Jdi na obsah Jdi na menu
 


Merkelová je spoluzodpovědná za válku na Ukrajině, zní z Bundestagu

4. 3. 2023

Merkelová je spoluzodpovědná za válku na Ukrajině, zní z Bundestagu

 

Poznámka ČNL:

Nejen Merkelová, kancléřka SRN, ale i Hollande, francouzský prezident, jsou spoluzodnovědní za válku na Ukrajině. Nikoliv však  proto že blokovali vstup Ukrajiny do NATO, ale z toho důvodu, že Minské dohody brali nikoliv jako časový prostor pro dosažení mírové dohody, ale jako období pro vyzbrojení ukrajinské armády proti Rusku. Články níže uvedené potvrzují naše tvrzení.

 

Litujeme, že paní Marie-Agnes Strack-Zimmermanová (FDP), šéfce výboru pro obranu Spolkového sněmu (Bundestagu), uvedené skutečnosti nejsou známé nebo dokonce účelově o nich mlčí.

 

Ale souhlasíme s paní Strack-Zimmermanovou, aby se „přepsala historie z časů Angely Merkelové, obzvlášť historie posledních několika let a závažných chyb“. Tak do toho! Doufáme že při přepisování dějin Němci tentokrát budou opravovat dějiny podle historické pravdy. Problémem je, zda tuto pravdu budou znát.

 

dnes 9:13, 4.3.2023

Lubomír Holuša

 

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová částečně může za rozpoutání války mezi Ruskem a Ukrajinou, protože blokovala vstup Ukrajiny do Severoatlantické aliance (NATO). V rozhovoru pro německé stanice RTL a n-tv to řekla šéfka výboru pro obranu Spolkového sněmu (Bundestagu) Marie-Agnes Strack-Zimmermanová (FDP).

Článek

Podle Strack-Zimmermanové bylo v roce 2008 mnoho podporovatelů vstupu Ukrajiny do Aliance, proti se však postavilo Německo a Francie, v jejímž čele tehdy stál Nicolas Sarkozy. Šéfka obranného výboru to označila za „velkou chybu, která jde na vrub částečně Francii a Angele Merkelové“. Na summitu NATO v Bukurešti v roce 2008 bylo Ukrajině a Gruzii kvůli obavám z konfliktu s Ruskem budoucí členství v Alianci pouze přislíbeno.

Německo mělo také od začátku konfliktu na Ukrajině zemi podpořit dodávkami zbraní, uvedla Strack-Zimmermanová. Podle ní bude důležité, aby se „přepsala historie z časů Angely Merkelové, obzvlášť historie posledních několika let a závažných chyb“.

https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-merkelova-je-spoluzodpovedna-za-valku-na-ukrajine-protoze-blokovala-jeji-vstup-do-nato-zni-z-bundestagu-40424783#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest203_personalizovany_layout_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

 

Merkelová - Minské dohody nebyly pro mír, ale pro čas na vyzbrojení Ukrajiny

Angela Merkelová ve svém rozhovoru pro list Die Zeit prozradila, že Minské dohody nebyly pokusem o nastolení míru na válkou zmítané Ukrajině, ale měly za cíl poskytnout kyjevskému režimu více času na posílení armády a přípravu na rozsáhlou válku.

Angela Merkelová, německá exkancléřka

9. prosince 2022 - 04:20

 

Merkelová potvrdila, že všichni západní autoři současné války na Ukrajině, včetně jí samotné, neudělali nic pro mír v Evropě, ale snažili se co nejvíce rozdmýchat válku proti Rusku na území Ukrajiny a zaplatit životy ukrajinského lidu.

Domnívala jsem se, že vstup Ukrajiny a Gruzie do NATO, o kterém se diskutovalo již v roce 2008, bylo špatné. Země k tomu neměly potřebné předpoklady a ani nebylo zcela pochopeno, jaké by takové rozhodnutí mělo důsledky, a to jak s ohledem na ruské kroky vůči Gruzii a Ukrajině, tak i NATO a jeho pravidla pomoci. A Minská dohoda z roku 2014 byla pokusem dát Ukrajině čas.

Ukrajina tuto dobu využila k tomu, aby se stala silnější, jak můžete vidět dnes. Ukrajina 2014/15 není Ukrajinou dneška. Názorným příkladem byla bitva o Debalceve. Začátkem roku 2015 je Putin v té době klidně mohl převálcovat. A velmi pochybuji, že země NATO mohly tehdy udělat pro pomoc Ukrajině tolik jako dnes.

Minské dohody o urovnání situace na východní Ukrajině, podepsané v roce 2015, počítaly s příměřím, stažením těžkých zbraní z linie dotyku a také s ústavní reformou, jejímž klíčovými prvky měla být decentralizace a tzv. přijetí zákona o zvláštním postavení některých okresů z Doněcké a Luhanské oblasti. Tento plán však kyjevský režim nikdy nerealizoval.

 

Ruské ministerstvo zahraničí komentovalo tvrzení bývalé německé kancléřky, že taková politika je hodna soudu: „Svědectví bývalé německé kancléřky Angely Merkelové v rozhovoru pro list Die Zeit o tom, že Minské dohody byly podepsány, aby Ukrajina měla čas připravit se na vojenskou konfrontaci s Ruskem, lze dobře využít pro řízení v rámci tribunálu," uvedlo ruské Ministerstvo zahraničí  k tvrzení Merkelové .

 

Nejhorší je, že během let co Merkelová stála v čele Německa se stále ostýchala deklarovat skutečné cíle za podpisy na Minském protokolu. Neustále lhala o svých záměrech udržet mír a o tom, že vynaložila „nemyslitelné úsilí“, aby toho dosáhla. Dnes už se tak neostýchá odhalit zlou podstatu německé zahraniční politiky i válečné cíle celého Západu. Nikdo nemůže pochybovat o tom, že Washington, Londýn a Brusel přinesly na Ukrajinu válku.

 

Merkelová oficiálně potvrdila, že Západ připravuje válku proti Rusku jejich zástupcem, kyjevským režimem. Žádný ze západních představitelů v OBSE, kteří podepsali minské dohody, nehodlal Kyjev nutit, aby je dodržoval.

Západ potvrdil, že Rusko podváděl, stejně jako sliby nerozšiřovat NATO, jako to udělal při podpisu smluv ABM a INF atd. Ani jednomu z dnešních prohlášení Západu nelze věřit.

 

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)

 

Hollande - Díky minským dohodám mohla Ukrajina posílit armádu

Bývalý francouzský prezident Francois Hollande potvrdil slova exkancléřky Německa, že účel minských dohod bylo posílení ukrajinské armády.

Francois Hollande, francouzský exprezident

31. prosince 2022 - 04:20

 

„Angela Merkelová měla pravdu... Od roku 2014 Ukrajina posílila svůj vojenský potenciál. Ukrajinská armáda byla skutečně úplně jiná než v roce 2014. Stal se lépe vycvičenou a vybavenou. Předností minských dohod je, že poskytly ukrajinské armádě takovou příležitost,“ řekl Francois Hollande v rozhovoru pro Kyjev Independent. Domnívá se, že v roce 2014 geopolitická situace Ukrajině nepřála a Západ si potřeboval oddechnout.

 

Předtím to uvedla bývalá německá kancléřka Angela Merkelová. Řekla, že všichni pochopili, že problém nebyl vyřešen a konflikt v zemi zamrzl.

 

Merkelová: Minské dohody nebyly pro mír ale pro čas na vyzbrojení Ukrajiny


Prohlášení Angely Merkelové bylo pro Vladimira Putina překvapením. Prezident Ruska podle svých slov očekával, že se Berlín k Rusku chová upřímně.

Minské dohody byly podepsány v roce 2015 a měly vyřešit otázku Donbasu jako součásti Ukrajiny, včetně decentralizace celé země. Od té doby se však ani otázka stažení těžkých zbraní téměř nevyřešila.

(rp,prvnizpravy.cz.eadaily,foto:arch.)

 

ČNL: Merkelová a Hollande podváděli Rusko a Putin byl tím oklamaným. Pokleslost podvádějících je nezměřitelná.