Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muslimové mají právo zabíjet miliony Francouzů, napsal expremiér Malajsie

30. 10. 2020

Muslimové mají právo zabíjet miliony Francouzů, napsal expremiér Malajsie

29.10.2020 19:04 – Nice

Michal Sobotka, Novinky, ČTK

 

Představitelé muslimských zemí odsoudili vražedný útok 21letého Tunisana Brahima Aoussaouiho v Nice a s odsouzením činu i projevy soustrasti přicházejí i politici z dalších zemí včetně Česka. To expremiér Malajsie Mahathir Mohamad na Twitteru napsal, že muslimové mají právo zabít miliony Francouzů, za což sklidil kritiku. Sociální síť jeho příspěvek ve čtvrtek odpoledne stáhla.

 

Malajsijský expremiér Mahathir Mohamad

Foto: Profimedia.cz

 

Francouzi během své historie zabili miliony lidí. Mnoho obětí byli muslimové, kteří tak mají právo naštvat se a zabíjet miliony Francouzů kvůli masakrům z minulosti,“ napsal Mohamad.

 

Twitter jeho příspěvek po určitou dobu odmítl stáhnout s odvoláním na veřejný zájem. Zároveň ale příspěvek označil jako varovný. Ve čtvrtek odpoledne pak po naléhání francouzské strany stáhl část, ve které expremiér psal o právu odvety.

 

Už 95letý malajsijský expremiér v minulosti učinil několik kontroverzních prohlášení například také o Židech či homosexuálech.

 

Aoussaoui ve čtvrtek v Nice zavraždil tři lidi, přičemž jedné ženě v bazilice Notre-Dame uřízl hlavu. Představitelé muslimských zemí i někteří islámští duchovní vůdci útok, při kterém zemřeli tři lidé a při kterém útočník volal arabsky Alláhu akbar (Bůh je velký), odsoudili.

 

„Odsuzujeme násilný teroristický útok, který si ve francouzském Nice vyžádal tři mrtvé,“ uvedl například saúdský ministr zahraničí Adel bin Ahmed Aldžubér na Twitteru.

 

Za „ohavný” útok v Nice označil velký imám univerzity Al Azhar, který zastává jednu z nejrespektovanějších funkcí pro sunnitské muslimy. Varoval také před „stupňováním rétoriky násilí a nenávisti” a vyzval, aby „převážil hlas rozumu”.

 

Útok odsoudila rovněž Francouzská rada muslimské víry (CFCM) a francouzské vyznavače islámu vybídla, aby v solidaritě s oběťmi a jejich blízkými zrušili oslavy narození proroka Mohameda, jehož výročí letos připadá na čtvrtek.

 

Francouzskému učiteli uříznul hlavu za to, že dětem ukázal karikaturu Mohameda

 

Svůj nesouhlas s „ohavným” činem vyjádřil designovaný libanonský premiér Saad Harírí. „Terorismus nezná náboženství a všichni muslimové jsou vyzváni, aby tento zločin, který se nijak netýká islámu ani Proroka lásky, odmítli,” napsal na Twitteru.

 

Útok jako „extremistický” odmítla také Saúdská Arábie. V tamním městě Džidda byl v čtvrtek pobodán člen ochranky francouzského konzulátu.

 

Za Francii se postavily i Spojené arabské emiráty. „Ujišťujeme, že řeč násilí a extremismu nás nereprezentuje,” napsal šéf tamní diplomacie. Čin silně odsoudil rovněž Katar.

 

Kondolence od Zemana

 

Útok odsoudili i čeští politici. Prezident Miloš Zeman poslal francouzskému prezidentovi kondolenci. „Nesmíme se v těchto těžkých chvílích nechat ovládnout strachem z nenávistných fanatiků, ale naopak bránit hodnoty, na kterých je založena evropská civilizace, hodnoty, ke kterým bezpochyby patří i svoboda vyznání, v bezpečí, bez hrozby násilných útoků,“ uvedl Zeman.

 

„Jsem naprosto zděšen barbarským útokem v Nice,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO), podle nějž stojí Česko za francouzským prezidentem Macronem a všemi Francouzi.

 

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) na Twitteru vyjádřil soustrast příbuzným a rodinám obětí a připomněl také další pokus o útok v Avignonu a útok na francouzské velvyslanectví v Saúdské Arábii. Nedají se podle něj ničím omluvit, ať už byla jejich motivace jakákoli.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář