Jdi na obsah Jdi na menu
 


Merkelová - Minské dohody nebyly pro mír, ale pro čas na vyzbrojení Ukrajiny

9. 12. 2022

Merkelová - Minské dohody nebyly pro mír, ale pro čas na vyzbrojení Ukrajiny

Angela Merkelová ve svém rozhovoru pro list Die Zeit prozradila, že Minské dohody nebyly pokusem o nastolení míru na válkou zmítané Ukrajině, ale měly za cíl poskytnout kyjevskému režimu více času na posílení armády a přípravu na rozsáhlou válku.

Angela Merkelová, německá exkancléřka

9. prosince 2022 - 04:20

 

Merkelová potvrdila, že všichni západní autoři současné války na Ukrajině, včetně jí samotné, neudělali nic pro mír v Evropě, ale snažili se co nejvíce rozdmýchat válku proti Rusku na území Ukrajiny a zaplatit životy ukrajinského lidu.

Domnívala jsem se, že vstup Ukrajiny a Gruzie do NATO, o kterém se diskutovalo již v roce 2008, bylo špatné. Země k tomu neměly potřebné předpoklady a ani nebylo zcela pochopeno, jaké by takové rozhodnutí mělo důsledky, a to jak s ohledem na ruské kroky vůči Gruzii a Ukrajině, tak i NATO a jeho pravidla pomoci. A Minská dohoda z roku 2014 byla pokusem dát Ukrajině čas.

 

Ukrajina tuto dobu využila k tomu, aby se stala silnější, jak můžete vidět dnes. Ukrajina 2014/15 není Ukrajinou dneška. Názorným příkladem byla bitva o Debalceve. Začátkem roku 2015 je Putin v té době klidně mohl převálcovat. A velmi pochybuji, že země NATO mohly tehdy udělat pro pomoc Ukrajině tolik jako dnes.

Minské dohody o urovnání situace na východní Ukrajině, podepsané v roce 2015, počítaly s příměřím, stažením těžkých zbraní z linie dotyku a také s ústavní reformou, jejímž klíčovými prvky měla být decentralizace a tzv. přijetí zákona o zvláštním postavení některých okresů z Doněcké a Luhanské oblasti. Tento plán však kyjevský režim nikdy nerealizoval.

 

Ruské ministerstvo zahraničí komentovalo tvrzení bývalé německé kancléřky, že taková politika je hodna soudu: „Svědectví bývalé německé kancléřky Angely Merkelové v rozhovoru pro list Die Zeit o tom, že Minské dohody byly podepsány, aby Ukrajina měla čas připravit se na vojenskou konfrontaci s Ruskem, lze dobře využít pro řízení v rámci tribunálu," uvedlo ruské Ministerstvo zahraničí  k tvrzení Merkelové .

 

Nejhorší je, že během let co Merkelová stála v čele Německa se stále ostýchala deklarovat skutečné cíle za podpisy na Minském protokolu. Neustále lhala o svých záměrech udržet mír a o tom, že vynaložila „nemyslitelné úsilí“, aby toho dosáhla. Dnes už se tak neostýchá odhalit zlou podstatu německé zahraniční politiky i válečné cíle celého Západu. Nikdo nemůže pochybovat o tom, že Washington, Londýn a Brusel přinesly na Ukrajinu válku.

 

Merkelová oficiálně potvrdila, že Západ připravuje válku proti Rusku jejich zástupcem, kyjevským režimem. Žádný ze západních představitelů v OBSE, kteří podepsali minské dohody, nehodlal Kyjev nutit, aby je dodržoval.

Západ potvrdil, že Rusko podváděl, stejně jako sliby nerozšiřovat NATO, jako to udělal při podpisu smluv ABM a INF atd. Ani jednomu z dnešních prohlášení Západu nelze věřit.

 

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)