Generál Krivonos řekl, že „překupníci dnes řídí vojáky a říkají jim ,co mají dělat“. Ohlas je zejména mezi těmi, které děsí zlom zaznamenaný sociology: v prosinci 2020 strana „Opoziční platforma – za život“ (Bojko, Medvedčuk, Rjabinovič, Ljovočkin) s pověstí proruské strany se poprvé za poslední roky stala vůdčí ohledně sympatií na Ukrajině, když předhonila Služebníky lidu (Zelenskij) i Evropskou solidaritu (Porošenko).

 

Převzato z Fondsk.ru

outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář